Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ЕПИСТОЛАРНО: Марешки написа ферман до Тръмп за сделката за F-16
ЕПИСТОЛАРНО: Марешки написа ферман до Тръмп за сделката за F-16
Автор: ПИК
Дата
Дата
30396
Коментари
18
ЕПИСТОЛАРНО: Марешки написа ферман до Тръмп за сделката за F-16

Покупката на американски изтребители ще доведе до сериозно сътресение на финансовото състояние на най-бедната държава в ЕС. Това се казва в отворено писмо до американския президент Доналд Тръмп от лидера на "Воля" и зам.-председател на НС Веселин Марешки, съобщиха от пресцентъра на партията.

Днес той изпрати писмото до САЩ, след като мнозинството в Народното събрание ратифицира договора за покупка на самолети на стойност над 2 милиарда лева. В него той изрично подчертава, че проблемът не е в това дали се купуват американски, шведски или други самолети. А в огромния разход, непосилен за българската държава в момента.

Марешки цитира факти за ниските заплати и пенсии у нас.

„Ще се съгласите с мен, че ако една сделка е коректна, то би следвало и двете страни да печелят. В случая, за жалост, не е така. Моята страна губи и то много! Вероятно не са Ви казали, но в момента в България минималната месечна работна заплата е 320 долара, средната – около 600 долара. Средната пенсия е 224 долара. Повече от два милиона пенсионери живеят на границата на бедността и са обречени на мизерия и смърт, ако нямат близки да им помагат. Всеки ден родители на болни деца излизат с призиви за дарения, защото не могат да си позволят лечение. Същото правят болници, старчески домове и други социални заведения. Над 100 души опитен медицински персонал в една болница подаде оставка заради срамно ниското заплащане и лошите условия на труд. И това е пореден такъв случай. Раждаемостта драстично спадна - младите семейства не могат нормално да отглеждат децата си заради финансови затруднения. Според прогнозите до 2050 г. България ще бъде демографска пустиня, ако не се вземат спешни мерки. Картелите допълнително бъркат дълбоко в джобовете на хората. На всички тези и на много други подобни проблеми институциите отговарят – държавата няма пари, за да се справи. България е най-бедната страна в Европейския съюз, а българите - най-ниско платените с най-нисък жизнен стандарт. Предполагам не сте чували фразата „работещи бедни”. Това е определението, което се използва тук за хората в трудоспособна възраст – имат работа, но не могат да покриват дори елементарни битови разходи. Народът на България оцелява, не просперира”, пише в писмото на Марешки до Белия дом.

Българският политик цитира проучване на общественото мнение, според което повече от 90% от българите искат милиардите за самолети да бъдат дадени за подобряване на здравеопазването, образователната система, за политики за майките и децата, за пенсионерите, за икономическо развитие и справяне с ширещата се навсякъде битова престъпност.

Веселин Марешки цитира един голям държавник и бивш президент на Финландия по времето на Втората световна война – генерал Карл Густав Манерхайм, който е казал: „Преди да похарчите огромни средства за отбрана, трябва да създадете такова ниво на живот на хората, че да са готови да го защитават.“

Марешки припомня, че България и САЩ имат дългогодишни дипломатически отношения, че стотици българи са избрали да напуснат родината си и да търсят реализация в САЩ, където учат, работят, плащат данъци. Той изтъква, че страната е била винаги лоялен партньор в НАТО и че е предоставила безплатно своя територия за американски военни бази. Припомня също, че неведнъж България е подкрепяла външната политика на САЩ, дори с риск да се превърне в мишена на зложелатели.

В писмото си до президента Тръмп Веселин Марешки задава няколко въпроса - защо една толкова силна и просперираща държава като САЩ притиска българските политици да похарчат такава огромна сума за въоръжаване, вместо да я инвестират в повишаване на жизнения стандарт на народа си. Той пита също защо САЩ не направят жест към България като лоялен партньор в НАТО и не предоставите безвъзмездно такава техника, щом за САЩ е толкова важно България да я притежава? И защо не предислоцират своя ескадрила в базите си у нас?

Веселин Марешки изтъква, че 30 години няколко поколения българи се надяваха най-после да заживеят нормално. Но това все не се случва. По думите му, с тази сделка САЩ обричат на бедност още едно поколение.

„Тя ще доведе до сериозно сътресение в бюджета на държавата за десетилетия напред. Месеци наред нашата партия се опитва да вразуми привържениците на тази покупка в правителството. И държа да подчертая, че не става дума за това дали да се вземат самолети от САЩ, от Русия, от Швеция или откъдето и да било другаде. Става дума за това, че в момента финансовото състояние на българския народ не позволява такъв безразсъден разход! Това противоречи на всички принципи на доброто държавно управление”, пише Марешки до Тръмп.

Той призовава американския президент да спре тази грабителска сделка.

„Не притискайте България да се хвърли във финансова пропаст. Не обричайте на мизерия един достоен европейски народ с хилядолетна история и култура! Ще допуснете ли това да тежи и на Вашата съвест?”, се казва в писмото до Белия дом.

Накрая Веселин Марешки кани Доналд Тръмп да посети България, да разговаря с българите и да чуе тяхното мнение за сделката.

”Убеден съм, че тогава ще мислите по съвсем друг начин”, завършва писмото на българския политик до американския президент.

