Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ЕКСПЕРТИ АЛАРМИРАТ: Хакерските атаки ще стават по-сериозни
ЕКСПЕРТИ АЛАРМИРАТ: Хакерските атаки ще стават по-сериозни
Автор: ПИК
Дата
Дата
4882
Коментари
3
ЕКСПЕРТИ АЛАРМИРАТ: Хакерските атаки ще стават по-сериозни

Хакерски атаки винаги е имало и ще има. Тепърва ще започнат да стават по-сериозни. Ако хората сега са загубили ЕГН-та, следващата атака може да бъде много по-голяма и с повече последствия. Това заяви Мирослав Стефанов, председател на Българска асоциация по киберсигурност, във връзка с хакерската атака в НАП по Би Ти Ви.

Според него случилото се трябва да послужи за пример какво трябва да се прави оттук нататък. „Важен е изводът и какви мерки ще се вземат. Има един закон за киберсигурност, който казва на фирмите в бранша какво точно трябва да направят”, обясни Стефанов.

По думите му обаче не се говори достатъчно за този закон.

„От една година направихме работодателска организация по киберсигурност, в която сме събрали доста фирми. С държавни институции и сертифицирани хакери обикаляме и правим семинари, с които показваме нагледно хакерски атаки. По този начин показваме, че не е толкова трудно, а искаме да накараме фирмите да се замислят какво може да им се случи”, поясни Мирослав Стефанов.

„Всяко чудо за три дни и това нещо ще отмине. Трябва обаче да погледнем генерално на нещата и да приемем, че те се случват. Няма 100% защитена система и винаги ще има някой фактор, който ще е уязвим. Това се случва и в световен мащаб. Трябва да се направи така, че да се подобри оптимално защитата на компютърните системи, за да има по-малко възможности за пробиви в сигурността”, коментира от своя страна Ростислав Петров, предсeдател на Българската асоциация на сертифицирани етични хакери.

Според него трябва да се започне от обучението на служителите, за да се подобри нивото на сигурността. А именно да се преквалифицират със сертификати на световно ниво. „Етичният хакер има едни и същи умения каквито и злонамереният. Той използва едни и същи техники и инструменти. Когато открие някаква дупка в сигурността, той предлага мерки за противодействие за разлика от злонамерения хакер, който злоупотребява или изнудва жертвата си с данните, които има”, поясни Петров.

Напиши коментар »
(3)
1
Най-силният хакер е агресивната простотия - винаги може да те изненада в негативен план. Бели и черни хакери са безсилни.
2
Какви мерки могат да вземат останалите в кочината мутри-дебили с мозък на пиле? Тези,които могат,отдавна се изнесоха,по тяхна вина.
3
Ами ние си го знаем че докато гербавите властват не по избор а по манипулации хакерството ще се увеличава, защото са осъзнали че така много по лесно се забърсват гешефтите им а ''виновен'' да обере парсата винаги ще си намерят...Тплкова са тъпи че даже не осъзнават какви ги плещят, след като не проумяват с това източване на лични данни много много много гешефти на шайката могат да се ;епнат на хората..
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?