Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ЖЕСТОК СКАНДАЛ: Кошлуков с шокиращи разкрития пред СЕМ: Горан Благоев сключвал договори с жена си! Обвинил църквата в "престъпна" симбиоза с Борисов и купуване на гласове (ОБНОВЕНА)
ЖЕСТОК СКАНДАЛ: Кошлуков с шокиращи разкрития пред СЕМ: Горан Благоев сключвал договори с жена си! Обвинил църквата в "престъпна" симбиоза с Борисов и купуване на гласове (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
152654
Коментари
0
ЖЕСТОК СКАНДАЛ: Кошлуков с шокиращи разкрития пред СЕМ: Горан Благоев сключвал договори с жена си! Обвинил църквата в "престъпна" симбиоза с Борисов и купуване на гласове (ОБНОВЕНА)

Съветът за електронни медии изслушва на свое заседание генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Изслушването е във връзка със сигнали, свързани с водещия и с предаването "Вяра и общество". Преди дни стана ясно, че летните повторения на предаването са свалени от програмата на БНТ 1.

Водещият "Вяра и общество" Горан Благоев заяви, че от лятната схема на БНТ в съботно-неделната програма единственото свалено предаване е именно неговото. Според него това е знак, че от есента предаването няма да се завърне в ефир.

Генералният директор на обществената медия заяви, че предаването няма да се сваля от ефир, докато той е начело на БНТ. В същото време обаче посочи, че към Благоев има редица критики, защото по договор водещите на предавания нямали право да влизат в ролята на коментатори, а Благоев го правел.

Емил Кошлуков заяви също, че стриктно следи за плурализма на гледните точки в предаването на фона на това, че Светият синод е забранил на клириците да участват в него. Това на практика означава, че съдбата на Горан Благоев е в ръцете на Светия синод, защото ако те не променят решението си журналистът няма да се справи със задачата за осигуряване плурализъм на медиите.

"Събирането е по неприятен повод. Нося пълната папка от близо 100 писма по отношение на предаването. При проверката,която извършваме, разбираме, че проблемът е много голям и е текъл през годините. Има сигнали в мандатите на трима генерални директори", обяви Кошлуков. 

"Има серия от нарушения на законите, както и вътрешните правилници на телевизията, както и на стандартите на журналистическата етика. Нарушени са освен законите за радио и телевизия, така също и е този за вероизповеданията", каза шефът на БНТ. 

"От много години се нарушава рамката на плурализма. Предаването си позволява злобни коментари срещу Светия синод, там отдавна не присъстват и гостуват представители на Българската православна църка. Открихме и редица тенденциозно подбирани теми и гости. Горан Благоев е сключвал договори със свои роднини, включително и съпругата си. Представяни като експерти гости са получавали заплащане по консултантски договори", разкри още Кошлуков. 

"Има отправени обвинения в престъпен заговор на представител на БПЦ и премиера Борисов на брифинг и това е наречено в предаването "омерта".

Предаването работи с манипулирани видеа. Става дума за материали от брифинг, които са така залепени и монтирани, че после гостите в студиото да развият темата в тази посока и да нарекат симбиозата между държавата и църквата "престъпна". Отново има и скриване на истината и заблуждаване на зрителите, което представлява манипулация и граничи с фалшива новина", разясни още Кошлуков и разкри, чрез уж чрез въпроси на гости и внушения на водещия Благоев са обвинени премиерът и църквата в престъпление - купуване на гласове. 

"Заради личния конфликт и вражда на един човек, БНТ не може да изпълнява мисията си. В това предаване е имало много пъти хули и скандални изявления срещу православната църква и набедяване на религията на преобладаващата част от българите. Всички опити да се представя това като търсене на истина са неоснователни с оглед редица закони. Благоев бе потърсен за обяснение от БНТ, но се разболя. Обществената телевизия не може да си позволява подобно отношение и дори пряка намеса - Благоев бе на протест дори пред Синодалната палата и даде и интервю за собствената си телевизия", разкри още Кошлуков.

