Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
Еврокомисар до Слави Бинев: Положението на българските малцинства в Сърбия е тежко
Еврокомисар до Слави Бинев: Положението на българските малцинства в Сърбия е тежко
Автор: ПИК
Дата
Дата
3560
Коментари
0
Еврокомисар до Слави Бинев: Положението на българските малцинства в Сърбия е тежко

Във второ писмо от Европейската комисия комисар Щефан Фюле призна за съществуването на тежка социално-икономическа ситуация на българските малцинства в Сърбия.

Писмото на Фюле е в отговор на запитване от страна на представителя на НФСБ в Европарламента Слави Бинев, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

Бинев поиска от ЕК да гарантира спазването на правната рамка за защита на малцинствата, което трябва да бъде напълно подсигурено, по-специално в областите на образованието, владеене на езика, и достъпа до медии и религиозни служби на малцинствата.

„НФСБ сигнализира ЕК за това, че българското малцинство е подложено на сериозен културен, образователен и социален натиск от страна на сръбската държава: че преподаването на български език в училищата е възппрепятствано, както и  разпространението на български печатни издания и радио-телевизионни програми, наблюдава се опит за подмяна на културно-историческото наследство на българското малцинство, сменяйки наименованията на български религиозни обекти”, заявява Бинев. 

В писмото си Комисията поема ангажимент да продължи да работи със сръбските власти с цел подобряване на ситуацията в Южна Сърбия и заявява, че ще подкрепи програмите за социално-икономическо развитие, като ПРОГРЕС в предприсъединителния инструмент (ИПА), за да се решат проблемите с българското малцинство в района.

Комисията ще продължи да докладва относно ситуацията на малцинствата в следващия доклад за напредъка на Сърбия, който ще бъде публикуван през октомври 2014.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?