Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ИЗВЪНРЕДНО: Тъмни облаци надвиснаха над "Еврохолд"! "Фич" с лоша новина за три от дъщерните им дружества - ще се отрази ли това на сделката за ЧЕЗ
ИЗВЪНРЕДНО: Тъмни облаци надвиснаха над "Еврохолд"! "Фич" с лоша новина за три от дъщерните им дружества - ще се отрази ли това на сделката за ЧЕЗ
Автор: ПИК
Дата
Дата
78740
Коментари
8
ИЗВЪНРЕДНО: Тъмни облаци надвиснаха над "Еврохолд"! "Фич" с лоша новина за три от дъщерните им дружества - ще се отрази ли това на сделката за ЧЕЗ

Три дъщерни дружества на българския холдинг „Еврохолд България“ са получили негативна перспектива RWN („под наблюдение с негативна перспектива“) за дългосрочния рейтинг (IDR) и рейтинга за финансова стабилност на застрахователното лице (IFS) от рейтинговата агенция "Фич", съобщава "Сий Нюз".

Това се случва само дни, след като „Еврохолд“ сключи споразумение с ЧЕЗ Груп за закупуване на българските активи на чешката компания срещу 335 млн. евро. Все още не е ясно дали лошата оценка на "Фич" може да повлияе на сделката за активите на ЧЕЗ.

Завършването на сделката е предмет на одобрение от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Трите дъщерни дружества на „Еврохолд“, получили оценка RWN, са застрахователната компания „Евроинс“ АД, Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A и „Застрахователно дружество ЕИГ Ре“ ЕАД.

Оценката RWN отразява мнението на "Фич", че предложеното придобиване на българските активи на ЧЕЗ Груп може да доведе до финансови рискове поради очакваното високо съотношение на дълга във финансовата структура, както и до рискове, свързани с интеграцията и изпълнението.

Планираният висок дял на дълга в структурата (минимум 75% от стойността на придобиването) може значително да намали разпределимите печалби от активите на ЧЕЗ, особено в началото, предупреждават от агенцията сега.

Oценката на самия мениджмънт на холдинга е по-различна: че задлъжнялостта не е висока и пред тях стоят множество различни опции. Така например на среща с журналисти в понеделник вечерта Асен Христов, председател на надзорния съвет на холдинга, спомена одобрената EMTN (Euro Mid-Term Notes) програма от 2016 г., листвана в Дъблин с лимит до 200 млн. евро, от които са усвоени около 80 млн. евро.

"Това означава доверие и достъп до пари", каза той. По тази емисия "Еврохолд" има рейтинг Б от "Фич".

Доставката на електроенергия, най-големият и печеливш бизнес в сделката, е регулирана и генерира стабилни парични потоци и следователно придобиването на активите на ЧЕЗ трябва с времето да допринесе за по-голяма стабилност и предвидимост на приходите на „Еврохолд“, добавят от "Фич". Според агенцията това би могло да окаже положително влияние върху кредитния профил на холдинга в средносрочен и дългосрочен план.

„Еврохолд“ не разполага с предишен опит в управлението на активи от енергийния сектор и следователно ще разчита на текущото управление на ЧЕЗ, което е в заварено положение, за да осигури безпроблемна работа.

"Фич" смята, че холдингът има за цел да запази съществуващия управленски екип на активите на ЧЕЗ - това бе заявено и от мениджмънта на дружеството. Освен това „Еврохолд“ сформира консултативен съвет от енергийни експерти, който ще подпомага компанията при процеса на придобиване и ще следи за интеграцията на активите по време и след приключване на сделката.

Според агенцията „Еврохолд“ вероятно ще търси възможности за спестяване на разходи, за да подобри допълнително възвръщаемостта си от инвестиции, което би могло да доведе до допълнителни рискове при изпълнението.

"Фич" очаква трансакцията да бъде в общи линии неутрална по отношение на съотношението на финансовия ливъридж и капитализацията на холдинга, което би изключило както капиталовото, така и дълговото финансиране, свързано с придобиването на активите на ЧЕЗ. Капитализацията на „Еврохолд“ въз основа на оценката на "Фич" е „слаба“, докато изчисленият финансов ливъридж на холдинга е 65% в края на 2018 г., съобщава Инвестор.бг.

Въпреки това "Фич" очаква трансакцията да увеличи степента на задлъжнялост на „Еврохолд“ заради вида на сделката.

Агенцията счита също, че „Еврохолд“ ще осигури допълнителна подкрепа за структурата на финансиране, за да защити своите инвестиции. Подобен сценарий може да окаже допълнителен натиск върху капитализацията и/или финансовия ливъридж на холдинга.

"Фич" очаква лихвените разходи, произтичащи от финансов дълг, свързан със сделката, да бъдат покрити от приходите, генерирани от активите на ЧЕЗ. Въпреки това агенцията очаква висок риск при изпълнението, свързан с възможностите за обслужване на дълга на активите на ЧЕЗ.

Още по темата
САМО В ПИК! Висши източници: Цветанов натискаше КФН, когато се взимаха спецмерки срещу "Еврохолд"! Близки до Прокопиев и "Америка за България" консултират сделката за ЧЕЗ. Ще поскъпне ли токът на София? (ДОКУМЕНТИ)
Часовник
18:25
„Те постоянно бяха в процедура по спецмерки или в оздравителни програми“. Това обяснява пред ПИК висш източник от Комисията за финансов надзор, пожелал засега анонимност. Репликата...
Напиши коментар »
(8)
1
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
2
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
3
По-скоро сдеката ще настъпи интересите на спонсора им
4
Който и да купи чез, в крайна сметка народа ще плаща здравата,с подадени от чорбаджията до КЕ( ш)ВР " обосновани " предложения за повишаване на цените. Дали чез,дали индиец,дали холд- молд, дървото ще хапне Ганъо.Модела е един и същ. Метъра и от двата края,все е метър! Единствено правилното решение е Държавата да изкупи всичко на 100%. Но това е абсурдно. За фърчила има милиарди,за друго- не!
5
Този на снимката на времето от ВИС ли беше или от СИК?
6
Едни комунисти с крадени пари купиха енергото сега го продават на други крадливи комунисти
7
Всички физици,станаха мутри в енергетиката,но след натрупване на криминален капитал и всички са ку-ку.Затова са в кочината!
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?