Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов за атаката срещу кандидатурата на Иван Гешев: Засегнаха се много криминални бизнеси, какво друго да очакваме от обвиняеми лица и техните поддръжници?
Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов за атаката срещу кандидатурата на Иван Гешев: Засегнаха се много криминални бизнеси, какво друго да очакваме от обвиняеми лица и техните поддръжници?
Автор: ПИК
Дата
Дата
34104
Коментари
25
Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов за атаката срещу кандидатурата на Иван Гешев: Засегнаха се много криминални бизнеси, какво друго да очакваме от обвиняеми лица и техните поддръжници?

"Изборът на главен прокурор е един от най-важните избори в нашата държава и много очи гледат "втренчено" в него. Важно е да бъде избран професионалист, човек от системата, който е извървял стъпките в йерархията, познава хората. Човек - отговорен, консенсусен и с хъс за работа", това заяви пред "Правен свят" зам.-главният прокурор и шеф на НСлС Борислав Сарафов по повод кандидатурата на колегата му Иван Гешев за главен прокурор. 

Според Сарафов отговорността и напрежението на такава позиция са неимоверно големи и очакванията на хората също. "Фактът, че няма конкурентни кандидатури също не е необичаен. През 2006 година и проф. Велчев беше избран като единствен кандидат.

Сега обаче има и една особеност – за първи път в демократичната история на България действащ прокурор има възможността да бъде избран за ръководител на институцията. Дори само това е белег, че системата няма нужда от външни ръководители, че най-сетне сме се върнали към нормалното положение в едно съвременно общество – главният прокурор да е от средите на самата прокуратура.

А защо именно г-н Гешев – сигурно има повече от една причина, но за мен тази кандидатура е защитена с работата му. Познавам я добре и високо я ценя", допълва още Сарафов.

За безапелационната подкрепа от страна на НСлС към Гешев, Сарафов коментира, че му е изключителна обидна тезата, че заради централизираното устройство на прокуратурата всички са под подозрение, че нямат собствена воля.

"Законът дава право на прокурори и следователи да изкажат мнението си за този, който е кандидат за техен ръководител. Няма нищо по-нормално от това, че го правят. Напротив - мълчанието би било неестествено", казва още Сарафов. 

По повод протестите на партийни лидери и партии срещу кандидатурата на Гешев, Сарафов пита:

"Представете си как би изглеждало обратното – политическа подкрепа за г-н Гешев от една или повече партии. Всеки има право да протестира, но когато партиите организират протести, би било естествено тези протести да са свързани с политически въпроси, а не с кадрови избор в независимата съдебна власт.

Не бива да се прекрачва границата на легитимното изразяване на обществена позиция - уличния и политически натиск, биха могли да се разгледат и като опит за вмешателство в работата на независим орган като ВСС и което е много важно - в съдебната система като цяло.

Ние живеем в демократична и правова държава и всеки е свободен да протестира, но когато зад протестите прозират политически интереси и опит за вмешателство в независим съдебен орган, това е смущаващо. Кадровата политика е отговорност на членовете на ВСС и тази отговорност е голяма – да не се допуска намеса и зависимост от уличен натиск. Ако го направи веднъж, няма да има край".

Според Сарафов цялата истерия и протестите срещу Иван Гешев си имат и причина.

"Страхът от зам.- главния прокурор Гешев всъщност е страх от институцията Прокуратура.

Има повдигнати много обвинения, предстои сериозна работа по доказването им, засегнаха се много криминални бизнеси, които носят огромни печалби и естествено се наслоиха негативни настроения към институцията на прокуратурата. Някои от хората, които се страхуват от нея, имат всички основания за това, а страхът им се превръща в сляпа омраза не само срещу г-н Гешев, а срещу цялата прокуратура.

Впрочем, какво друго да очакваме от обвиняеми лица и техните поддръжници? Срещу прокуратурата никога не е имало "добър тон", поне откакто аз работя там", допълва още шефът на НСлС.

По повод компроматните атаки, на които самият Сарафов стана жертва от определени медии, той коментира, че това не е новост, нито пък е техен обект за първи път.

"В конкретния случай изключително манипулативно беше поднесена информация за мен и моите близки, насаждайки съмнения чрез полуистини и внушения за нередности. Знаете, че тези "морализатори" не се посвениха да обругаят дори сина ми, ловко и безпринципно спестявайки информацията, че в духа на патриархалните български традиции аз самият съм продал наследените от моите родители имоти, че съм вложил и своите многогодишни спестявания. Подобно поведение е мерзко, но за съжаление е факт.

В резултат от атаката минах през всякакви проверки – и на НАП и на ВКП. Факт е, че те завършиха без данни за каквото и да е неправомерна дейност от моя страна. За съжаление от това страдах не толкова аз, колкото членовете на семейството ми, които бяха принудени да се оправдават за напълно законни свои действия, само защото аз съм зам.-главен прокурор. Но очевидно когато си на отговорна длъжност в прокуратурата, компроматните атаки са неизбежни", допълва още Сарафов. 

