Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Маринов и Горанов докладваха пред парламента за хакерските атаки - ето какво се съдържа в източените данни (ОБНОВЕНА)
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Маринов и Горанов докладваха пред парламента за хакерските атаки - ето какво се съдържа в източените данни (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
28894
Коментари
15
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Маринов и Горанов докладваха пред парламента за хакерските атаки - ето какво се съдържа в източените данни (ОБНОВЕНА)

"В хакнатите файлове от НАП се съдържат данни за стотици хиляди български граждани, техните имена, ЕГН и имена на български фирми с техните ЕИК",  каза пред парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушването си за хакерската атака срещу НАП.

"Ще ви запозная с информация, която имаме до момента по отношение на получен сигнал на 15 юли 2019 за нерегламентиран достъп до компютърна информационна система НАП. В хода на извършените компютърно-разузнавателни и оперативно-издирвателни мероприятия бе установено следното: на 15 юли 2019 г. в 10.13 ч. неизвестно лице от електронна поща с кутия е изпратил мейл до четири електронни медии. Съобщението е с препратка към сайта за споделяне на съдържание, където е наличен за сваляне архив с големина 1,84 гигабайта. Предоставена е и парола за достъп до данните в архива", поясниМаринов. По думите му след разархивиране съдържанието на файла се разширява до почти 11 гигабайта.

"В съдържанието на тези файлове са налични фрагментирани данни за стотици хиляди български граждани, техните три имена, ЕГН, адреси, комбинация от цифри, имена на български фирми с техните ЕИК и адреси, мейли, регистрационни номера на автомобили", каза още Маринов. Той уточни, че България вече е поискала от сайта, от който са пратени мейлите да бъде свалена информацията.

"Свидетели сме на най-сериозната хакерска атака у нас", каза пред парламента министър Владислав Горанов.  Той увери хората, че информацията, която е публично достъпна, продължава да бъде защитена. 

"Извинявам се на уязвените от хакерската атака срещу НАП български граждани и ги уверявам, че информацията им продължава да бъде защитена.Няма нарушена и загубена информация НАП. Информацията, която е опубличена представлява освен лични данни и данъчноосигурителна информация с отделни фрагменти и периоди. Искам отново да обърна внимание, че инвестициите в информационните системи в НАП са немалки. През цялото време, не само от както съм министър, основната идея на развитието на тези информационни системи е била да се намери баланса на защитата на информацията и това всеки български гражданин да може да се възползва от услугите на приходната администрация“, каза  Горанов. Той изрази съжаление, че подобни пробиви могат да бъдат произведени в доста по-богати и по-информационни държави.

"Това не е оправдание, а констатация“, посочи Горанов. Министърът обясни, че при премиера са обсъдени мерки за справяне с този проблем. Искам да ви уверя, че капацитета на НАП да продължава да изпълнява функциите си, не е засегнат от тази злонамерена кражба на информация", каза още министърът. 

Вижте дебатите в пленарна зала във видеото на живо на ПИК TV:

Напиши коментар »
(15)
1
цяла софия е блокирана-вси4ки МПС се проверяват за изтеклите файлове на НАП И ХАКЕРИ 6ОФЬОРИ
2
Кремъл и този път ви размаха "предупредително пръст", за да ви напомни за вашата прословута и вродена неблагодарност ! Следващият път май ще падат и самолети, като малайзиския в Украйна . . .
3
А кога шефа на „Чур„, главния лакей на Вожда ще докладва защо сее разделение, омраза и расизъм.
4
взети са всички мерки-изходите на София са блокирани и всяко МПС се проверява за изтеклата информация от НАП ,както и за хакери шофьори
5
че вътрешен човек от НАП е къртицата плюс руснак женен за българка ...ха сега ....с една дума червен другар в НАП цели национална катастрофа..
6
Очаква се и теч на мутренски банкови сметки.
7
имах лап топ с уиндуус 8.1 ...и инсталирах скайп с руски файл ...цялата операционна система се скапа ..и не подлежи на пренастройване ...буквално му изгоря двърдия диск - хардуера стана на нищо и го изхвърлих
8
Сульо и пульо ти иска лична карта за какви ли не услуги и даже ти я снимат. Защо в една лична карта се съдържа цялата информация за индивида? Обаче има агенция за защита на личните данни.
9
Бойко къде е днес на важна среща
10
"Той увери хората, че информацията, която е публично достъпна, продължава да бъде защитена. " Азе изпаднах в когнитивен дисонанс. Как така информацията е публично достъпна, и в същото време е защитена? Гeрбeрасти, сър.... гeрбeрасти
11
днес не е на важна среща, днес се е снишил по Живковски,чака момента да даде разтърсващ коментар за издънката на НАП, нали помните миналото лято за ТР, нямаше го,нямаше го и изведнъш възкръсна като Фениксny
12
А дали това не е начин да се заличат всички имотни декларации и всякакви други властови придобивки на управляващите за период от 10 години??? Да не се страхуват, че след като излязат от властта ще бъдат преследвани и заличават следите???
13
Кремъл беснее, значи сме на прав, много прав път!!!
14
Тройно осигурената защита на файловете в НАП са блокирани от вътрешна къртица, работеща за чуждо разузнаване, всички знаем кое е то и колко на североизток се намира! Веднага, незабавно снемане на отговорност от всички работещи в НАП и светкавично разследване от ДАНС и Прокуратура! Необходимо е също да се приеме веднага закон за защита на банковите сметки на всички нас и защита на имуществото ни-движимо и недвижимо , като при извънредно положение!!! Всъщност абсолютно необходимо е въвеждането на извънредно положение веднага!!!
15
Е, това плевенско аспиричне е доста нагло, хайде чупката, че обърна държавата с хастара на вън от некадърност и зависимости
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?