Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В ПИК! Психолог разнищи дебата: Къси пасове, а накрая шегата на Цачева с Бърнард Шоу не се получи и отстъпи на Радев!
ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В ПИК! Психолог разнищи дебата: Къси пасове, а накрая шегата на Цачева с Бърнард Шоу не се получи и отстъпи на Радев!

И двамата ще спечелят, ако бъдат себе си и не използват заучени фрази, смята Христо Монов

Дата
Дата
66922
Коментари
32
ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В ПИК! Психолог разнищи дебата: Къси пасове, а накрая шегата на Цачева с Бърнард Шоу не се получи и отстъпи на Радев!

Кандидатите за президент на ГЕРБ и БСП – Цецка Цачева и генерал Румен Радев, се срещана в първи телевизионен дебат. По този повод потърсихме психолога Христо Монов, който да анализира поведението на двамата пред камера и цялостното им представяне в дебата. Правим уточнение, че Христо Монов е бил депутат от БСП, но пред нас говори в качеството си на психолог. Ето какво сподели той пред агенция ПИК.

- Г-н Монов, първият дебат между Цецка Цачев и генерал Румен Радев мина. Двамата не влязоха в остра полемика, а изглеждаха балансирани и обрани. Вие как видяхте този дебат и какво ви направи впечатление?

- Добре е да се кажат няколко думи за самото идване на двамата кандидати. Генерал Радев дойде с двама души, а Цецка Цачева се движи с охраната си. И ако приемем охраната й като неизбежна, предвид поста й на председател на Народното събрание, то защо имаше агитка на ГЕРБ, която да я чака. Това ме връща доста години назад, когато пионерчетата мръзнеха, за да засвидетелстват признанието си към някое партийно величие. Ненужно и излишно. Какво се показва с това? Вярвам, че това е направило неприятно впечатление на всички модерно мислещи хора. Няма нужда от това. Или поне няма нужда да се показва.

 

- Какъв стил на поведение показаха двамата?

- Абсолютно различни са. Г-жа Цачева говореше неща, които всеки ден четем и чуваме. Добре е да разчупи малко стереотипа си. Отново се натъртваше на „евроатлантическите ценности”. Апропо, аз бих попитал всеки, който използва този термин, дали знае какво означава. Ще направя малко отклонение, за да го обясня. И дано се намерят хора, които да кажат на политиците ни да го използват по-малко, по-обрано и не просто ей така, за да пълнят изречения. Терминът идва от преди много векове и тръгва от Търговската камара на Холандия, когато страната им е правила колонизаторска експанзия. Евроатлантическите ценности в изконния си вариант означава и търговия с роби.

Нека избягват този термин. Хвърля се просто така, но без да се знае историята му. Генерал Радев… Той беше себе си. Държеше се така, както сме свикнали да се представя и държи един военен човек – дисциплиниран, ясен, отговорен, да говори с кратки фрази. По отношение на задължителното гласуване и двамата бяха ясни в позициите си. Г-жа Цачева каза, че е „за”, а генералът застъпи тезата, че всеки има право да реши как да гласува. Тук малко е странна тезата на един юрист, който приема право за задължение. Още нещо ми направи впечатление като човек, чиято работа се осъществява в диалог с клиента, като човек, който се занимава с кризисна интервенция.

Няколко пъти г-жа Цачева влезе в ролята на водещ, задавайки въпроси. Тя иззе функцията на водещия, а това показва характера й като ръководител. Тя обича да влиза в ролята на лидер и да командва, да бъде водач, като в същото време не допуска различия от нейното мнение. В този смисъл тя използва процедурата прекрасно. След като й се предоставя такава възможност, тя се възползва. Нека водещите при другите дебати да имат това предвид. Тук тя показа и уверен характер.

- Като участие в диалог как видяхте двамата…

- Генерал Радев бе спокоен. Личи си, че този човек е управлявал един от най-добрите самолети в света. Той е доста събран в жестовете. Прави жестове, но с дясната ръка. Това ме навява на мисълта, че при него е рефлекс. Знаете, че съвременните бойни самолети се управляват с нещо като джойстик, като е ангажирана само едната ръка. В този смисъл той е много пестелив в движенията. Едно малко движение в самолета на една или друга страна и отиваш на километри от целта. Така че толкова обрано поведение от негова страна не трябва да ни учудва.

И двамата се държаха спокойно и хладнокръвно по време на дебата, но в края генералът взе превес, след като не се получи шегата на Цачева с перифразата на цитата на Бърнард Шоу. Тя каза: „Който на 20 г. не е бил социалист, няма сърце. Ако и на 40 години си социалист - нямаш мозък.” (б.а. - „Вие нямате сърце, ако на 20 години не сте социалист. Но вие нямате ум, ако на 40 години все още сте социалист." Това гласи оригиналният цитат на Шоу). Радев добре реагира я контрира, че с тези думи е загубила гласовете на много хора, които не са партийно обвързани, а колебаещи се. Добро впечатление у Цецка Цачев направи това, че тя излезе от ролята строга жена, каквато сме свикнали да я виждаме в парламента. Тя показа, че може да изслушва, да бъде арбитър и поддръжник дори на инакомислещия. Двамата изразиха еднаква позиция по определени теми. Това е добър знак, че политиците може да мислят в една посока, която да е за благото на България.

