Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ЕКСКЛУЗИВНО! Георги Първанов пред ПИК и "Ретро": Гласуваш за Калфин – получаваш повече от Първанов
ЕКСКЛУЗИВНО! Георги Първанов пред ПИК и "Ретро": Гласуваш за Калфин – получаваш повече от Първанов

Ако вярвам на социологията, трябваше да се гръмна

Дата
Дата
29391
Коментари
14
ЕКСКЛУЗИВНО! Георги Първанов пред ПИК и "Ретро": Гласуваш за Калфин – получаваш повече от Първанов

Георги Първанов е президент на България в периода 2002 – 2012 година. Лидер е на партия АБВ, която напусна управляващата коалиция и след провала на преговорите с БСП излъчи Ивайло Калфин като кандидат за държавен глава. Роден е на 28 юни 1957 г. в с. Сирищник, Пернишка област.

Завършил е история в СУ „Св. Климент Охридски”, има докторска дисертация. Депутат три мандата - в 37-ото, 38-ото и 39-ото НС. От 1996 до 2001 г. е председател на БСП. В началото на 2014 г. бе изключен от партията. Женен, с двама синове.

- Г-н президент, Конституцията изисква държавният глава да е над 40 години. Означава ли това, че той трябва да е безсърдечен или безмозъчен. Къде се намирате вие с вашия кандидат Ивайло Калфин в класацията за демократичност?

- Аз имам претенцията ние да имаме най-подготвения кандидат, най-добър професионалист, блестящ дипломат, доказан държавник, човек почтен, свестен и не искам да влизам в тази груба полемика, която подхванаха някои от лидерите и кандидатите, включително с характерните компромати. Нашата кампания е друга - без агресия, без омраза, защото мисля, че на хората им дойде до гуша от подобни агресивни атаки.

- Предизборна риторика или реално нова политическа ситуация има в България с исканията за оставка на кабинета "Борисов", наложителен ли е предсрочен парламентарен вот?

- Сегашните искания, в разгара на кампанията, за вотове и целият този шум в парламента прикрива президентския дебат. Фактически президентски дебат няма. Има една закъсняла и неубедителна имитация. Затова на някои парламентарни сили им е нужна трибуната на Народното събрание, за да могат да поддържат напрежението и конфронтацията, защото техните кандидати нямат реални, силни идеи. Това е безидейна кампания. Ние го водим този дебат повече от девет месеца, но и досега основни кандидати не участват с идеи, а се замерват с тежки изрази и квалификации.

- Цирковете в парламента с поредното ремонтиране на Изборния кодекс в 12 без 5 не работят ли за формулата "посочен, а не избран президент", вместо да се създават възможности на гражданите за информиран избор?

- Очевидно е, че става дума за това - да се изкара служебна победа на тези избори. Освен това наистина е без прецедент този опит да се променят правилата в хода на изборите. Това е все едно на футболен мач в 87-та минута някой да смени правилата, да пусне няколко топки и да създаде бъркотия. Но от тази бъркотия печели този, който си е направил предварителния сценарий, който има очевидно работеща технология за друг начин на печелене на изборите - не като идеен дебат.

- Твърдите, че Ивайло Калфин е от малкото реализирани в дипломацията, международните отношения и държавността политици. Няма ли обаче гражданите да получат Първанов, гласувайки за него?

- Ще получат, не го казвам на шега, много повече от мен. Защото Калфин наистина притежава блестящи качества на дипломат. Слагам го редом с Ирина Бокова в съвременната ни дипломация. Той е човек, подготвен като финансист, като икономист. И в момента работи в Европа на най-високо равнище по тези въпроси. Т.е. на този етап, при тези предизвикателства пред България, особено външни, Калфин е по-добрият кандидат и от мен. По-добър е и от всички други.

- Продължава ли ген. Радев да се крие от вас, да не си вдига телефона. Вярвате ли, че сблъсъкът на дебата между него и Ивайло Калфин директно може да обърне чувствително резултата във ваша полза?

