Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Конгресът на САЩ блокира решение на Доналд Тръмп за доставка на оръжие на Саудитска Арабия и ОАЕ
Конгресът на САЩ блокира решение на Доналд Тръмп за доставка на оръжие на Саудитска Арабия и ОАЕ
Автор: ПИК
Дата
Дата
2961
Коментари
1
Конгресът на САЩ блокира решение на Доналд Тръмп за доставка на оръжие на Саудитска Арабия и ОАЕ

Камарата на представителите на САЩ прие резолюция, блокираща решението на американския президент Доналд Тръмп за доставка на оръжие за Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства без съгласуване с Конгреса, съобщава РИА „Новости”.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео на 24 май нареди Държавният департамент да одобри 22 незавършени сделки по продажбата на оръжие за 8,1 млрд. долара на Йордания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства за противодействие на Иран.

Това дава възможност за сглобяване на редица свръхточни оръжия в Саудитска Арабия.

Болшинството от членовете на Камарата на представителите гласуваха против решението на президентската администрация да се доставя оръжие на тези страни без съгласуване с Конгреса.

Очаквания са от Белия дом да наложат вето на резолюцията.

В съотвествие със закона за контрола над експорта на оръжие, президента и администрацията могат в извънредни ситуации да вземат такива решения без предвиденото от закона 30-дневно разглеждане на подготвяната сделка от Конгреса, което е било направено сега.

В началото на юни американски сенатори настояха администрацията на Тръмп да оттегли решението. Те предупредиха, че в противен случай са готови да анулират действащите разрешения за продажба на оръжия на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, а така също и „да лишат администрацията от възможност да заобикаля Конгреса при бъдещи сделки за оръжие”.

Превод и редакция: ПИК

 

 

Още по темата
 Иран скочи на Саудитска Арабия и ОАЕ, превърнали ОПЕК  инструмент на САЩ
Часовник
07:00
Иранският представител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обвини Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства за това, че са заели иранския дял на износ на петрол, предава...
Напиши коментар »
(1)
1
Интересно като 8г обон'го нито веднъж не ви пита не само за продажби, а за войни и вие не гъкнахте даже мър'ши либерастки, Бай Тръмп действа според закона който му разрешава да не пита конгреса. Тръмп трябва да ви прати в затворите до живот защото никога не сте работили за американския народ, а само за господарите си.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?