Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН ЕКСПЕРТ: Моделът "Ананиев" разбива монопола на Здравната каса
ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН ЕКСПЕРТ: Моделът "Ананиев" разбива монопола на Здравната каса
Автор: ПИК
Дата
Дата
20510
Коментари
1
ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН ЕКСПЕРТ: Моделът "Ананиев" разбива монопола на Здравната каса

Голяма промяна предстои в здравеопазването ни, ако предложението на министър Кирил Ананиев бъде прието. Ключовото в него е отнемането на монопола на здравната каса. Вместо една здравна каса, всички ние ще можем да избираме между няколко частни. Действително предложението на министъра е за пълна демонополизация на Здравната каса, посочи Светла Несторова от Асоциацията на Българските застрахователи пред Би Ти Ви.

По думите ѝ в това предложение се запазва принципът на солидарността.

„Според модела частните здравни каси не биха могли да селектират риска. Хората ще отделят 8% от дохода си, но фондовете ще получават осреднена вноска за всеки човек. Те ще знаят колко лица са записани и какъв е размерът на средната вноска, ще знаят какви пари ще получат, но няма да знаят какво ще изхарчат” обясни Светла Несторова.

Според нея фондовете ще бъдат основно администратори на тази дейност и конкуренцията ще бъде в администрирането на услугите.

„Административните разходи ще бъдат ограничени до 3%, което означава, че те ще трябва да се конкурират веднъж при ефективността си при администриране на услугите, но също така и по отношение на договарянето с доставчиците на медицински услуги”, обясни Несторова.

Лечебните заведения би следвало да се конкурират по цени, а заедно касите би трябвало да контролират този процес. При предложения вариант няма възможност за концентрация на никой никъде, това ще зависи от свободния избор на хората. Всеки който не отиде да си смени фонда, ще остане в касата, посочи Светла Несторова.

Още по темата
Кирил Ананиев представя проекта за нов здравноосигурителен модел
Часовник
09:00
Проектът за нов здравноосигурителен модел ще бъде официално представен. Министър Кирил Ананиев предлага край на монопола на Здравната каса. Идеята е с нея да се конкурират частни...
Напиши коментар »
(1)
1
ТА-ДУФ,ТА-ДУФ.ТА-ДУФ,ТА-ДУФ.ТА-ДУФ,ТА-ДУФ.ТА-ДУФ,ТА-ДУФ. Моделът Ананиев е ясен. Ставаш министър, и синът ти започва да получава по 25 000лв. в клиника, която ТАТЕ подържа с нашите пари. ТА-ДУФ,ТА-ДУФ.ТА-ДУФ,ТА-ДУФ.ТА-ДУФ,ТА-ДУФ.ТА-ДУФ,ТА-ДУФ.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?