- Това, че не разговаряме с ген. Радев, е по-малката беда. Това е въпрос на възпитание. Но другото - че го крият от дебат с Калфин, е вече дебат политически, дебат, свързан с изборите. Очевидно в рамките на общия дебат той разчита нещата да се размият. Там всеки стреля срещу всеки, образно казано. И тогава не е ясно кой какви сценарии реализира. По-скоро създава предпоставки за взривяване на кампанията, отколкото за реален избор.

- Ако е права социологията, че на балотажа ще се явят Цецка Цачева и Румен Радев, това не означава ли поне за лявото, че единството, което не се случи през централите на БСП, АБВ и Татяна Дончева, ще бъде реализирано с гласовете на хората на самия вот. Или че поне е желано?

- Ако социологията беше права още от 2001 година, аз не само нямаше да бъда президент, а трябваше да се гръмна. Тогава разликата, която даваха, беше 9 на 47 процента в моя вреда. Сега е очевидно, че мнозина са си купили социологически агенции и се надцакват с подобни данни. Ние не участваме в тези неща. Надяваме се, ако ние сме на втори тур, да получим подкрепа не само на леви и центристки формации. И тук му е мястото да изразя недоумение от позицията на г-н Радев, който казва, че няма да се обърне към партиите, а към техните избиратели. Президентът трябва да е надпартиен, но не трябва да бъде антипартиен. Това е майсторлъкът. И когато многократно повтаря моята фраза, че президентът не е главен церемониал майстор, може би е добре да прочете и следващите страници, където е обоснована точно тази позиция. Не може да работиш в демократично общество с партиите, игнорирайки техните ръководства. Но това си е техен проблем.

- Приемате ли апропо тона на кампанията на "бай ..." и "висящи по дуварите сополи", това съзнателно търсен ефект на дефекта ли е, или е откровена нервност и проява на безсилие?

- Това е въпрос към тези, които ползват тази стилистика. Въпрос, който не искам да квалифицирам политически. По никой начин не мога да се съглася, че в тази риторика може да има нещо рационално. По-добре е наистина хората да се издигнат над тези неща, да разберат, че това не е сериозната политика и да накажат носителите на тези идеи.

- Патриотите и реформаторите си разменят обвинения в национално предателство и безогледно консумиране на властта от клиентелистки тип. Можете ли да търсите диалог с тях за балотажа евентуално и на основата на какво?

- Ние сме отворени за диалог във всички посоки. И когато дойде времето за балотажа, дано преди това имаме един първи тур, в който ще сме конкуренти. Така че, без да прекрачим границите на добрия тон, ние ще спорим с тях по принципни политически въпроси, на които хората чакат отговори. Дойде ли вторият тур, разбира се, нещата ще се променят.

- Какво ще е посланието на АБВ, ако Ивайло Калфин не стигне до балотаж?

- Вярваме, че той ще участва в балотажа, защото наистина имаме най-силния, най-подготвения кандидат.

- Професионална работа на следствените органи ли наблюдаваме с привикването и повдигането на обвинения на министри по проекта "АЕЦ - Белене", с който и вие сте свързан /с освобождаването на Румен Овчаров, Петър Димитров и Асен Гагаузов от държавни постове/, или това е репресия, подчинена на опорни точки от предизборната надпревара. Очаквате ли още удари под кръста?

- Аз съм за това за всичко покрай енергетиката да се бръкне колкото се може по-надълбоко и да се извади на светло и аргументирано. Но това да се случва две седмици преди изборите, намирисва на някаква политическа саморазправа. На компроматна война. И аз бих предложил, и да има нещо, това да се случва във времето, след като приключат изборите. В една по-спокойна обстановка, за да се избегнат всякакви съмнения за компромати.

- Имате ли вече яснота за позицията на ДПС през Орешарски, колко и какъв фактор ще е партията на Доган за определянето на българския държавен глава?