- И двамата не използваха много жестове…

- Това бе така, но сигурно така са били посъветвани от екипите си. Моят съвет е те да бъдат себе си. В непосредственото поведение има чар, то разкрива човека. Когато говорим за жестове, то нека се знае, че те са нож с две остриета. И това е така, защото в различните култури жестовете се интерпретират по различен начин. Едно скръстване на ръце пред гърдите за едни е сила, а за други защита. В този смисъл един човек, който участва в избори, трябва добре да прецезира жестовете си. Накрая двамата се ръкостискаха, но имаше и елемент на полупрегръдка. Ако бяха спрели до ръкуването, това е едно. Другото е един вид близост, който няма как да си го представим в момента между ГЕРБ и БСП.

Трябва добре да се знае кой какви послания иска да отправи към хората и как те ще бъдат възприети. Вие нали разбирате, че в един такъв дебат има елемент на притеснение. Колкото и да са обиграни хората, телевизионното участие си е стрес. Пак ще кажа, че моят съвет е да изразяват себе си. Когато се държат естествено, се получава и връзката с хората. А за тях това сега е най-важно. Хората да ги видят разпознаят, припознаят, за да гласуват за тях. Използването на клишета е вредно.

- Общото впечатление след първия дебат?

- Стана нещо като мача с Люксембург (б.а. – бихме в световната квалификация с 4:3). Много къси пасове по време на дебата, имаше попадения и голове, играта беше равностойна, но в самия край на мача Радев за мен получи превес. И това стана факт благодарение на това, че не се получи шегата Цецка Цачева с перифразата на Бърнард Шоу.

