Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Ивайло Калфин: Образованието за мен трябва да е абсолютен приоритет в държавата
Ивайло Калфин: Образованието за мен трябва да е абсолютен приоритет в държавата
Автор: ПИК
Дата
Дата
7226
Коментари
0
Ивайло Калфин: Образованието за мен трябва да е абсолютен приоритет в държавата

Образованието за мен трябва да е абсолютен приоритет в държавата, ако искаме да се развиваме като модерно общество, а не да пишем имейли на близките си, които работят в чужбина. Това заяви кандидатът за държавен глава на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин по време на срещата си с ръководството на КТ „Подкрепа“.

Калфин се съгласи с ръководството на КТ „Подкрепа“, според което образованието е сред темите, които са изключително важни не само у нас, но и в световен мащаб. „Образованието за мен трябва да е абсолютен приоритет в държавата. Всичко започва от образованието. В България добре знаете, че половината от безработните са неграмотни или с много ниско образование. Те просто отпадат от образователната система и процента им се увеличава за съжаление“, коментира той. Калфин обърна внимание и на това, че много хора, които са в трудоспособна възраст отиват и търсят по-добри условя на труд и по-добро заплащане в други страни. „Тук остават много хора, които много трудно биха могли да влязат в пазара на труда. Това се решава с образование и с образователна система. Затова ще продължа да настоявам за ранно включване и социализиране на определени групи“, допълни той. „Като искаш квалифицирана работна ръка, трябва да си платиш за нея“, заяви Калфин повод оплакванията от страна на бизнеса, че в страна липсват квалифицирани кадри.

Той даде пример с това, че през пролетта на тази година работодателите в туризма са се оплаквали, че очакват силен сезон, а нямат кадри, а в същото време 80 000 сезонни работници всяка година отиват само в Гърция. „Дайте да направим така, че тези хора да останат тука. Решението на въпроса е по-смислени условия на труд, включително и доходи, за българите, които отиват в една не толкова по-скъпа дестинация, каквато е Гърция“, посочи Калфин. 

Още по темата
ПИК TV: Калфин: Имам амбицията да променя президентската институция
Часовник
16:23
Искам да покажа и да докажа, че политиката има смисъл, имам амбицията да променя президентската институция. Това каза кандидатът за президент Ивайло Калфин при откриване на предизборната кампания...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?