Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
За Епикур и удоволствието като добродетел. Излезе нов хит от "Философия за всеки"
За Епикур и удоволствието като добродетел. Излезе нов хит от "Философия за всеки"
Автор: ПИК
Дата
Дата
18623
Коментари
0
За Епикур и удоволствието като добродетел. Излезе нов хит от "Философия за всеки"

„Епикур и удоволствието като добродетел“ - петнайстият том от популярната поредица „Философия за всеки“, вече е на книжния пазар с логото на издателство "Милениум".

Книгата представя идеите на мъдреца, които оставят дълбоки следи в културната история на човечеството и предопределят превръщането им в цялостен модел на живот и поведение.

Томчето разкрива най-важното от възгледите на древния философ, побрано в 44 разказа за него и избрани сентенции от произведенията му.

Епикур (341-270 г. пр.Хр.) е автор на над тристата философски произведения, от които до нас са достигнали само фрагменти, цитирани от по-късни последователи. Първоначално Епикур се приобщава към школата на платониците и следва основните принципи на Демокрит. С времето обаче отхвърля метафизиката на своите предшественици, изгражда собствена обективна етика и формулира егоцентрична морална философия, в която отделният човек е сферата на моралното начинание. Основен закон в тази система е принципът за единството на природата и човека, които са единно цяло, защото се подчиняват на едни и същи закони.

Школата на философа се помещавала в просторен парк, познат като Градината на Епикур, организиран на изцяло демократични принципи. На входа ѝ стоял надписът: „Страннико, тук е върховното благо – удоволствието“. В това е генезисът на представата за удоволствието като добродетел, която става основен принцип на учението му.

Търсете новата книга на София Петрова с логото на издателство „Милениум“ на пазара от следващата седмица на цена само 8 лв.

Поредицата „Философия за всеки” има амбицията да доближи смятаната за сложна и дори непонятна наука до широката читателска публика, да покаже големите мислители на човечеството като хора от плът и кръв и да "разгадае" техните идеи, представяйки ги на прост и ясен език, така че да бъдат атрактивни и полезни за читателите от всички възрасти.

Избрани цитати

* Ако малкото не е достатъчно за теб, значи нищо няма да те задоволи.

* Ако оформиш живота си според природата, никога няма да бъдеш беден; ако го правиш според мнението на хората, никога няма да бъдеш богат.

* Богатството не носи утеха, а само видоизменя нашите грижи. То не се състои от това, което имаме, а от това, което ни радва.

* Да ядеш и пиеш без приятел, е като да поглъщаш храна самотен като лъв или вълк.

* Когато спрем да се озъртаме за щастието, ще започнем да го забелязваме навсякъде около нас.

* Не разваляй това, което имаш, мечтаейки за онова, което нямаш; запомни, че това, което имаш сега, някога е било сред нещата, за които само си се надявал.

* Не си струва да молиш боговете за онова, което сам можеш да постигнеш.

* Поука вместо омраза, усмивка вместо презрение.

* Целта на всяко познание - както метафизично, така и научно - е да се постигне това, което се нарича атараксия: свобода от всякакви ирационални страхове и тревоги - накратко, спокойствие.

 

 

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?