Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ЕПИДЕМИЯ: 77 000 българи са болни от хепатит С, 90% не знаят
ЕПИДЕМИЯ: 77 000 българи са болни от хепатит С, 90% не знаят
Автор: ПИК
Дата
Дата
10981
Коментари
0
ЕПИДЕМИЯ: 77 000 българи са болни от хепатит С, 90% не знаят

Почти 77 000 човека у нас са болни от хепатит С. От тях 90%, което прави 69 000, не знаят, че са инфектирани с вируса, съобщиха специалисти от Университетската болница "Свети Иван Рилски“ в София.

"Целта ни е да открием заразените, особено в рисковите групи. Това са инжектиращите се с наркотици, затворници и пациенти на хемодиализа", каза проф. Красимир Антонов, гастроентеролог в болницата, предава "Монитор".

Оказва се обаче, че сред заразените с хепатит В и С има не само здравноосигурени, за които лечението се плаща от Националната здравноосигурителна каса, но и такива без осигуровки. "Точно те са проблем. Предстоят дискусии за терапията на неосигурените“, каза д-р Тонка Върлева, директор на дирекция "Превенция и профилактика" към Министерството на здравеопазването.

"До края на месец юли ще бъде изработен проект на национален план за превенция и контрол на петте типа хепатит - А, В, С, D и Е. Ще обсъдим и възможностите за лечение на хората с прекъснати здравноосигурителни права“, допълни д-р Върлева.

Около 1200 болни от хепатит С се лекуват с най-новата терапия, която се заплаща напълно от НЗОК, каза Елена Тотева от здравната каса и посочи, че тя заплаща терапията на болните. Годишно за нея отиват около 50 млн. лева. През следващата година се очаква касата да заплаща и нов медикамент за пациенти с хепатит С, които не са се повлияли от терапията, допълни тя.

Още по темата
Бум на опасните хепатит В и С
Часовник
23:10
Тридесет нови случая на хепатит В и С са открити само за три месеца по време на скринингови кампании. Това съобщи Яна Пиперевска от Сдружение „Хепактив“ и уточни, че те са осъществени...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?