Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ИСТОРИЦИ С КЪРВАВО ПИСМО: Северна Македония продължава да посяга на историята ни, настояваме за край на фалшификацията
ИСТОРИЦИ С КЪРВАВО ПИСМО: Северна Македония продължава да посяга на историята ни, настояваме за край на фалшификацията
Автор: ПИК
Дата
Дата
58076
Коментари
19
ИСТОРИЦИ С КЪРВАВО ПИСМО: Северна Македония продължава да посяга на историята ни, настояваме за край на фалшификацията

Отворено писмо разпространиха днес историци, сред които и президентът на България до 2012 г. Георги Първанов. В него те настояват да се сложи край на безплодните разговори със Северна Македония за общата история и да се премине по същество, като се спре фалшифицирането на миналото. Историците правят и конкретно предложение до правителството. 

Ето какво се казва в позицията:

ОТВОРЕНО ПИСМО

Относно дефинирането на понятието „обща история“ на България и Северна Македония 

Като подчертаваме фаталното скъсяване на сроковете до предстоящото заседание на Европейския съвет, на което се очаква

решение за започване на преговори със Северна Македония и Албания за членство в Европейския съюз; 

Като отчитаме, че Договорът за приятелство между България и Северна Македония създаде относително позитивен климат, но се видя, че не дава гаранции срещу посегателствата на Скопие към българската история;

Като отбелязваме видимата безплодност в работата на мултидисциплинарната смесена комисия, произтичаща от липсата

на ясен политически мандат;

Като изразяваме своето безпокойство от опитите на определени среди да отложат решението на проблемите за неопределено време в хода на преговорния процес, по отделните глави:

Настояваме спешно да се договори текст, с който да се дефинира понятието „обща история“; Предлагаме на вниманието на правителството примерен вариант, който да бъде обсъден с кабинета на Северна Македония:

„Общата ни история има своите корени в Средновековието, развива се чрез борбите ни през Възраждането до средата на ХХ век, защото тогава населението от днешните територии на България и Северна Македония има единно българско национално самосъзнание, цели и идеали. Това се отнася с пълна сила за революционните борби, включително и за характера на Илинденско-Преображенското въстание.

В резултат на дългогодишни социални и политически процеси в годините на територията на днешна Северна Македония се оформя нова общност и ние признаваме тази различност.“ Смятаме, че е важно да се работи системно и в срок от една

година да бъдат извършени промени в учебниците, да се преустанови езика на омразата на македонските медии и фалшификациите на историческите факти. 

Подкрепяме членството на Северна Македония в Европейския съюз и НАТО, но сме убедени, че проблемите за общата ни история трябва да бъдат решени, за да не бъдат „пренесени“ в Европейския съюз, но което е още по-важно – защото го дължим на паметта на предците ни. 

проф. д-р Георги Марков

проф. д-р Валери Стефанов

проф. д-р Иван Маразов

проф. д-р Светлозар Елдъров

проф. д-р Трендафил Митев

доц. д-р Боряна Бужашка

Андрей Караславов

Явор Цаков

Георги Първанов

Напиши коментар »
(19)
1
А НА БОЖИДАР ДИМИТРОВ НЕ ДЪЛЖИШ ЛИ ??? ТЪПО БИВШО ЧЕНГЕ И БИВШО ПРЕЗИДЕНТЧИ ЕЙ.
2
Тия всичките гнусни комуняци, са виновни за създаването на тая изкуствена нация, под натиска на Коментерна, Сталин, Тито и пиандето Гошо Димитров. Сега какво реват, след като са изсрали ла/йната, и до вчера се кланяха на една мумия, която е най виновна за това престъпление!!
3
1949год. ПОДАРИЛИ БЕЗ БОЙ ЧАСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ,А СЕГА РЕВАТ.---- ТЪПИ КОМУНДЕЛИ ЕЙ.
4
Комунягите искат да ни скарат с макетата,но няма да им мине плоския номер!!!:):):)
5
Браво Катюша, ти посочи истинските виновници за това престъпление на комунягите, защото османците не можаха да потурчат толкова много българи по времето на робството, колкото помакедончиха българските крадливи комуняги, по времето на уж "свободната" народна република България. Затова, смърт на комунизма и фашизма, свобода и демокрация за България!!!
6
а ние постоянно им правиме метани. Няма такава държава.
8
отговор на коментар
Не закaчай yмpелите!
9
Ще се обадят от Посолството,ще им подхвърлят шепа долари и тези гащници,ще спрат да реват.А на войнишките паметници из Македония,ще продължат да горят ,цигарите ,оставени там ,от тези ,които помнят. Българийо ,за тебе те умряха.............тъжно и нелепо , прощаваите .............................
10
Ке им я напишуваме историята на татарите у Бугария оти они си немат.
11
Единствено ние, първи ги признаваме за държава, без преговори, както гърците, без никой да ни натиска. Нема такава държава.
12
Всичкото хубаво, ама наш' Боеко вече се подгАзурил на американците и ще стане както с Договора за добросъседство и лизането на Македония в НАТО!!!
13
Въпреки досегашните проблеми,създадени от продажниците Жабата,Тиквата и Шкембе-войвода, макетата трябва да бъдат незабавно спряни. Те са нагли типове с промити мозъци,които са селски хитреци. Нямат друг избор,освен да крадат българска история,защото не са друга нация,да имат друга история
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
Въпреки досегашните проблеми,създадени от продажниците Жабата,Тиквата и Шкембе-войвода, макетата трябва да бъдат незабавно спряни. Те са нагли типове с промити мозъци,които са селски хитреци. Нямат друг избор,освен да крадат българска история,защото не са друга нация,да имат друга история.Ще създават и носят вечни проблеми за БГ.Това са зомбита с набити обръчи и промити мозъци!С членовете на комисията,тиквоча ще си избърше ръцете!
16
Пак късно се сещаме. Не чухме петела! Това е последния влак за България. Сега ние трябва да кажем на Американците: Помогнете ни да постигнем резултати в споровете ни със северо м., за да продължим сътрудничеството си с Вас. Това е въпросът! А не чувам политиците да се вълнуват особено. Бойко е уморен, а другите се оглеждат къде е останало нещо за крадене! Бог да пази България!
17
Комунистите със зъби и нокти ще бъдат против подкрепата ни за членство на Македония в ЕС и НАТО, защото тяхната надежда е една: крепостните азиатски примати да се настанят в Скопие. Е, нема да стане, защото нашите македонски братя са част от нас и ние сме част от тях...
18
Време е Бойко и Краси да проверят простатата на Заев. Иначе продължава да пикае къде не требва.
19
Абсолютно са прави ,така не може да продължава.Ясни и точни правила и всичко на масата.Тук някои говорят за скарване,няма скарване ,не може повече да се търпят фалшификации и насаждане на омраза чрез фалшификации.Защо да толерираме,какво постигнахме ,освен да ни разиграват,те си имат вътрешни причини,но ние подписахме договор,който предхожда гръцкия и гърците не могат да налагат техни тези в единната история на БГ.Дори и там да се живели и гърци,държавността е българска.С тези промени в Конституцията реално затвориха изпълнението на договора и това не е неумишлено.Как така няма български етнос в СМ,а има сърби,албанци придошли,цигани и други неизвестно какви.Но тогава никой не реагира,а точно това беше както се казва "приятелски огън" меко казано,а иначе удар под кръста.Сръбските еничари от опозицията и те вършеят ,но не знаят какво ги очаква от гръцка страна,да видим тогава как ще реагират,мисля че няма да могат.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?