Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ИЗБОРНИ НАРУШЕНИЯ: Прокуратурата нищи фалшив списък на реформаторите
ИЗБОРНИ НАРУШЕНИЯ: Прокуратурата нищи фалшив списък на реформаторите

Общо седем дела са образувани в Софийския апелативен район

Автор: ПИК
Дата
Дата
12956
Коментари
2
ИЗБОРНИ НАРУШЕНИЯ: Прокуратурата нищи фалшив списък на реформаторите

В Софийския апелативен район са образувани седем досъдебни производства за изборни престъпления, съобщават от държавното обвинение.

Те се водят от Районните прокуратури в София, Видин и Кула за престъпления по чл. 309, ал. 1 и чл. 167, ал. 2 от НК – съставяне на документ с невярно съдържание и предлагане на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното право.

В единият от случаите досъдебното производство се води по повод получен сигнал от гражданка за това, че личните й данни били обработвани в списъка на избирателите, подкрепящи регистрацията на конкретен инициативен комитет. Тя твърди, че никога не се подписвала в подкрепа на съответната регистрация и не давала съгласие за обработване на личните й данни.

Друг гражданин сигнализира за неправомерно използване на личните му данни в списъци на инициативни комитети в разяснителната кампания за предстоящия референдум. Досъдебните производства се водят за съставяне на неистински частен документ-списък на избирателите, подкрепящи регистрацията на партия за участие в изборите на президент и вицепрезидент на РБ, както и за предлагане и даване на имотна облага (парични суми) на лица, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат или да гласуват на референдум по определен начин.

В района на Апелативна прокуратура – София са образувани 54 преписки, касаещи изборите и национален референдум, като по отношение на 30 от тях са постановени откази. Два от сигналите са изпратени до други компетентни органи.

Още по темата
Радан Кънев обяви края на Реформаторския блок
Часовник
20:37
Край на Реформаторския блок обяви в ефир Радан Кънев. Според него, цикълът на избори, за които е имало споразумеине между политическите сили в блока е завършил с тези президентски избори и това...
Напиши коментар »
(2)
1
вьпреки че реаниматорският блок е давал пари докара скромните 200 000 гласа това да ви е за урок вие сьсипахте бьлгария и вьзмездие ще има
2
ще нищи ли как в една и съща урна в Турция за 9 или 10 часа - нека да са 600 минути, са попаднали 1200 бюлетина? И ЗА КОГО СА ГЛАСУВАЛИ - СЪЩО Е ВАЖНО?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?