Още по темата
ПЪРВО В ПИК! Най-после! Цачева и Радев в челен сблъсък: Захапаха се от първата минута! (ОБНОВЕНА)
Часовник
08:09
Големите фаворити на изборите за президент Цецка Цачева и ген. Румен Радев най-после влязоха в директен телевизионен дебат, за да съпоставят своите идеи и виждания, които имат за високия пост на...
Напиши коментар »
(32)
1
Този комуняга от къде го изровихте да коментира? Вместо този русофил по-добре да бяхте накарали някой от руската ДУМА да се изкаже за Цачева.
2
Две блондинки, сега баби, си лафят. Едната казва: – И на 100 да стана, пак ще си пазарувам от каталог! Другата: – Кажи, кажи… че и на мене ми трябват нови ченета
3
Много удобно забравяте Каракачанов,все едно не съществува...пак ше има изненада на изборите,а социолозите,политолозите и всичколозите пак ще си дъвчете дипломите...манипулатори!
4
Леля Цецка направо го разби тоя мухлясал чехъл. Направо му пусна ракета, земя въздух, и чакаше удобно парашутиста да катапултира.. Все едно слушах опорните точки на Момата и КраваНелия, на дезертьора стреляше на посоки като издухан миг. Защо извикаха тая комунистка (психолог), да защитава тоя женчо не е ясно, след като льочика се изпусна във ефир...
5
само с поклони и със заучени фрази не върви. Ако остане на власт ще унищожи това, което ние наричаме България
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
https://scontent.fsof2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/14484603_1308106185867659_5594208146187636980_n.jpg?oh=8e706713552b54d46095a8649c70da2e&oe=5897612F
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
10
Цецка показа, че е тъпа колкото си иска, че и отгоре. Ген. Радев, с двусмисленото си становище за Крим, показа че е извънредно опасен за националната ни сигурност. Ако признаваш такъв референдум, как ще се избиеш от главата на Ердоган и намек за референдум за Кърджали!?!
11
според мене определено радев е по стойностния човек, респективно кандидат. слава богу, че ги показаха един до друг. впечатлен съм от лошото излъчване на "майката на матряла" - това е излъчване на мащеха, не на майка. но общо взето - отговорите на ЦЦ бяха клише до клише, отговорите на РР са кратки и точни . ЦЦ се е отракала в безполезните и кухи дискусии в НС и борави умело с общите фрази, с кжито общо взето казва нищо , ама от сърце. смятам, че РР ще бъде достоен президент - ако трябва да избирам между чиновника и бюрократа ЦЦ, предпочитам прямия и точен РР- ще гласувам за Румен Радев, за едно достойно лице на България пред света
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Евнухът Цецко Цачев не може да спечели посмъртно! С много машинации ще я добутат до балотаж, но там ще е катастрофа за ГРОБ! Тези са ПЪТНИЦИ начело с Винету! Народа е настръхнал и няма да ги търпи повече!!!
14
САМО В ПИК TV! Валентин Николов от ГЕРБ с ексклузивни разкрития за сделката на Румен Овчаров - как е продадена за 1 лв. мина, която струва 70 млн. лв. ===================================================================== В държавата може да не е влязло и 1лв. но в червената партийна каса, както и в джоба на Момата, Р. Овч. и Дебелата лъжлива крава, е влязло само 70 милиона лева. После набори и наборки що пищите, че сте с най ниски пенсии в света. Сега гласувайте пак за поредния охлюв, Чехъла Радев, и ще продължите да сте си най бедните и най болните..
15
Плевнелиев беше отличен министър, но противоречив президент. Цачева е отлична партийна секретарка на низова партийна организация, но не става въобще за президент. Ген. Радев е отличен командир и истински ас в летенето с изстребител, но показа, че политически е незрял със заемането на двойствена позиция по отношение на Крим.
16
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
Браво генерале.Показа ни,че тези злетни медали и отличия по време на образованието ти не са просто книжлета.А майка тетка какво да кажа за нея с нейните евроатлантически ценнности. Преди малко четох какво е казал Кадиев:Значи аз на 40 год съм безмозъчен ,когато ти завършиш моите университети и знаеш езиците които аз знам можеш да ме наричаш безмозъчен.А не да лъжеш ,че знаеш немски и руски а пееш руска песен като профан.Това накрая беше страхотен гаф,но многоговоренето и изтъкването води до това - не е ниво женицата какво да се прави.
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
19
си намери майстора. Генералът изглеждаше като колос. Истински мъж пред крякащата настъпана филия с мас. Ужас. Срам ме е да я гледам тая некадърница.
20
Тъпунгерите ядат Радев за Крим?! Много ясно им го каза: Крим де-факто е руски! Както Южните Курили, Калининград... Не им каза само, че Крим де-юре ще е ситуира в крайна сметка там, където е де-факто!
21
До къде я докарахме, тази проста и неграмотна стругарка да е втори мандат председател на НС. За меркантилното пребоядисване да не говорим
22
Цецка НЕ Е грозна! Цецка НЕ Е отвратителна! Хайде сега да го замените с "Този коментар съдържа нецензурно съдържание!"
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
За тези идиоти от пик ИСТИНАТА Е нецензурно съдържание!
25
Кой нормален ще гласува за леля Цецка? Само визията и вижте.А това за членството и в бкп било ,,МЛАДЕЖКО УВЛЕЧЕНИЕ".Защо мен ме пратиха войник в Грудово ,това ли ми бе моето ,,увлечение".
26
Участник съм в много избори, като съм печелил три пъти кметски избори и ще ви кажа, че Герб много бъркат като правят много активна и агресивна кампания. Всички са си намислили за кого да гласуват и с никакви средства никой не може да промени вота на хората. Две са печелившите условия да има победа при мажоритарни избори. Едното условие е да те познават хората , а другото да не им се натрапваш, да не приказваш много и да не лъжеш. Затова Герб ще загубят изборите с това обикаляне и напрапване.
27
Ако на 55 години се откажеш от всичко, което си бил на 25,35 и 45 - ти си дебил!
28
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
29
В експозето си леля Цецка Цачева горещо си пожела всички хора и ВСИЧКИ ПАРТИИ ДА ЗАСТАНАТ ЗАД НЕЯ. АЛЛАХ чу молбата й и веднага откликна. Така че Кр.Велчев няма защо да се тюхка – хората с турски етнически произход също са български граждани.
30
ЕЛЕКТРА номер 4 е права! КОМУНИСТЪТ Борисов явно се изживява като политик, но той не е нито генерал, нито политик и последното го доказва години наред... Напуска пожарната с чин майор, следва СТАЖ при МУТРИТЕ и след това без да завърши Генералщабна академия, а без завършване на такава, никой в света не може да стане генерал, с "царски" указ го правят оперетен "генерал" ! Единият се мисли за цар, а другият за генерал!. През периода 1985-90 г., според стилизираната му автобиография, Бойко е станал кандидат на науките, сега малък доктор, а за това се изисква т.нар. кандидатски минимум, включващ и изпит по чужд език. А Бойко не знае чужд език. А и къде са НАУЧНИТЕ трудове на доктор Бойко? Да прочетем и научим нещо и ние, които сме без титли... Да си го кажем направо - Бойко Методиев Борисов е неук. Почти цяла България говори като него: ще биемЕ, можемЕ да си го позволимЕ, а и да ви го нач у камЕ, докато ви грабимЕ... Повече от 15 години се радваме на един фалшив генерал. Фалшив, защото в Закона за МВР никъде не е упоменато, че служителите в това министерство трябва да имат звания, а всички го генералосват. Радев е истински генерал, пилот, а не пожарникар или бивш пазач на все известни българи като Бай Миле, Самоковеца, Маргините, Маджо и Пашата. Радев ще смачка (МАЙКАТА на) Тиквун на президентските избори. Няма да го победи - ЩЕ ГО СМАЧКА. Народът ни не е много умен, но вижда кой е истински и кой фалшив генерал. Хората ще гласуват за истинския генерал, не за (на МАЙКАТА) ментетата.
31
Вие пък намерихте кой психолог да питате за анализ???? Този Монов всички си го спомняме как псуваше от рибуната на Народното събрание, в предишния мандат беше депутат от БСП.........
32
wh0cd245421 LISINOPRIL buy cialis online
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?