- Не мога да гадая. Вероятно ДПС ще направят опит да преброят избирателите си. И това е също част от кампанията. Очевидно всички го правят. ГЕРБ заложиха такава кампания. БСП също предпочетоха, вместо да се прави голяма коалиция, просто да има преброяване. Това, разбира се, не е целта на едни президентски избори. Вместо да изберем най-силната фигура, сега ще изберем най-добрия партиец. Но не ние носим отговорността за тези неща.  

- Претенциите за територии в България, които чуваме от Ердоган, и липсата на смислена и адекватна реакция от страна на външното ни министерство притеснителни ли са?

- И аз, и Ивайло Калфин коментирахме като груби очевидните претенции на президента Ердоган, както и бездействието на външното ни министерство, което реагира с позиция на министъра във Фейсбук. Това обаче е несериозно. Трябваше тежко, включително и на най-високо ниво, от страна на държавния глава, да има реакция.

Още интервюта, коментари и интересни четива вижте на Retro.bg! 

Още по темата
Първанов: Калфин е най-доброто, което можехме да предложим
Часовник
21:41
Твърдя, че Ивайло Калфин е най-доброто, което можехме да предложим и предложихме. Това каза в Благоевград председателят на политическа партия АБВ Георги Първанов. „Длъжен съм да припомня, че...
Напиши коментар »
(14)
1
много точно написано и това самата истина
2
ИСТИНА ???!!!
3
Гласуваш за Радев и червената траверса, получаваш Момата и Чалмата, заедно с другарката 37%. Гласуваш за Гоце получаваш нов голям шлем и нови три милиарда дълга за комисиони на комунетата от партията на Момата, Гоце и дебелата пръдлива крава. Сега разбрах, ЗАЩО червените говеда мучат, срещу канадската говеждо, защото ще им падне цената, и никой няма да купува, скъпото свинско на Гергов...
4
ДЪЛБОКО СВЪРЗАН С МИЛИОНЕРСКОТО ЛОБИ В БСП. ТАКЪВ Е И ГЕНЕРАЛА РАДЕВ.
5
РУСИЯ е столица,Брюксел е държава. ГЕРБ СЕ ГАВРИ С БЪЛГАРИТЕ с РАБФАК "недоносчето си " Тетка Цецка
6
Права е Електра, ако бяха съветски Чернобилски радиоактивни светещи крави, щяхте да викате ура, нали? Но когато народа най накрая, ще си купи телешко на сносни цени, ръмжите, за печалбите си. Аман от червени капиталисти и помещици..
7
Предателю, не сме прости! За когото и да гласуваме ще получим Иван Костов(Циганина)! И помнете, че колкото по-дълго сте на власт, по-лошо и фатално ще е падането Ви! Българите са търпеливи и добродушни, но веднъж да тръгнат и ЦРУ не ще да Ви спаси! Не забравяй да предупредил приятелчета си дето се вживявя в ролята на български цар- Бойко и останалите крадци с различни цветове, но братя по душа!
8
пак се развихриха, колко ли им платиха, нали от как е демокрация, всичко е далавера...
9
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
10
Старият предател и нов аниматор, които глътна част от лъвския пай от АЕЦ "Белене", със своите лансирани там фирми, отново ни зове за човека "влашка пристилка"
11
На този кой му е казал,4е някой иска пове4е от Първанов? Eдвам ги изтърпяваме на полити4еския небосклон.Да се махат и да си търсят друго поприще ве4е не стават за политика.Демоде са.
12
Самият тогавашен Управител на "Атомстройекспорт" с болка ми е споделил, че е бил принуден в самото начало при търговете за подизпълнители на проекта "АЕЦ Белене" да избира, но да се съобрази с подхвърления му на масата списък от наш представител на съвещанието, където са били вписани фирмите под покровителството на тристранката Станишев, Първанов и Доган! Прокуратурата и досега не се е самосезирала да проследи този факт, всеизвестен на цялата страна!
13
Гоцето плюс Румен фонтана ,ни стигат ,анализи и акъл да ни дават .
14
И аз не вярвам на социолозите, дето ви дават някакъв процент. Народът не ви иска.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?