Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
КОНТРОЛ: Кметове ще броят свинете в селските дворове
КОНТРОЛ: Кметове ще броят свинете в селските дворове
Автор: ПИК
Дата
Дата
4511
Коментари
1
КОНТРОЛ: Кметове ще броят свинете в селските дворове

Кметовете на села в Пазарджишко ще бъдат задължени да направят нова инвентаризация на отглежданите домашни свине в малки нерегистрирани стопанства. Такова преброяване е правено и преди, но този път шефът на Областната дирекция по храните д-р Митев изрично помоли за контрол върху прецизността на изпълнение, за да не се окаже, че по документи само в три къщи има кочини, а впоследствие да изскочат още няколко пъти по толкова.

Това е една от превантивните мерки срещу разпространение на африканска чума по свинете, която в момента върлува в страната. Регистрирани са 15 огнища.

За радост в Пазарджишко няма болни животни, нито сигнали за такива със съмнителни симптоми, стана ясно на извънредното заседание на Областната епизоотична комисия, предава "Марица".

Собственик на ферма в Братаница алармира и за друг проблем. Всяка събота на хайван пазара в Черногорово идват цели камиони с пловдивска регистрация с живи прасета, за които продавачите нямат каквито и да било документи. В определени дни е имало по 10 такива търговци наведнъж с всякакви породи свине, докарани незнайно откъде.

Самото тържище в Черногорово е незаконно, каза шефът на Областната дирекция по храните д-р Петко Митев. Той припомни, че преди няколко години е правен опит то да бъде затворено. Засега обаче усилията не само не дават резултат, но е разкрито още един нерегламентирано тържище в пазарджишкия квартал "Изток“. 

Още по темата
МЕРКИ: Убиха 36 прасета заради африканската чума в Плевенско
Часовник
23:03
36 вече са евтаназираните заради новото огнище на африканска чума животни в Плевенско. Новината съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. "Обмисляме възможен механизъм, по който...
Напиши коментар »
(1)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?