Напиши коментар »
(25)
1
Сега ходи да крещи по митингите.
2
Те тези бизнеси не са от вчера , а вече три десетилетия !
3
Върши си човека работата. Дори има едно усещане че се пренатяга. Няма лошо, стига да има резултати. Едно единствено нещо не мога да разбера. Защо упорито отказва да разследва Пeeвcки за КТБ? Всички си спомняме неговия отговор на въпроса: Защо Пeeвcки го няма в обвинителния акт? И може би точно там се крие отговотът на въпроса: Какъв Главен прокурор ще бъде Гешев и чии интереси ще прокарва? И дали въобще някога ще видим Пeeвcки подсъдим?
4
Върши си човека работата. Дори има едно усещане че се пренатяга. Няма лошо, стига да има резултати. Едно единствено нещо не мога да разбера. Защо упорито отказва да разследва Пeeвcки за КТБ? Всички си спомняме неговия отговор на въпроса: Защо Пeeвcки го няма в обвинителния акт? И може би точно там се крие отговотът на въпроса: Какъв Главен прокурор ще бъде Гешев и чии интереси ще прокарва? И дали въобще някога ще видим Пeeвcки подсъдим?
5
Иванчева не е ли под домашен арест? Какво прави на протеста пред Съдебна палата?
6
Гешев удари знакови престъпници милиардери,които са ограбили България!Много финансии бяха конфискувани от спонсорите на Радев,много престъпници са по арестите,само Цв.В все още си плаща на Сърбия за защита,но и неговия ред ще дойде,защото и в Сърбия е действал по същия начин и много пари е завлякъл!
7
порно сайтчето ПИК не правят разлика между шпионаж и пране на пари. Малоумници, това са две съвсем различни категории престъпления и се третират по различен начин в НК. Четете и се образовайте бе гербаджийски слуги!
8
Да не искаш да кажеш,че цацата ги закрилял досега?Или акъла ти толкова?
9
Сарафов към ББ "Ами ти си го избра" / за Цацаров/. С една дума, че ББ си избира главните прокурори.
10
искаме си Гешев,искаме си Гешев,да зАкрият Правния факултет в СУ, къде сте тръгнали, предлага ме всички прокурори които за завършели Право в цивилните ВУЗ-ве да ги уволнят ,дори и Цацаров, ако че е избран от Бойко Борисов, така се говори,остават само тия от милиционерското в Симеоново,абе е идиоти завършели право например в СУ ИМАТЕ ЛИ ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО, ДАЖЕ И ПОДПИСКИ ПРАВИТЕ, СКЪСАЙ ТЕ СИ ДИПЛОМИТЕ,,искаме си Гешев
11
Пендалко осра се пак за какво ти дадох пари за 100 лумпена или??? Пращам Гешев да те окошарва и тоя кенеф отива при Харизанов. Тои поне е платена но послушна к. урва
12
имаше един филм- "Виж кой говори"... Троловете ще помоля за минуси, другите- просто помислете!
13
Пендалко, от къде намери тези неграмотни патладжани? По колко им даде, плужек нйеден? Те не знаеха какво дори пише на плакатите!!! Това ли то е марша за законност и в подкрепа на Гешев? Вземи и се гръмни, мях такъв!!! С тези писаници в полза на Ванчо само увеличаваш противниците му. А той ще в новият Вишински както и ще последва съдбата му!
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
Нищо нецензурно нямаше, но имаше много неудобни неща, нали? Пет автобуса с цигани от Перник бяхте платили, цяла България ги видя, плюс автобус от Сивен със служители на един герберастки съветник! Да, изроди сте!
16
Л.а.Й.н.А..р.и
17
Сарафов е същия извратеняк като Ванчо Гешев. Какво да каже, освен това. Революция трябва и този крадливец заедно с Ванката трябва да се вържат един за друг и метнат от висок покрив.
18
Г-н Сарафов защо не сте на работа, още ли сте отстранен от премиера, и дали мислите че ВСИЧКИ имаме къса памет - НЕ МИ СЕ СМЕЙ, ТИ СИ ГО ИЗБРА.
19
Ей червен травестит ще ти разпоря устата и г-ъза с кожения кобур,умри куче долнопробно
20
НА ТИКВАТА ПОМИЯРИТЕ.ПФУ ,МАЛОУМНА ИЗМЕТ.
21
НА ТИКВАТА ПОМИЯРИТЕ.ПФУ ,МАЛОУМНА ИЗМЕТ.
22
кажи сега как синчето ти на 21 години си купи имоти за 650 000 лева , брато?
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
Всичко нецензурно е съвсем ясно какво е. Жалки и самоунижващи се подлоги
25
Че те пссиходесните протестъри цял живот от 1989г. насам лежат на кълката на грантовски пари.Сега обаче Тръмп май секна парите на американската либерастия и тия като марокански скакалци глозгат всичко що им се предложи. Като гледам либерастните пари от САЩ са спрени или силно намалени. Тръмп пари на разни шашавели в България засега не дава. При това положение "законни" са само парите давани от немски фондации,парти,правителство и НПО-та.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?