Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Осъдиха Денис Ершов!
ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Осъдиха Денис Ершов!
Автор: ПИК
Дата
Дата
7972
Коментари
0
ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Осъдиха Денис Ершов!

Литовският бизнесмен Денис Ершов получи условна присъда от 3 години с 5 години изпитателен срок от Софийски градски съд.

Съдът отмени мярката за неотклонение на Ершов, както и наложената му забрана да напуска страната. Другият подсъдим по делото – Цветан Димитров получи същата присъда от 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

Припомняме, че Софийски градски съд (СГС) даде ход на процеса на 3 юни 2013 г. Тогава преди да влезе в съда, Ершов заяви: "Това е един от етапите, в които се прави опит за похищение на моята собственост". Той беше задържан на 13 август 2012 г. на летището в Бургас и бе принудително доведен за разпити по искане на Столичната следствена служба.

На петролния бос беше повдигнато обвинение за извършено длъжностно присвояване в особено големи размери след предварителен сговор с Цветан Димитров. Присвояването е в размер на 1 млн. и около 93 хиляди лева. Цветан Димитров също е бил длъжностно лице, той е бил директор на отдел "Финанси и икономика" в "Петрол" АД. Димитров също е подсъдим по делото. Престъплението, според прокуратурата, е извършвано от 10 март 2009 г. до 20 юли 2010 г. През това време Ершов е бил член на Управителния съвет, а после и на Надзорния съвет на "Петрол". Самото дело е образувано през ноември 2010 г.

Името на Денис Ершов не един път е забърквано в скандали у нас. За него може да се чуят изказвания от това, че е "добър бизнесмен", до това, че е "руски мафиот". Ершов е роден в град Челябинск, Русия, където учи в художествено училище, гражданин е и на Литва. Става инженер по разработка на нефтени находища, след като завършва Тюменски индустриален институт в Сибир. В годините на демокрацията се занимава с частен бизнес и става вицепрезидент в Конекс – фирма, която за времето си е един от най - големите износители на петрол. Създава Нафтекс през 1991 г., става и основен акционер заедно с Митко Събев в Петрол Холдинг. По-рано тази година стана ясно, че Ершов е продал своите акции в Петрол холдинг и вече не е негов съсобственик.

Ершов е изгонен от България по заповед на директора на Националната служба за сигурност (НСС) през 2000 г., тъй като властта у нас го счита за заплаха за националната сигурност. Тогава директор на НСС е Атанас Атанасов. В неговата заповед, освен Денис Ершов е записано и името на Майкъл Чорни и на още 3-ма руски бизнесмени.

Ершов обжалва това и печели делата в съда, така от 2004 г. отново има право да влиза в страната ни. Години по-късно разказва, че заповедта за забрана за влизане в България срещу него не е политическа, но е поръчкова. За последно името му отново влезе в медиите със скандала, който избухна между него и Митко Събев по вписването на ръководството на Петрол Холдинг АД. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?