Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Ето как можем да спечелим завода на Фолксваген
Ето как можем да спечелим завода на Фолксваген
Дата
Дата
124859
Коментари
49
Ето как можем да спечелим завода на Фолксваген

Както първо ПИК разкри, България продължава да е една от двете приоритетни локации за новия завод на Фолксваген и новините, че Турция е спечелила, се оказаха фалшиви.

По последна информация на нашата медия от Германия Фолксваген не са взели финално решение дори да фаворитизират Турция в преговорите, но започват първо с тях, поради по-високата им готовност.

Офертата на България все още не е достатъчно конкурентна и завършена, че да има конкретни преговори по нея.

Представители на катарските акционери удобно коментирали в Германия, че България очевидно не желае достатъчно силно завода и не е подобрявала предложенията си през последната половин година, докато Турция била ангажирана на най-високо ниво – президентът Ердоган и най-доверената му свита министри и експерти денонощно угаждали на Фолксваген!

Именно това е имал предвид говорителят на немския концерн преди три дни, когато на въпрос дали изборът за локация на завода е направен, отвърна, че „плановете са конкретизирани, но не и финализирани“.

Държавата ни обаче се сблъсква с непреодолимо препятствие да парафира успешно сделката – регулациите на Европейския Съюз за държавна помощ.

Отново ПИК първи представиха резултатите от анализа на Фолксваген за двете възможни локации. По информация от последните 24 часа България успява да излезе с едни гърди напред дори по отношение на терена и инфраструктурата, поради далеч по-удобното логистично и геостратегическо положение, както и огромните инфраструктурни инвестиции през последните 10 години в София, които започнаха след като Борисов стана кмет, и засилващите се рискове от потенциални европейски и американски икономически санкции върху Анкара.

Европейските санкции бяха потвърдени днес от министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, а Комисията по външна политика на Американския сенат още миналата седмица излезе с категорична позиция в подкрепа на тежки наказания спрямо Турция. В американския печат от днес се виждат предположения, че Тръмп ще изчака със санкциите до утре, тъй като не иска те да съвпадат с годишнината от опита за преврат срещу Ердоган.

Изпълнителен директор на международна консултантска компания коментира пред ПИК, че санкциите ще са по-тежки от очакваното и няма да бъдат фокусирани само и единствено върху военната индустрия. Те обаче няма да нарушат вече договорените търговски споразумения и няма основания да очакваме, че рестрикциите автоматично ще дисквалифицират Турция от надпреварата.

За да спечели завода, България трябва да надгради перфектните си резултати досега, като предложи държавна помощ, която е близка до турската оферта. Фолксваген е глобална корпорация със стотици хиляди акционери и за повечето от тях най-важна е годишната печалба, а предложените от Ердоган около 400 милиона евро помощ ще имат сериозно отражение върху нея.

България се сблъсква с лимитите на Европейската Комисия, които налагат нисък таван на възможната държавна помощ, и то без възможност да подсигурим дори тази сума в аванс. Това означава, че към момента България предлага 0 евро държавна помощ срещу 400 милиона евро от Турция.

Европейските ограничения за държавна помощ са наложени с цел да се осигурят справедливи условия за търговия и конкуренция между страните-членки.

Но когато всичко това е замисляно през 1990-те години, световната икономика все още пристъпва към агресивната глобализация днес и никой не е предвиждал, че международните корпорации ще могат да прехвърлят не само десетки милиарди финансови средства, но и цели заводи през националните граници за броени седмици. И че най-жестоката конкуренция няма да е между самите държави-членки на Европейския Съюз, а между самия ЕС и останалите водещи икономически блокове и национални икономики!

Днес битката не е толкова между България и Белгия, Румъния и Франция, Австрия и Швейцария, Чехия и Словакия – много от националните ни икономики вече са интегрирани и работят в синергия. Ако един завод е в България, то доставчиците му ще са в Румъния – и обратното. Битката е между ЕС и САЩ, Китай, Турция, Русия, Япония и т.н.

Време е премиерът Борисов да отиде лично в Брюксел и да изясни всичко това на европейските чиновници и на неформалния лидер на съюза, г-жа Меркел, пред която България козирува за всичко през последното десетилетие.

