Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Красимир Каракачанов изригна срещу зелените рекетьори: Не се плаша от протести на „платени“ екоактивисти!
ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Красимир Каракачанов изригна срещу зелените рекетьори: Не се плаша от протести на „платени“ екоактивисти!

Ако от мен зависи, планинският туризъм ще процъфти!

Дата
Дата
27987
Коментари
18
ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Красимир Каракачанов изригна срещу зелените рекетьори: Не се плаша от протести на „платени“ екоактивисти!

ВМРО, част от коалицията „Обединени патриоти“, в следващия парламент ще настоява за незабавно приемане на забавените с години планове за Пирин, Рила и Витоша. „Ще предложим и настояваме Българското народно събрание да приеме  законодателни промени, облекчаващи изграждането на спортна инфраструктура не само в природните паркове, а навсякъде, където е възможно в българските планини, каквато е практиката в Европа“, обяви в позицията си лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Днес обаче природозащитници излизат на протест, като мотивът им е, че имало спорно решение на Екоминистерството, което ще позволи предварително изпълнение на новия план за управление на национален парк "Пирин", но без екологична оценка. Така, според природозащитниците, новият план разрешава строителни дейности на площ от 4000 хектара в защитената територия и сеч на гори за стопански нужди.

По този повод потърсихме лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който няколко пъти е повдигал въпроса за зимния планински туризъм в заседанията на Министерски съвет. Ето какво разказа той пред ПИК.

Интервю на Калин Каменов

- Г-н Каракачанов, ВМРО излезе с много остра декларация срещу протестиращите екоорганизации във връзка с развитието на парк „Пирин“, а и не само. Задава се протест на екоактивисти. Къде е решението на проблема?

- Протестът пречи на икономическото развитие на страната и регионите. Нека да ги попитам нещо. Защо въпросните недоволни не протестират пред посолството на Швейцария, пред Австрийското посолство или пред Словенското. Тези страни са направили 100 пъти повече писти, кабинки и курорти в планините си. Ако говорим за природата, тя, природата, е обща в целия свят. Както защитават Тибет, защо не защитят и природата в Швейцария. И отговорът е много прост. Въпросните протестиращи получават пари от един швейцарски фонд. Това е цялата работа. Идеята е ние да не развиваме никакъв планински туризъм, за да могат нашите туристи да ходят на ски в други страни, където вече са изградени добри условия. И вие, и аз познаваме много хора, които заради факта, че кабинката в Банско не е достатъчна и се чака, отиват в други страни. И вместо да ходят в българските курорти, сънародниците ни предпочитат западните. Това искат „зелените“. Вместо да си направим хубави курорти, да ходим в чужди.

- Протестът сега е срещу управлението на национален парк "Пирин", защото било без екологична оценка. Така, според природозащитниците, новият план разрешава строителни дейности на площ от 4000 хектара…

- Да се смея ли… Нали няма нормален човек, който да не е наясно, че един проект, който минава през министерство, не се прави от вчера за днес.

- Проектът се движи от 2012-а…

- А сега коя година сме… Така. Сега искам да обясня нещо ясно. В рамките на последните две години и половина имаше един съвет за развитие към Министерски съвет. Лично аз два пъти съм поставял въпроса. След първото поставяне беше направена работна група по разпореждане на премиера тогава Борисов, която включваше хора от няколко министерства, включително и от това на екологията. Та точно те излязоха със становище, че нищо не се нарушава и няма никакъв проблем.  Лошото е, че предишното правителство нямаше куража да преодолее една група „зелени активисти“, които протестират срещу всичко. Аз обаче да ги питам нещо въпросните недоволни. Защо не протестират срещу факта, че в Западен парк местните цигани секат поголовно дърветата на метър височина. Мързи ги даже да се наведат да отрежат дървото в основата му. Говорим за София, за квартал „Западен парк“, на 5 минути от центъра. Там паркът се е превърнал в грозно сечище.

Защо не протестират срещу унищожаването на природата в центъра на столицата. А скачат срещу проекти за ски-туризма в страната – на Витоша, на Пирин и т.н. Сега се сещам и друго. Какво стана с проекта за Паничище. Това е на 60 км. от София. Проект за този курорт има още от времето на комунизма и Тодор Живков. Имаше много голям инвеститорски интерес да се развие ски-туризмът в Берковица – Западна Стара планина. Заради същите „екоактивисти“ какво се случи… От другата страна на границата – в Сърбия, където условията изобщо не са по-добри, се направи един малък ски-курорт. И нашенците от Северозападна България, включително и от София, отиват и карат. Аз, за себе си, нямам съмнение, че голяма част от тези партии и организации се финансират от международни „еко“ организации, за да пречат на развитието на зимния туризъм у нас. Едните се финансират от един швейцарски фонд, който, забележете, не е инвестирал и един франк в природата на собствената си страна. Аз съм живял в Швейцария и много добре знам за какво става дума.

