Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Директори на училища в Ботевград с отворено писмо до министър Вълчев: Кметът Гавалюгов кадрува скандално!
Директори на училища в Ботевград с отворено писмо до министър Вълчев: Кметът Гавалюгов кадрува скандално!
Автор: ПИК
Дата
Дата
18210
Коментари
9
Директори на училища в Ботевград с отворено писмо до министър Вълчев: Кметът Гавалюгов кадрува скандално!

Отворено писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев, областния управител на Софийска област Илиан Тодоров, кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов и до общинския съвет на община Ботевград изпратиха директори на училища в града. 

"През последните дни системата на образованието в община Ботевград е обект на недопустима политическа намеса от страна на кмета на общината Иван Гавалюгов. Със серия от декларации, писма и медийна хиперактивност кметът Гавалюгов се опитва да предотврати дисциплинарното уволнение на директорката на Техническата професионална гимназия „Ст. Панчев“ Катя Ценева. Уволнението бе представено като „политическа поръчка“, изпълнена от началника на РУО-София регион Росица Иванова а в последните си изяви кметът вече твърди, че имало „целенасочени опити за склоняване на представители на учебни заведения в общината към изпълнение на политически поръчки в интерес на конкретна политическа партия“, пишат в писмото си те.

По думите им кметът Гавалюгов е превърнал случващото се в гимназия „Ст. Панчев“ от сериозен професионален казус в политическа спекулация, която засяга всички учители и посява у обществото съмнения и недоверие към всички училища в община Ботевград.

"В ТПГ „Ст. Панчев“ има проблем и той е в системните отсъствия на много висок брой ученици, установен при 9 проверки в продължение на цялата година. Колегата Катя Ценева първо бе наказана със „забележка“, а в последствие бе уволнена дисциплинарно. Както научихме, последната проверка е извършена в присъствието на полицаи заради предишни опити за измама, като се преместват ученици от клас в клас, за да бъдат преброени два пъти. Фактът, че в едно училище – институция, чиято мисия е да образова и възпитава, има опити за измама и че децата са склонявани да участват в нея, сам по себе си е осъдителен и срамен за цялото учителско съсловие. На този фон кметът Гавалюгов прави внушението, че колегата Ценева е жертва и упражнява политически натиск, за да я запази на поста.

По същество това е опит за кадруване, макар кметът да няма законово право да кадрува в училищата. Впрочем това не е единственият му подобен опит. В този политически натиск са включени и част от общинските съветници, повечето от местната коалиция, с която Иван Гавалюгов бе избран за кмет. Опасяваме се, че макар да остават няколко месеца до местните избори, учителите и системата на образованието вече са обект на предизборна политическа употреба от страна на кмета Гавалюгов. Не сме и отказваме да бъдем заложници на всякакви политически интереси.

Призоваваме кмета Иван Гавалюгов да прекрати политическия натиск и в бъдеще да се въздържа от намеса в системата на образованието извън правомощията му. Разтревожени сме, че действията бивша директорка на ТПГ „Ст. Панчев“ и на кмета на общината не допринасят за разрешаването на проблемите в гимназията, а пораждат нови проблеми и въпроси. ТПГ „Ст. Панчев“ е едно от училищата с най-високи бюджети – по думите на бившата му директорка между 1 млн. и 1,3 млн. лв. годишно, както и по-високи заплати на учителите в сравнение с другите училища.

Бюджетите се формират на база записани ученици. Трайно високият брой отсъствия означава ли, че в училището са записани „мъртви души“ и по този начин се източват средства? Справедливо ли е спрямо останалите училища, учители и ученици? Успехът на няколко ученици на различни състезания за професионални умения оправдава ли общото ниско ниво на знания в училището, свидетелство за което са много слабите резултати на държавния зрелостен изпит по български език и литература? Бившата директорка и кметът Гавалюгов споделят ли прокарваната през последните дни теза, че гимназията обучава работна ръка, която не се нуждае от задължителния основен обем знания и грамотност?

Споделят ли тази теза работодателите, за чиито производства се обучават тези ученици? В сегашния високотехнологичен свят имат ли перспективи за развитие работниците с ниско образование и слаба грамотност? Споделя ли кметът Гавалюгов тезата на бившата директорка Ценева, изказана пред местни медии, че учениците от ромски произход са със „сменен геном“ и отсъствията им са „психология на етноса“.

Споделят ли тази теза общинските съветници, подписали декларация в защита на уволнената директорка? Оценяват ли кметът Гавалюгов и общинските съветници тази теза като дискриминационна по отношение на определена група деца? Допустимо ли е учител да третира неравнопоставено определена група ученици? Настояваме за отговори на тези въпроси, защото случаят в ТПГ „Ст. Панчев“, политизирането му, премълчаването, недоизказаността и манипулирането на фактите унищожават репутацията на цялата образователна система. Убиват мотивацията както на учениците и техните родители, така и на учителите. Поставят линии на разделение с непредвидими и необратими последици. Вярваме, че нашата мисия на учители е да учим и възпитаваме грамотни, образовани и мислещи граждани. Без лично и еднакво отношение към децата тази мисия е невъзможна. Както и без доверието на обществото", заявяват още директорите в обръщението си към институциите.

Напиши коментар »
(9)
1
Изключително манипулативен материал! Хора, които не са се сблъсквали с проблемите на децата от този етнос дават оценки! Защо не посочите директорите на кои училища са подписали писмото! Не защитавам уволнената директорка, но не смятам, че е нормално полицията да се използва по този начин! Целта е кметът Гавалюгов да бъде максимално очернен, включително да му се припише колаборация с Нинова!
2
Самият министър Вълчев кадрува скандално !!!
3
Този на снимката е руски агент, както повечето в Ботевград, откърмени с крадени сирене кашкавал.
4
При толкова пропуски в работата на директорката защо не е уволнена досега? Защо не е имало толкова проверки и в другата професионална гимназия? Какво ще кажат подписалите се директори за "редовното" посещение на учениците от този етнос и в другите училища от общината? Защо се бавят отговорите на институциите, до които има отправени въпроси ?
5
Това е поръчка на депутата Мартин Тинчев. Бойко ще го посече много скоро за тия изцепки !
6
Случващото се с това училище трябва да постави началото на сериозен анализ какво се случва в образователната система. Делегираните бюджети доведоха до борба за набиране на голям брой ученици и писане на "задължителните" тройки без да има присъствие, за да оцелеят училищата.Крайният резултат е впечатляваща неграмотност.
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
отговор на коментар
Трол мръсен и тъпанар на всичко отгоре
9
Гадооост! Отвратителна постъпка на хора с претенции за интелект и положение. Няма имена....освен подли са и страхливи.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?