Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Ивица Дачич не изключва предсрочни избори
Ивица Дачич не изключва предсрочни избори
Автор: ПИК
Дата
Дата
4650
Коментари
1
Ивица Дачич не изключва предсрочни избори

Сръбският външен министър и лидер на управляващата коалиция Социалистическа партия на Сърбия (СПС) Ивица Дачич заяви днес, че ще се проведат извънредни парламентарни избори в Сърбия, ако няма значителни държавни интереси, като премахването на митата и диалога между Белград и Прищина по Сръбската държавна телевизия (РТС), пише македонският информационен портал A1 On.

Дачич обясни вчерашното изявление на сръбския президент Александър Вучич, че "ако няма диалог, няма пречки за изборите".

"Ако има по-важни държавни интереси от това (да се проведат избори), тогава тези избори няма да се проведат", казва Вучич. "Но ако не предстои премахване на митата и продължаване на диалога с Прищина, тогава може да се насрочат извънредни избори".

Той добави, че "Европейският съюз живее в утопия", че споразумението между Белград и Прищина ще бъде постигнато до средата на годината.

Ръководителят на сръбската дипломация, тълкувайки преговорите между Русия и ЕС по въпроса за Косово, отбеляза, че руският външен министър Сергей Лавров е поискал отговор от пратеника на ЕС Федерика Могерини за хода на диалога между Белград и Прищина и потвърди, че щом бъде постигнато споразумение, то трябва да бъде ратифицирано от Съвета за сигурност на ООН.

„Това е индикация, че Русия следи всичко, което се случва и със сигурност няма да бъде страничен наблюдател, мисля, че това е добре за нас, каза Дачич, добавяйки, че "би било чудесно ако Русия действаше така през 90-те години".

Според него, ако бъде постигнато споразумение, "то ще се превърне в принципи, които всеки ще приеме и уважава, а това не може да бъде иначе."

Дачич подчерта, че Путин е изказал пълна подкрепа за Сърбия в диалога с Прищина и че не имало нищо на закритите срещи, което не е било казано на откритите разговори по време на посещението на Путин в Сърбия.

Още по темата
Ивица Дачич: Очакваме Западът да окаже натиск върху Прищина
Часовник
23:34
Очакваме международен натиск, преди всичко от Запада, да принуди Прищина да оттегли неочаквано решение за увеличаване на митата за стоки от Сърбия, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич,...
Напиши коментар »
(1)
1
Каквито избори да има,който и да е на власт сърбите си имат стратегически,общо-национални интереси,от които никога няма да отстъпят,защото нямат робски и извратен манталитет.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?