Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Министър Росен Желязков с важни новини - "Соф Кънект" е концесионерът на летище "София"(ОБНОВЕНА)
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Министър Росен Желязков с важни новини - "Соф Кънект" е концесионерът на летище "София"(ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
92779
Коментари
17
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Министър Росен Желязков с важни новини - "Соф Кънект" е концесионерът на летище "София"(ОБНОВЕНА)

Министърът на транспорта Росен Желязков свика извънреден брифинг днес, на който се очаква да съобщи дали е приключила процедурата за избор на концесионер на летище "София". 

По-рано тази седмица Желязков заяви, че е получил доклада за класирането и след като се запознае с него, ще го коментира. 

Министърът разкри, че световни експерти подпомагат процеса за избор на концесионер. Публично са отворени на офертите на петте участници, а на 9 май всички са допуснати за участие. 

"В рамките на 90 дни групата е разгледала офертите, поискани са уточнения и участниците са ги дали. Искам да благодаря на участниците затова, че повярваха в намеренията на правителството за концесията и прозрачността на процедурата и затова да се направи обективна оценка. Благодаря и на Световната банка и ЕБР, че от началото на процедурата оказват компетентно и професионално съдействие, което беше свързано с предоставяне на високи стандарти, които имат по отношение на методологията за преценяване и разбиране на предложенията от гледна точка на компонентите в техническата част. 

Комисията е приела мотивирано решение с протокол, което е предоставено до мен. 

То е основание за взимане на решеншие, освен ако не се намери основания поради недостатъци или пропуски в решението то да бъде върнато или прекратена процедурата. Аз не намерих основание за връщане или прекратяване на процедурата. 

Комисията предлага да взема решение, което съм приел и със свое решение от днес съм определил за концесионер  консорциумът "Соф Кънект" с летищен оператор Мюнхен. Той е на първо място с 86,22 точки. 

На второ място е класиран с 80,31 точки ТАВ холдинг. На трето място е "Фрапорт" с 80,14 точик. Витоша е със 78,42 точки, а на пето място е "ССБ София Еърпорт". 

Комисията е предложила "Соф Кънект" да бъде определена за концесионер заради най-доброто съотношение между показателите", заяви Желязков.

Той уточни, че техническата част е била съществена при крайното определяне на точките за кандидатите. 

Росен Желязков обяви, че решението може да бъде обжалвано в рамките на 15 дни. 

Летището в Мюнхен, което партнира с базирания в Париж инвестиционен фонд “Маридиам”, е второто по натовареност в Германия по брой обслужени пътници след Франкфурт и седмото най-натоварено летище в Европа.

Консорциум “Соф Кънект”  където водеща е френската инвестиционна компания “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс”, оферира 32% от приходите, което за скрока на концесията са 858,9 млн. евро. 

Вижте цялото изявление на ПИК TV във видеото на живо на ПИК TV:

Напиши коментар »
(17)
1
НЕБЪЛГАРИ ! Предават Родината късче по късче ! Защо разсаваш работещо, печелившо, монополно предприятие на ЧУЖДА ДЪРЖАВА ! НАРОДЕН СЪД, УРОДИ !
2
Колко взе от сделката,уредили и пра пра пра внучетата!!!!
3
Бягай далече от концесионери от Изток !
4
Само фрапорт е фирма от бизнеса,другото са мутренски сдружения!
5
ПЪЛНА ДЕЗИНФООРМАЦИЯ-СОФТЪТ ВИ КОНЕКТ НЕ МИ ГОВОРИ АБСОЛЮТНО НИЩО ПИШЕТЕ КОЙ СТОИ ЗАД ТОВА ИМЕ,КАТО ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ,ДЕ Е РАСЪЛ,ДЕ Е ПАСЪЛ И ПРОЧИЕ. А СОФТ КОНЕКТ...
6
Това, че държавата в лицето на управляващите е лош стопанин показва, че трябва да сменим управляващите, а не да гледаме как разпродават държавното имущество с цел лично обогатяване- Та пред очите ни неграмотници и олигофрени станаха бизнесмени и милионери точно от такива операции
7
Срещу каква комисиона ГЕРБ продава националната сигурност на България?
8
Желязков, не се казва "от днеска", а от днес. Тези неграмотници български не знаят, тръгнали сделки за милиарди да правят. То е ясно, че такива удобни и послушни се ползват само за далавери и опоскване на държавата, ама поне да говорят правилно за да не е е тотално отчайващо положението. Остава и оцелелия народ да дадат на концесия, абе всичко и всеки на концесия
9
Никой нищо не продава, бе хора.... Не заблуждаваите аудиторията. Това е концесия. Пловдив и Бургас от години са така. И работят не лошо. Ако плащат повече на година отколкото държавата, като собственик вади печалба добре. Летището си остава държавна собственост, дава се под наем на летищния оператор. Това е.
10
За 35 години? Тоест концесията ще надживее края на държавата ни. Нищо, сами си го заслужихме, с примирение и тъпота. Дано някой ден тази земя бъде обитавана от по-свестни хора.
11
зад щрабаг (ужким мюнхен) прозора един млад успял българин с жълт ОПЕЛ ... да сме си наясно
12
Кое е европейското в това да дадеш летище „София“ на Турция? Това попита лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти във връзка с процедурата по отдаване на концесия на летище „София“, „Твърдението, че държавата може да бъде лош стопанин, за нас не отговаря на истината. Факт е, че вчерашните кандидати, чиито оферти са отворени, са държавни фирми. Фактите за летище „София“ са, че в последните години се увеличават приходите с над 20% и стигат до 168 млн. лв. Печалбата расте с 10% и е почти 13 млн. лв. годишно. Расте потокът на пътниците, които се увеличават през 2018 г. със 7%“, каза Нинова. По думите ѝ летището се развива добре и тя попита кое е европейското в това то да се отдаде на концесия на Турция. Лидерът на БСП подчерта, че партията ще продължи усилията да спре тази концесия.ЕЙ НЕ ИЗДЪРЖА И ПАК РЕШИ ДА ИЗЛЪЖЕ ЕЛЕКТОРАТА...
13
Тези спещелиха с една от най ниската оферта 4м по малко такси на година и 300м по малко инвестиции. Хахахахжа
14
отговор на коментар
ПЪЛНИ, ТОТАЛНИ ГЛУПОСТИ КАК ТОЧНО ПЛОВДИВ РАБОТИ, КАТО ПОЛЗВА ЛИЦЕНЗА НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ??! А, да....там концесията се провали точно преди подписване на същия договор :-(
15
Главният ни вожд одобрил ли е КОЙ ДА Е КОНЦЕСИОНЕРА на летището ? А те после ще му позволяват ли да си излита и каца , когато си иска , на летището с отряд 28 ?
16
Уникално съмнителен избор с най-малко инвестиции и най-малко концесионно възнаграждение. Някои казват че ще си имаме Лудогорец еърпорт и Киро-гела седял в дъното на тоя концорциум ще видим.
17
отговор на коментар
А Витоша по-малко сериозно име ли е зад него седи Манчестър еърпорт
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?