Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Ивайло Калфин: Държавата трябва да има осезаема политика към българите в чужбина
Ивайло Калфин: Държавата трябва да има осезаема политика към българите в чужбина
Автор: ПИК
Дата
Дата
16500
Коментари
2
Ивайло Калфин: Държавата трябва да има осезаема политика към българите в чужбина

„Когато говорим за решение на демографския проблем, трябва да мислим в две посоки. Едната е свързана с това държавата да задържи младите хора в България, а другата – да направим всичко възможно да държим българите в чужбина близо до държавата си. В момента няма никаква политика към сънародниците ни зад граница, а това е недопустимо. Когато бях външен министър се срещах често с българи в чужбина и мога категорично да кажа и от първо лице, че те се интересуват какво се случва тук и ние сме длъжни да имаме целенасочена политика към тях, каквато в момента липсва. И когато говорим за патриотизъм, това включва разработване на инструменти, които да поддържат връзката на нашите сънародници с родината си“. Това заяви пред обществеността и медиите в гр. Стрелча, кандидатът за президент Ивайло Калфин.

Той изреди няколко водещи теми, свързани с приобщаването на българите в чужбина, по които държавата трябва започне незабавно търсенето на решения. „Трябва да направим така, че българският език в чужбина да може не само да бъде изучаван от всички, които искат това, но и чрез двустранни спогодби, предмета  български език да се легализира и да се зачита за част от образованието. Трябва да направим така, че да предоставим достъп до повече социални и правни услуги за сънародниците ни  зад граница. Трябва да облекчим процедурите за  гласуването им. Електронният вот  е една такава алтернатива“, каза още Калфин. „Президентската институция може да реши тези проблеми, ако в стола на „Дондуков“ 2 седне човек, който има визия, знае и чува какви са нуждите на сънародниците си, без да прави разлика от коя страна на границата ни живеят те, а не ако е послушен и продължи политиката на нищо-не-правене“, обобщи на финала той.

Още по темата
Калфин: Държавата трябва да започне да стимулира добавянето на стойност в нашата икономика
Часовник
15:28
 „Държавата трябва да започне да стимулира добавянето на стойност в нашата икономика. В момента произвеждаме продукция и я изнасяме навън. Важно е обаче освен това, да запазим максимална...
Напиши коментар »
(2)
1
"Много чело - много знай." Изхожда се непрекъснато, рекламно и предизборно по всякакви въпроси. Като министър даде на американците безплатно четири български военни бази. Ако стане президент, цяла България ще даде.
2
wh0cd549816 Generic Viagra
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?