Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
»
Емил Радев: В ЕП се противопоставих на насилствените осиновявания на българчета в чужбина
Емил Радев: В ЕП се противопоставих на насилствените осиновявания на българчета в чужбина
Автор: ПИК
Дата
Дата
3200
Коментари
4
Емил Радев: В ЕП се противопоставих на насилствените осиновявания на българчета в чужбина

Противопоставих се на насилствените осиновявания на българчета в чужбина, като заедно с колеги от Европейския парламент внесох промени в регламента Брюксел 2А. Измененията задължават при подобни случаи детето да се дава за отглеждане на неговите биологични роднини, а не да се откъсва от своята културна и социална среда. Това заяви Емил Радев, настоящ евродепутат и кандидат за член на ЕП от листата на ГЕРБ, на провелата се среща с представители на читалищата и работещите в сферата на образованието от район „Красна поляна” в София, съобщиха от пресцентъра на партията. 

„През последните няколко години в Европа има сериозен проблем с насилственото осиновяване на деца от Източна Европа, в това число и България. Изключително смущаващ е фактът, че само за година във Великобритания са отнети без съгласието на родителите и дадени за осиновяване на британски двойки над 5000 деца. Близо 90% от потърпевшите са от страни от Източна Европа”, обясни Радев и припомни историята на малката Меган - българче, насилствено дадено на английско семейство, въпреки желанието на неговата баба да поеме отглеждането на детето. 

“Тази порочна практика съществува не само във Великобритания, но и в скандинавските държави и по-конкретно в Норвегия. Като адвокат, който се е натъквал в практиката си на всякакви тежки лични казуси, знам, че няма нищо по-важно от защитата на интересите на децата. В ЕС има повече от 16 млн. семейства, в които родителите са с различна националност, а случаите на международни отвличания от единия родител надхвърлят 1800 годишно. Затова се постарах да допринеса в работата си и за сътрудничеството и обмена на информация между съдилищата и социалните служби на държавите-членки”, изтъкна Емил Радев. 

Сред другите засегнати теми по време на срещата бяха борбата с двойните стандарти в Европа и извоюваната от Емил Радев и колегата му Андрей Новаков нова европейска програма с бюджет от 1,3 млн. евро, която да сложи край на нелоялните търговски практики. Радев акцентира и върху промените, приети по негово предложение в последните работни дни на ЕП, които веднъж завинаги ще сложат край на “вечните длъжници” в България. Той открои и отпадането на необходимостта от легализация и поставяне на апостил за редица официални документи в ЕС. 

“Моята цел е след две години, когато преразглеждаме законодателството, в обхвата на регламента да попаднат още и дипломите, удостоверенията за квалификационна степен, правния статут на предприятията и др.”, допълни още Радев по време на срещата, на която присъстваха и кметът на район „Красна поляна” Иван Чакъров, и общинските съветници Таня Георгиева и Ботьо Ботев. 

Евродепутатът, който е дългогодишен посланик на библиотеките в ЕП, съдейства читалищата в района да получат за библиотеките си енциклопедията „България в Балканските войни”. Изданието включва систематични сведения за Балканските войни, както и исторически данни и факти за усилията на българската държава да отхвърли веригите на Берлинския договор от 1878 г.

Напиши коментар »
(4)
1
Голяма работа си свършил , че си казал 5 - 6 думи ! Ама пък я какъв си се наклал ?!
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
Христо Ботев: "..... А вий, вий сте идиоти.."
4
Самодоволен неграмотник. Няма да гласуваме за него. Както всички гербаци си приписва заслуги. Един път като лапнат добрите заплати и командировъчни забравят народа
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?