- Излезе информация, че сред протестиращите се забелязва едно лице – на Любомир Ковачев. Оказва се, че той е племенник на бившия правосъден министър Христо Иванов. В момента се намираме и в предизборна кампания. Трябва ли да търсим нещо общо – политика, протести, екоактивисти…

- Не го познавам въпросното лице. Но и нищо не ме учудва. То е ясно, че протестът е политическа история с предизборна цел. Не трябва да има никакво съмнение в това нещо. Но за мен в това няма нищо лошо, защото по време на избори всеки развива различни идеи. Включително и чрез протести. Но тук е ролята на държавата. Тя трябва да вземе нещата в ръце и работи в полза на хората. Държавата трябва да помисли, че около 600 000 души живеят в тези планински райони. Тези хора искат да живеят нормално. А какво е положението в момента. Ако изключим Банско, Пампорово и Боровец - какво остава… Къде имаме развит планински туризъм? Хората какво правят. Берковица, Трявна – супер подходящи за развитие на туризъм. Там населението се занимава единствено с дърводобив. Като им направиш нормална инфраструктура, ще имаш и нормален туризъм.

- Дори и служебният премиер Огнян Герджиков се усъмни в добрите намерения на активистите, които ще протестират. Той също защити развитието на туризма… Трябва ли темата да стане приоритет в работата на следващия кабинет, какъвто и да е той?  

- Абсолютно задължително е. В момента помислите на протестиращите са чисто политически. С действията си реално те пречат на икономическото развитие на страната. Вместо българите в планинските райони само да берат гъби, билки и да сядат картофи, нека им създадем и условия за зимен туризъм. Ако аз съм човекът, който трябва да го решава това, въобще няма да се церемоня и да се разправям с някакви „зелени“. Ако от мен зависи, планинският туризъм ще процъфти. Не се плаша от платени протести. Нека си протестират. Има една народна поговорка: „Кучетата си лаят, а керванът си върви.“ Българският керван в областта на туризма трябва да се развива. Но той е спрял отдавна, защото някои български политици се плашат от това, че 150 човека ще им викат под прозорците.

Напиши коментар »
(18)
1
Скрийте му ТУМБАКА на този ПИШМАН патриот
2
И ние не се плашим от него.
3
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
4
Pisman patriot. Po skoro kradliviot.
5
А ти как може да се съюзиш с Волен Сидеров, който през 2014 год. със златния си пръст докара на власт ДПС, а ? С партньорите ти от НФСБ наричахте Волен фес и после се сюзихте с този фес.Безсрамници !
6
Никакъв туризъм, никакви курорти, не щем цивилизация, искаме да си живеем по пещерите!
7
Пирин не е на банскалии, а на всички българи, само това ще ви кажа. Планината ще я запазим, ако ще да се наложат ежедневни протести. Олигарсите, които искат сеч и бетон в Пирин скоро ще са в историята! От китно градче Банско се превърна в бетонен урод - зимния вариянт на Слънчака с всичките помии, които са характерни за този тип курорти.
8
Браво, това е човек с визия за бъдещето на България. Само с Волен и Данчо Хаджиев трябва да изхвърлят баласта Симеонов който ги дърпа надолу ,иначе да са първа а не трета сила днес!
9
САМО ТАКА! АГЕНТ БЕЗСТРАШЕН
10
Когато една държава, идеология или власт е пред разпадане и самоунищожение се появяват патриотичните нагласи. Маркер за разрухата и кризата е роенето на патриоти, насищането на популацията с националисти, които по правило са от масата на декласираните, маскирани като десни, но на практика леви, комунистически елементи. Простакът не може да е десен, той по правило е лъжец, измамник и с нечист произход, гръцки циганин или черкезко-помашки, полукръвен катър. За мизерността на представителите на "националистите", говори фактът, че във времето са били част от всички хранително-престъпни вериги на територията. Обикновено са започнали кариерата си с членство в БКП и ДС, а после еволюират през всички видове партии и доктрини, които са доминирани от тайните служби. Крайната деградация на тези хора е да станат антитеза на първоначалния си патриотизъм, т.е. да се слеят ДпС, както го правят доста "политици" напоследък.
11
Прав е Каракачанов, заради шайка зелени рекетьори чакаме 100 години втора кабина на лифта в Банско. Нещо, което отдавна трябваше да е факт.
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Една нормална позиция и много правилно е казано: Не се плаша от протести на „платени“ екоактивисти!
14
На тия зелени ревльовци им се плашат само от МОСВ.
15
Достойна позиция! Защита на националните интереси против изпълнението на чуждата воля в България да не се развива зимен туризъм!
16
Искам да попитам,тези природозащитници, защо не идат да пазят гората от огромната циганска сеч.Много повече гора се унищожава от циганите, отколкото от писти и т.н.Да ама от циганите,няма какво да вземат,най много някой бой да отнесат.За опазването на природата съм,но тези рекетьори,вече се доказаха,че го правят за своя изгода.
17
Един агент на ДС не могат да го уплашат някакви природозащитни. А шкембе-патриот - дваж не могат да го уплашат!
18
Подлога на АМЕТ Доган ! Много голямо шкембе имаш бе !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?