Отказахме се от Южен Поток!

На път сме отново да се откажем от АЕЦ Белене!

Провалът на Турски Поток с драстични дипломатически последствия за връзките ни с Русия, Сърбия, Унгария и Турция е само въпрос на време.

Ликвидираме тежката си индустрия и енергетика заради екологични правила.

Съсипахме половината си туризъм под чужд диктат и абсурдни еко-правила да опазваме несъществуващи животни.

Чуждестранни търговски вериги изпомпваха с години стотици милиони от българския потребител, докато най-накрая не се смилиха да продават и български продукти.

България беше най-послушната и изпълнителна държава-членка и досега не е поискала нищо специално за себе си.

Сега е моментът Борисов да осребри това послушание и да направи не само български, но и европейски пробив в икономиката – да задържи втория най-голям автомобилен завод на територията на Стария континент.

Само Борисов може да обясни в Брюксел как прецедендът Фолксваген ще е фатален не само за българската икономика, но и за европейската като цяло – държава извън ЕС прави показно как да ползва европейските правила срещу самата Европа, изсмуквайки водещите европейски инвеститори .

Г-н Борисов, още тази седмица трябва да излетите за Брюксел и да спрете войнстващата икономическа експанзия на Турция. Брюкселските чиновници ще видят опасността прекалено късно, когато вече решението е взето, и един по един европейските концерни ще се изселят към Азия.

Заводът на Фолксваген е рубиконът на българската и европейска икономическа политика и е уникален шанс за България да поведе истински битка за бъдещето на Европа.