"Да хулиш монасите в Рилския манастир и да ги набеждаваш в престъпление с купуване на гласове, при положение, че този манастир е в списъка на Юнеско и е длъжна държавата да се грижи за него, това ли е нормално? А защо нямаше поканен гост от финансово министерство или от дирекция "Вероизповедания"? Защо се канят само другите, които хулят църквата?", попита риторично Кошлуков.  

Шефката на СЕМ Бетина Жотева каза, че не е съгласна с много от обвиненията на Кошлуков срещу Горан Благоев и според нея не е хулена вярата, а земните представители на църквата и как те боравят с държавни средства. "СЕМ досега не е правил методичен надзор върху "Вяра и общество" през годините и имаме доклад само за последното предаване. Нямаме статистиката, която вие ни предоставяте и ще я разгледаме. Но съм категорична, че православието не е критикувано в предаването - да не слагаме знак за идентификация между вярата и нейните представители", каза Жотева. 

"Хуленето на светец е директно богохулство. Да вадиш компромати за костите на светец, на които в центъра на София се молят милиони от цял свят, това не е ли хулене на вярата?!", контрира Кошлуков и заяви, че няма да влиза в подробности, защото темата е гнусна.

Галина Георгиева попита дали Кошлуков е получил обяснения от Горан Благоев за множеството нарушения и след сигналите на зрителите ли е направил статистиката и писмения анализ за предаването. 

"Изискал съм писмени обяснения, както е по трудовия кодекс. Направихме анализа след като получихме сигнали. Преди това не съм гледал предаването и направихме справка за този сезон за участието на гостите и се вижда тяхната тенденциозност. След това Горан Благоев не се яви на работа и заяви, че е в болничен, така ме до момента нямаме обяснения от него", каза директорът на БНТ. 

Кошлуков бе категоричен, че предаването не е спряно и няма да бъде спирано. "От такива предавания има нужда и затова имаме и нови две предавания по тази тема, защото това е важно. Само, че те трябва да спазват законите и стандартите. 

Не са спирани и повторенията на предаването "Вяра и общество", заради което не е хубаво да се слушат и лъжи в медиите. Въпросът опира до лятната програмна схема. Повторенията на всяка продукция на БНТ през лятото се правят, защото се съобразява лицензията и нямаме собствена нова продукция. Но ние имаме в момента много купени сезони на продукции, които са хитови, но не са излъчени, а ще им изтекат правата. Аз не мога да си позволя да пропусна излъчването им, при положение, че са купени и платени", уточни шефът на БНТ и каза, че заради тези пропуски дори има наказани и с последни предупреждения за уволнение. 

"Докато съм директор няма да позволя нито един мой съгражданин да бъде хулен заради вярата си и да се позволява този език на омразата, представен като уж интелигентен разговор", ядоса се Кошлуков и припомни, че е лежал в затвора през комунизма заради свободата на словото и изразяването, но хулите към вярата нямат нищо общо с това. 

"76% от населението няма представяне в предаването от 5 години само заради конфликта на един човек с Българската православна църква и от години няма нейни представители. Сериозно е и набеждаването на монасите в бъдещо престъпление - как разбра, че щели да откраднат парите? Това ли е работата на журналиста - да набежсдава в престъпление", попита Кошулков заради опитите на СЕМ да бранят Горан Благоев, обяснявайки, че той имал право да изразява лично мнение. 

"Всички предавания на БНТ може да се гледат онлайн от всичките ни зрители по колкото пъти искат. Имаме и статистика и няма голямо желание да се гледат тези предавания в ефир на повторения. Няма да допусна подобни твърдения по мой адрес - но щом точно това повторение ви е толкова важно, ще го планирам и по три пъти на ден ще го планирам, щом ви е толкова важно. Вие вярвате на писания в интернет и опити да се вреди на доброта име на БНТ, но аз не мога да допусна това", каза още Кошлуков на опитите на членовете на СЕМ да изискат на всяка цена повторения на предаването, за което той заяви, че е образователно и не е публицистично, заради което нарушава лицензията си, обсъждайки актуални обществено-политически теми. 

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?