Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Ивана, музата на „Остаряваме бавно“, на 75. Недялко й подари стихотворение за 51-и път!
Ивана, музата на „Остаряваме бавно“, на 75. Недялко й подари стихотворение за 51-и път!
Автор: ПИК
Дата
Дата
59939
Коментари
0
Ивана, музата на „Остаряваме бавно“, на 75. Недялко й подари стихотворение за 51-и път!

Голямата българска актриса Ивана Джеджева, музата на някои от най-емблематичните любовни стихотворения в поезията ни, става на 75 днес.

Съпругата на Недялко Йорданов го вдъхнови за „Не остарявай, любов”, „Младостта си отива”, „Остаряваме бавно”, „Ваничка“. Сега двамата посрещат юбилея в семейната си къща в Бургас, където очакват десетки гости от цяла България.

Тази сутрин поетът й подари стихотворение за 51-и път, което е безпрецедентен случай в родната лирика. Двамата отбелязаха и половин век от сключването на брака си. 

Ивана Джеджева е родена на 18 юли 1944 г. в Елхово. Детството и ученичеството ѝ преминават в Русе. 50 години е на сцена, от които 23 – в бургаския драматичен театър „Адриана Будевска”. Девет години е актриса в театър „Възраждане”.

Изиграла е над 100 незабравими роли в театъра, сред които изпъкват Гертруда  от „Хамлет” на Шекспир, Аркадина от „Чайка” на Чехов, Флориндо от „Слуга на двама господари” на Голдони, Вера Сергеевна от „Енергични хора” на Шукшин, Евгения от „Танго” на Мрожек, Шарлота от „Вишнева градина” на Чехов, Гробарката  от „Седма заповед: кради по-малко” на Дарио Фо, Лесли Кейзуел от „Мишеловката” на Агата Кристи.

Ивана претворява и десетки образи в пиеси на български автори - Иван Радоев, Стефан Цанев, Никола Русев, Недялко Йорданов, Ивайло Петров. Носителка е на награди от националните прегледи за българска драма и театър.

Има албум с песни по музика на Хайгашод Агасян и текст на Недялко Йорданов – „Ваничка”.

С поета Недялко Йорданов през 1982 г. Тяхната любов ражда незабравими поетични куплети.

Една от силните и дебютни роли е в пиесата на Недялко Йорданов "Мотопедът". На снимката е с актьора Стойчо Попов.

Ивана и Недялко Йорданов са женени вече 50 години

 

 

Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?