Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Калфин: Бих започнал широк дебат, в който да си отговорим на въпроса какво не работи Конституцията
Калфин: Бих започнал широк дебат, в който да си отговорим на въпроса какво не работи Конституцията
Автор: ПИК
Дата
Дата
22015
Коментари
2
Калфин: Бих започнал широк дебат, в който да си отговорим на въпроса какво не работи Конституцията

Бих започнал широк дебат, в който да си отговорим на въпроса какво не работи в нашата Конституция. Това заяви в ефира на Би Ти Ви кандидатът за държавен глава  Ивайло Калфин. Според него в България отсъства баланс между институциите, което вреди на работата им в полза на обществото. „Затова аз се ангажирам да сложим на масата темата с това как можем да подобрим работата на институциите, за евентуална нова Конституция. Ето например,  съдебната система. Какво трябва да се направи, за да работи? Трябва да е ясно, че следващият президент ще работи при тези условия, които са сега. Няма спор за това нещо, но аз бих започнал дебат, в Европа го наричат конвент, в който да участват и политически лица, и експерти, който да отговори на въпроса какво не работи в нашата Конституция. Защо всеки път като започнем да променяме съдебната система, стигаме до необходимостта от свикване на Велико народно събрание? Друг проблем е балансът между институциите, който е тотално загубен и ние на практика имаме една ясно изразена „премиерска република“. Затова трябва да отговорим какво трябва да се направи, за да се променят тези неща. Включително да дадем отговори за броя на депутатите, начина им на избиране. Това е въпросът с Велико народно събрание. Ако ни трябва такова за да заработят институциите, нека да го направим, но обсъждането на темата да е спокойно, извън парламента, непартизирано. Ето това бих направил като държавен глава. Президентът е човекът, който трябва да инициира, да създаде тази дискусия“.

Според Калфин има още няколко въпроса, по които президентската институция трябва веднага да започне да работи за консолидиране на институциите. Това, по думите му, са  преодоляването на демографската криза, осигуряването на качествено образование, гарантирането на добри условия на труд и достойно заплащане. Така, че хората да бъдат мотивирани да не напускат регионите, в които живеят или държавата, за да търсят препитание и нормални доходи.

Още по темата
Ивайло Калфин: Държавата трябва да има осезаема политика към българите в чужбина
Часовник
16:41
„Когато говорим за решение на демографския проблем, трябва да мислим в две посоки. Едната е свързана с това държавата да задържи младите хора в България, а другата – да направим всичко...
Напиши коментар »
(2)
1
"Много чело - много знай." Изхожда се непрекъснато, рекламно и предизборно по всякакви въпроси. Когато бе министър, а Първанов президент, даде на американците безплатно четири български военни бази. Ако този стане президент, не дай Боже, цяла България ще подари на когото му наредят.
2
Отдалеч му се услажда президентска република. Думи и само думи! И този с популизма си убива България. Докато е в примката на Първанов и Петков, и 4-5% са му много.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?