Напиши коментар »
(18)
1
Не съм много веща по бойните самолети, но разбирам, че един ф-16 блок 70, може да се бие с 15 руски или турски щайги едновременно. Така 8 х 15 = 120 руски шайги. После ще станат 16 което прави, че се равняват на 240 москвича. Сега разбирам защо мурзилските импиксови духачи, толкова много виеха срещу тоя великолепен самолет във парламента!!! Румен Пъпката е ясен, той реве затова, че губи едни милиони от комисионни!! ......................................................................................................................................... Затова ще продължавам да питам, импексовата Курабия, Румен Пъпката, омбоцмана Мая Костинбродска и СС Момата “защото са цоцаалисти“, както и Сарайската Чалма, как така крадливата кучка Йо, има три къщи за гости и то с басейни, а аз нито една. Как така Импексовата курабия, приватизира и източи милиони долари от Импексовото дружество, а аз нито един. Как така Румен Пъпката, си назначи любовницата на две държавни заплати, а аз не получавам нито една. Как така Сарайската Чалма приватизира ТЕЦ Варна, а аз нямам дори един фотоволтаичен панел. Питам дали паразита Везира Енчев, има и един ден нормален трудов стаж, без да е доносничел, че го изтъпанеха начело в БСПдирадската им партия. Толкова ли съм глупава, или само защото не съм цоцаалистка с шалвари, затова не можах да си вредя, или защото не съм била ДС доносничка, и не съм близала сладоледа, на ничий премиер с чалма, както Импекса и Кучката Йо!!
2
ХЕЙ ПАЛЯЧО,ДА НЕ СЕ ОПИТВАШ ДА ИЗЛАГАШ БЪЛГАРИЯ И ДА СЕ ПРАВИШ НА ДОН КИХОТ,А СИ ГЛЕДАЙ АПТЕЧКИТЕ И МИРУВАЙ.
3
toia smeshnik e bg biznesmen koito gi dava tes zaplati na rabotnicite i gi ograbvA SAS GODINI I SE OPLAKVA TO TRUMP DANE E BALUK TA DASE VURGHE NA TAS RUSKA PODLOGA KOITO PRI PROBLEM LAPA GO HUIA DO TASHACITE
4
И за к'во Му лижеш мakakckuя зaдник тогава на оня Бaнкянku олuгофрен?!!!
5
Ми нали това е целта на Тръмб.
6
Като какъв и защо му пише писмо? Не полу, а цел иди.т
7
Марешки мисли че заработва някой руски орден но всъщност само се. излага
8
Кремъл и БСП истерично се чудат как да ни искарат от Евросъюза идасе върнем в орбитата на москва,а тоя руски слуга марешки трябва да му се свали имунитета и да бъде съден за държавна измяна.В парламента е пълно с такива куски скрити лимонки като марeшки.
9
Разбирам Марешки, прав е 100%!!! Защо тогава крепи кайсиите на Бай Бой и не излезе от правителството? Наистина не ни трябват толкова скъпи самолети и то само 8 броя!!! Кого ще нападаме или отбраняваме? Това наистина е безумство от което ще спечели само Винету и тези с които ще дели комисионните. За българите ще е още по-голяма тегоба, защото заради Тиквеника няма икономика, образование, здравеопазване, нищо реално! Той сам надува цифри и данни за растеж, а такъв няма, всичко е стъкмистика. Дреме му на него, след него и потоп. Той ще се опита да избяга, може и да може, но тези които го славят и възхваляват ще останат. Знаят се и трябва да им се търси отговорност, защото да съучастници в Третата национална катастрофа.
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
щом толкова се е замислил за положението на бедния българин,тоя мошенник,защо не продава лекарствата поне с 10 % на по ниска цена,а на въпроса защо подържа правителството,защото в следващ парламент няма да е вътре
12
Магарешки сигурно ще очаква от Президента Тръмп да му изпрати рецепта ,с помощта на която ще се излекува от пристрастията си към Русия/не към рускинята в къщи/
13
УНИКАЛЕН СЪВЕЦКИ ГАЛОШ,МОДЕЛ 1967 ГОДИНА ,ПРОИЗВОДСТВО НА ЗАВОД ,,СЪРП И ЧУК'' ( СРЪПЧЕ И ЧУКЧЕ) !
14
Магарешки, да не е наел бившия съветник на муньо и сегашен евродепутат ивчо кучияша да му напише такова епично ,катастрофално и пълно с лъжи писмо ? Магарешки полека с къчовете чичо Тръмп е от стара коза яре и такива като теб бързо ги праща от там където са дошли ! Теб конкретно ,може с жена ти да ви прати при лилипутин нали от където е жената от там родата каза и мъдрия Борисов! Тръмп няма да ти чете глупостите ,а ще погледне икономическите показатели на България ,а ти си пиши с ивчо само това ви остана!
15
Мдааа! Тръмп цял ден се чуди какво да прави и ще започне да чете всички писма, дето му пишат разни малоумни изкукали политици, особено пък от България!
16
да ни ги подарят нямаме пари и толкоз. на украйна безвъзмездно въоръжаване помощ от америка за 300 милиона. НЕ КУПУВАЙТЕ НИЩО
17
или ни въоръжават спешно без пари или даваме базите на путин той ще ни въоръжи веднага .
18
Така допринасяме за съществуването(спасяването)на американсият долар!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?