Напиши коментар »
(49)
1
Ако вземем ние завода, Ердоган плаши, че ще пусне емигрантите .... НВ е проста играта! И ние сме в менгеме Ако 50 Хил тарамбуки се втурнат - да видим каква ограда ще ги спре
2
КАК ДА СПЕЧЕЛИМ КАТО ДЕБИЛИТЕ ОТ БСП СА ПРОТИВ?
3
Със сфирки. Ае, тоя Христозов май не е у ред.
4
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
6
Коя корпорация влага пари в запушена държава? Тук има настроения за промяна на бизнес климата, но в стремежа си да контролира всичко, Борисов всъщност играе ролята на тапа....
7
Никоя съвременна държава не иска да инвестира в корупционна среда, където закони се менят според правилата на присвоената иконономика, а не обратно.
8
ширбета нали са потупа сам по гърба като каза че бил поканил германския президент да си помисли за ФОЛКСВАГЕН ...и тогава Плевнелиев каза че Радев въобще не трябва да се меси в тази сделка ...Радку ...УСРА всичко ...и БСП тоже ..
9
Abe ya si....! 3 mandata i vse oste nama yasni i tochni pravila za investizia v BG....osven za rushvetite!!!Da ti kaja,pod sekret,che Bulgaria ne e obsujdana kato lokazia,tochno poradi...pravilata...i rushvetite!!Ama nali taz pogovorka,kradeza vika drujte kradeza,ta gledam i ti se vuzpolzvash ot neia!
10
Мара на вяра.Малко ли е. Е, някой каза, че била пунта.За всеки случай.
11
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 9 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
12
Ясноооо, най-напред ТРЯБВА ДА ИЗХВЪРЛИМ МАЛОУМНАТА ТИКВА НА БУНИЩЕТО...След това ще му мислим, но ТИКВАТА ТРЯБВА да се МАХА.Колкото по-бързо, толкова по-добре.
13
БСП са в основата на саботажа за сделката ..клеветят всеки ден държавата си пред Европа ..включително и за свобода на словата и други измишльотини ..и БХК..клеветниците , които лъжат че мачкаме малцинствата
14
не искам да замърсяваме малката ни родина с мръсни производства да си ги строят в германия и държавна помощ искат нахалство
15
Много сте тъпи фолцваген груп не дават процент комисионна
16
ПЕДEPACЧE, ако не знаеш БУЛГАРИСТАН 10 години се управлява от Боко ТИКВАТА.Така, че ФАТМАКА-ТИКВА от село Банкя не може да вземе рушвет, затова се дърпа БОКЛУКА.Нали всичко е наред в КОЧИНАТА булгаристан, бе EБAH ГЪ3, защо НЯМА ИНВЕСТИЦИИ, бе EБAH? 10 ГОДИНИ БОКЛУКА управлява стадото, и за 10 ГОДИНИ ПРАВИ САМО ДЕБЕЛИ ЛAЙHA и СЕ ИЗЛАГА....ПОМИЯР.
17
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ШКОЛОВКА НЕ Е ОТ ДЕН ДО ПЛАДНЕ, АКЦИОНЕРИТЕ ЕДВА ЛИ ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯТ С ТРАКТОВКАТА НА ТОЗИ СЪВРЕМЕНЕН СТЕНВЕСТНИК, ОСНОВНАТА ЦЕЛ НА ЗАВОДА Е УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПАЗАРНИЯ ДЯЛ В РАЙОНА, ТУК КОНКУРЕНЦИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА ОСВЕН В РОЗОВИТЕ СЪНИЩА НА СЪВРЕМЕННИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 'КОМИНТЕРНА' ! ! ! !
18
аман от частници дето идват тук заради ниските заплати. да се отварят заводи с европейски заплати.
19
Тука има, тука нема. Тука има, тука нема. Тука има, тука нема... VW
20
Тиквоча си мисли,че това е като другите работи и става с поза партер.
21
А бе Христозов, ти си бил по тъп даже и от Heдялко. Прочети ли това което си написал преди да го публикуваш ? Всички в Европа са на ясно с биографията на Фотопитека. Кой е този будала , който ще хвърли маса пари в държава в която началник е пазача на бай Миле ?
22
Ние въобще не можем да се конкурираме с турците.Те развиват автомобилостроене от над 50 години , имат кадри и нямат идиотските евро регулации.Освен това могат да дадат толкова пари , колкото ние не можем и да помислим.Те ще им осигурят по евтина газ , по евтин ток и квалифицирана работна ръка , все неща ,които ние нямаме.И освен това имат сериозна правна система , а не като нашата тиквена .Освен това те имат султан , а ние имаме мутро тиква.
23
и да предложи оферта ,че България ще финансира на 100% изграждането на завода WV в България ,Германците пак ще изберат Турция. По простата причина че тук няма кой да им работи. Публична тайна е че Предприятията в България изпитват нужда от работна ръка, не говорим за квалифицирана,просто от работна ръка.
24
ПРОЧЕТЕТЕ 100 ПЪТИ,КАКВО ПИШЕ 12ти!!!!!!!! ТОЗИ ДА БЪДЕ СЪДЕН И ВКАРАН В ЗАТВОРААААААААА !!!!!!!!!!!!
25
отговор на коментар
Няма ли право всеки свободно да си изразява мнението?????
26
Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно". Това пише в анонимен мейл до няколко медии, получен в 10:20 часа този предиобяд. Според неизвестните му автори в него се съдържат 57 от 110 компрометирани чрез хакерска атака бази данни.
