Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ЕКСПЕРТНО: Съдът поряза Манолова за броенето на бюлетините
ЕКСПЕРТНО: Съдът поряза Манолова за броенето на бюлетините
Автор: ПИК
Дата
Дата
70465
Коментари
22
ЕКСПЕРТНО: Съдът поряза Манолова за броенето на бюлетините

Състав на Софийския административен съд назначи да бъде изготвена съдебно-техническа-математическа и компютърна експертиза по делото за касиране на местните избори.

Делото бе заведено от Инициативния комитет на бившия обществен защитник и кандидат за кмет Мая Манолова.

Експертизата трябва да бъде изготвена от две вещи лица със следните три задачи:

Първата задача - трябва да се изчисли математическият модел на резултатите на двамата кандидати от всички протоколи на СИК. Вещите лица трябва да отговорят дали резултатът съответства на посочения в протокола резултат и дали правилно е въведен.

Втората задача е какъв брой избиратели е включен в избирателните списъци в ЦИК за първи и втори тур на местните избори.

Трета задача на вещите лица е да представят какъв брой избирателни списъци за първи и втори тур от изборите за кмет по подадени декларации е отразен в протокола на ОИК. Съдът посочи, че трябва да стане ясно какъв е действителният брой избиратели с подадени декларации, съгласно с приложените по делото материали.

Административният съд отхвърли искането за повторно преброяване на бюлетините от изборите и гласовете в тях. По направеното искане за преброяване на недействителни и действителните гласове магистратите ще се произнесат след представянето на горепосочената експертиза.

Магистратите настояха да се изискат протоколите за избор на нов заместник-председател и секретар на Секционните избирателни комисии.

Административният съд разпореди да се изискват всички записи от всички протоколи на електронен носител от ОИК между първи и втори тур. Магистратите разпоредиха да се изиска от ОИК списъкът на хората, участвали в приемането на протоколите.

Доказателствата по делото трябва да бъдат представени в тридневен срок, считано от днес. Ответната страна по делото трябва да представи редът за приемане, предаване на всички протоколи от изборите.

По време на днешното съдебно заседание ищецът по делото Мая Манолова настоя пред магистратите за допускане на гласни доказателства по делото, с които да се докажат тежките манипулации на изборния процес. Манолова даде пример с отварянето на пликовете от СИК. Извършвани са многобройни поправки, влияещи върху резултатите от изборите, по думите й.

Бившият обществен защитник поиска от съда да бъде задължена ответната страна да представи протоколите на Общинската избирателна комисия от зала "Арена Армеец".

Ответната страна - председателят на Общинската избирателна комисия, както и адвокатите на Йорданка Фандъкова и местната коалицията ГЕРБ/СДС настояха по делото за касиране на изборите да се запознаят с жалбата. Ответната страна не успя да разбере написаното в жалбата, но според тях се навеждат нови твърдения. Освен това със съдържанието й няма конкретни пороци за нарушения на изборния процес.

Не може да бъде доказано със свидетелски показания дали е била добра организацията на изборите. Държавното обвинение също счете искането за гласни доказателства по делото като неоснователно. Според ответната страна става въпрос за шиканиране на процеса.

Магистратите счетоха, че в жалбата на Манолова и Инициативния комитет подробно се излагат твърдения за нарушения на изборния процес. С жалбата са направени 18 на брой искания и съдът се е произнесъл с определение по делото, като е изискал справки и елементи от административната преписка, която не е представена и не е готова.

Въпреки това магистратите заявиха, че по конкретно посочените писмени доказателство и искането на разпит на шестима свидетели, съдът е допуснал трима от тях.

Съдът счете, че следва да се придържа към всички срокове, но това не означава, че следва да се нарушават правата на страните по делото. Магистратите посочиха, че възражението на отвениците за молбата е неосвателна. Постъпили са по делото писмени доказателства, с които се иска копие на подадени декларации от отделните районни администрации, справка от Министерски съвет.

Съдът насрочи делото на 2 декември от 10 часа.

При преброени 100% от подадените гласове за кмет на София Йорданка Фандъкова печели 209 542 гласа или 49,98% от вота, а Мая Манолова - 189 176 гласа или 45,13%.

От щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова обявиха, че ще искат касиране на изборния резултат още в деня на вота. Няколко дни по-късно те заявиха, че са готови с жалбата. От БСП заявиха, че нямат законови основания да внасят иск за касиране на резултатите, тъй като Мая Манолова бе независим кандидат, подкрепен от БСП.

