Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
Зеленогорски: Дори не искам и да си помислям, че Патриотичният фронт ще напусне коалицията!
Зеленогорски: Дори не искам и да си помислям, че Патриотичният фронт ще напусне коалицията!
Автор: ПИК
Дата
Дата
5807
Коментари
0
Зеленогорски: Дори не искам и да си помислям, че Патриотичният фронт ще напусне коалицията!

Дискутираме наши кандидатури, на Реформаторския блок, за ръководство на БНБ. Предстои на парламентарна група да бъде обсъждано. Конкуренцията е хубаво нещо и това, че потенциално биха били издигнати и други кандидати, не трябва да плаши никого. Това каза за БНТ Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите“, информират от партията.

Силно се надявам, че преди лятната ваканция ще има избран шеф на БНБ. Още повече, че малко закъсняхме според мен. От доста време искаме оставката на Иван Искров, добави още Зеленогорски.

Попитан за задължителното гласуване, той каза, че не е обсъждано в РБ и няма единна позиция, като добави, че както на референдума ще се задава този въпрос, така и могат да се допитат ръководствата на партиите от РБ до своите членове и симпатизанти дали подкрепят идеята. Лично аз съм доста раздвоен по темата – идеята, че задължителното гласуване е хапче, с което ще излекуваме болната българска демокрация, е невярна, подчерта Зеленогорски. Той добави, че платеният вот не може да се спре със задължителното гласуване, а само вероятно ще намали цената на гласовете, като изрази позиция, че е работа на десетките институции на държавата да се справят с купуването на гласове, а не да се разчита само на промяна на вида гласуване. Държавата има достатъчно законова база и органи да се справи с купуването и с корпоративния вот, категоричен бе Зеленогорски, като каза, че в утвърдените демокрации задължителното гласуване е по-скоро изключение, отколкото правило.

Осъществяването на едни избори трябва да стане нормална демократична процедура в България, а не да бъде война, обърна внимание шефът на Предизборния щаб на Реформаторите, и подчерта, че ако има нормална конкурентна среда в рамките на управляващата коалиция, не би трябвало след изборите коалицията да бъде разклатена.

Найден Зеленогорски отрече декларацията от седем точки на Патриотичния фронт да е ултиматум, който заплашва стабилността на управлението и добави, че вече са започнали да работят с ПФ по посочените проблеми, като първата крачка е внесеният законопроект по Закона за гражданската регистрация, който вчера мина на първо четене през регионалната комисия и с който се спира възможността на един и същ адрес да се регистрират по 50-60-100 избиратели. Попитан дали ПФ биха напуснали коалицията, той отговори, че дори не иска да помисля за подобна възможност. Знаете, че ние се присъединихме към това управляващо мнозинство с изискването ПФ да бъде част от него, за да не зависим от политически сили, с които трудно бихме могли да си партнираме, подчерта Найден Зеленогорски.

Вярвам, че РБ ще направи единна регистрация за местните избори, добави Зеленогорски, и каза, че за кмет на София ще се обсъждат всички издигнати кандидатури, освен тази на Соломон Паси. Нормалната логика е всяка партия да прецени дали ще издигне кандидат, а на базата на социологически проучвания в София, Пловдив и Русе, а ако се наложи и в други градове, да се прецени кои са успешните личности и партньорства за изборите – само дясно-център или и с патриотичната ниша на места. Зеленогорски подчерта, че една себеуважаваща се политическа сила като РБ,с подкрепата на 100 000 избиратели в София, не може да не излезе със собствена визия за управлението на столицата.

Още по темата
Радан Кънев: Трябва да подходим отговорно към ултиматума на Патриотичния фронт
Часовник
16:17
Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев призова да се подходи сериозно към ултиматума на Патриотичния фронт към властта. Съпредседателят на фронта Валери...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?