27
Aus Wolfsburg VW Deutschland Wir haben uns entschieden usere Produktion nach Balkan zu verlegen. Natürlich Türkei erst kriegen wir so viel Geld für nichts, zweitens Erdogan bringt unsere Stadt Bürger nicht ins Gefängnis zumindest hat er verschprochen. Uns ist eigentlich egal, für Бойко Борисов haben wir natürlich Einladung für geschickt,in Bulgarien Regierung ist korrupt alles ist scheiß deswegen Türkei. Für Premier Minister Бойко mit Spitzname Тиква Fick dich ins Knie du voll idiot.
28
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
29
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
30
БСП,чрез Йончева се произнесе,че Европредседателството било на Бойко,защото за Радев никой не питал дори и за изсъхнала слива не го брояли,същото важело и за Нинова,която през това време над 76 протеста сътвори,България да окепази,себе си да нареди като Министър Председател!Болни амбиции на едни умствено ограничени и болни същества с не0пределен п0л!
31
Не му търся вина, толкова му са възможностите, не му е силата в науките, човека си е физкултурник от запаса !Но най-високо платеният пенсионер, поне Конституцията на Р.България да прочете, а не да чака някой да му я преразкаже и конспектира, както е свикнал цял живот!То се вижда и от Москва,че този Шебек е много вреден,дори и на Нинова навреди,като и помогна активно за Евроизборите!Само 150 дни управление на Радев,служебно,показаха че е тъп,комлексиран и безмозъчен Фатмак с претенции вселенски,а манталитет махленски!Истина е,че разбира само от боб,джолан и комисионерство!
32
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
33
Не лъжете, решено не и нвма да е у нас. Питайте Управника на държавата, защо! Той добре знае защо. Защото неговото правителство носи вината! Не може да изнудваш за всяко нещо и събираш пари от всеки който иска да инвестира, не може! Това се знае и докато той властва ще става още по-зле.
34
Фолксваген няма да инвестира в страна, чиито министър-председател и министър на МВР идват от криминалните среди.
35
Нинова, Радев , Бойко. Спокойно. След един месец всичко ще е ясно/не че сега не е/ тогава ще коментираме.
37
Абе нали всичко е окей.а толкова неща си изредил потоци.Белене.инфраструктура Че пък и да плащаме... Да се бие някой ...
38
Пешо,Пешо Христозов,и днес не си си пил хапчетата.
39
НИЩО ПОДОБНО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ.ФОЛСВАГЕН БЯГА ОТ САЩ И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.ЛЮБИМАТА ДИСТИНАЦИЯ НА ФОЛСВАГЕН Е ИНДИЯ,ГОЛЯМ ПАЗАР С ВРЪЗКИ С ФРАНЦИЯ,КЪДЕТО ФРАНЦИЯ ЩЕ СТРОИ АЕЦ,ПАКИСТАН СЪЩО.ЗАВОДА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОСТРОЕН ТАМ,АКО ТУРЦИЯ Я БЛОКИРАТ СЪС СНАКЦИИ И ПРОДУКЦИЯТА НЯМА ДА СЕ ПРОДАВА В ЕВРОПА,А САМО В АЗИЯ,ТАМ Е И КИТАЙ.НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ ДА ПРАВИМ ОПИТ ЗА ТАЗИ ИНВЕСТИЦИЯ,ВСИЧКО ПРЕДВАРИТЕЛНО Е ЯСНО.
40
И тия от Фолксваген им дойде в повече "СТАБИЛНОСТА"..!
41
КАКТО И ДА СЕ НАПЪВАМЕ НИКОЙ НЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ЕДНА. БЕДНА КОЛОНИЯ ! ИНВЕСТИЦИИ СЕ ПРАВЯТ ЕДИНСТВЕНО С ЦЕЛ -ПАЗАРИ ! ! ! А БЪЛГАРИЯ КАКЪВ ПАЗАР Е ? ОЩЕ ПОВЕЧЕ ,ЧЕ ТУК НЯМА КВАЛИФИЦИРАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ЗАЩОТО ТЕ СА ТАМ В ГЕРМАНИЯ РАБОТЕЙКИ ЗА НЕМСКАТА ИКОНОМИКА ! ! А ОТ БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ЕДИНСТВЕНО ДА СЕ ИЗСМУКВАТ БЕЗПЛАТНИ СУРОВИНИ И ЕВТИНИ СЪВРЕМЕННИ БЕЛИ РОБИ. ! !
42
отговор на коментар
Много си елементарен да не кажа прост...Тъп комунист ! Отивай си в КНДР !
43
До коментар 12 - Много си елементарен да не кажа прост ! Отивай в КНДР ! Тъп комунист !
44
Абе господа от ПИК , не разбрахте ли , че Катар държи 17% от ВВ , как искате в България , да се строи завод
45
отговор на коментар
Преграден огън от КПВТ...спира ги одма и ги връща няколко метра назад...на части...много ефективно и ефектно!
46
В България може и да не дойде Фолксваген, но в Турция никога, защото ислямистка Турция няма бъдеще при Новия световен ред.
47
В тая обрулена държавата никой няма да доведе,болгаристан се закрива нарочно.Бегай народе.....
48
Стига сте плюли майка България. На който не му харесва, марш навън да хамалува.
49
Нещо ми намирисва на бартерна сделка: изтребване на свинете, пробутват ни тяхното месо за Фолксваген
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?