Напиши коментар »
(22)
1
Импексовата БСПдирастия водена от Импексовата курабия, както и Пилерастите на Гнома и Рада дълбоката, кръв сере и газ пикае от такива решения. Все едно Баце им набива поредния вибратор с крак, в червените пърдялници! Как ли се чувстват, двете многократно употребени курабии, Кучката Йо и Костинбродската уруспия. Поне кучката на СС Момата, налапа тлъст кокал, а Костинбродската тарикатка, остана с вибратор в гъ...!!
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
Аз съм голяма фенка и почитателка на Костинбродският маймунопитек и затова в знак на уважение ще и подаря един ползван от кандидат Кметшата ни от ДеБъ червено-син вибратор !
4
"Sara Sqrova" от фейсбук горе е фалшив профил на мафиотите. През него психолози пускат лъжи за да ни направят социопати. Докладвайте го за да предпазим хората .
5
ГАЛЕВА ДА ГИ БРОИ ЛИЧНО ...КАФЕТО И КЮФТЕТО ОТ МЕНЕ ..ДА МЕ ЧАКА ПРЕД ЛАРГОТО ..В 14 ЧАСА ..КЮФТЕЕ...ИДВАМЕ ..! “ ваййй...ваййй...ТОЙ МЕ ЗАПЛАШМА С КЮФТЕТААААА....ПОМОЩЩЩ..!
6
Само съд подвизаващ се в Северна Корея,отхвърлил изцяло преброителя на всички бюлетини за всички избори,съмнителният професор по алгебра,може със сигурност да констатира фактическото положение.Тук при нас днес,е фалшиво от където и да го погледнете.
7
Защо хората на Манолова в СИК не са си свършили работата за която са изпратени?
8
Нали във всяка секционна избирателна комисия има представители на всички парламентарни партии, значи и те участват в манипулациите в „полза“ на Фандъкова? Или честни са само тези избори, които ги печели БСП?
9
И признатата лаладжийка на статуквото и мафията
10
Не става ясно кой ще плати на вещите лица и останалите държавни разходи заради капризите на тези неприятни физиономии от снимките.
11
Какво се правите на утрепани от ПишоАк, вие наистина сте повърня в медийното пространство. Който ви плаща да пишете тези идиотщини насита е пълен социопат! Изборите са фалшифицирани не чрез протоколите, само една част с уж невалидните, а с добавяне на гласове, мъртви избиратели и несъществуващи но а ЕГН та. С тази фалшификация ли се хвалите или хвалите поредната "победа" на Винету? Вие отвръщавате с гнусотиите и липсата на мярка, с липсата на всякакво достойнство и чест!!!!!
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Сега от яд ще си оскубе още пера от перушината!
14
Всичко е пушилка от страна на М М. Защото иначе ще я забравим .и това ще мине и пак ще я забравим
15
НАРОДЪТ , КАЗА --- РАЗПОРЕТИНАТА , МАНОЛОВА Е БИТА КАРТА ! НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЯГА ОТ МИНАЛОТО СИ ! МАНОЛОВА ИМА БЪДЕЩЕ САМО НА СМЕТИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА ! НАРОДЪТ -- КАЗА !!!
16
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
Ей, не миряса тази кучка
18
Корнелия , Мая , Йончева , мръсни грачещи лъжливи свраки .Оядени , некадърни до безобразие милионерки и те б......те "борци" за правда ?
19
Аз,ако бях полицейски шеф,лично тиквата щеше да си признае за фалшификацията,а Цвъки и Гешев щяха да са свидетели и да гледат от обратната страна на бинокъла БГ демокрацията.
20
Скъпа Мая ние не сме съгласни да плащаме от наще джобове за твойте щуротии Престани да си,показваш злобната мутра по медиите
21
Имаше един филм сбогом Гинго, преведено на Трънски език е оскурец Гига.
22
Няма как да се разреши ново боене защото резила ще се покаже с целия си блясък.. Ако поне на 50% бяха сигурни че всичко е нормално щяха да наложат ново преброяване с което да докажат едната или другаа теза и да отговорят реално на съмненията на хората.. Да ама не, защото знаят какво ще се покаже... Това броене може да се извърши за ден от независими преброители избрани на случаен принцип както се прави за заседатели в демократичните страни....и всички тия баламосвания с математически модели и вещи лица щяха да са напълно ненужни...
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?