Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
Депутат обяви: Реформаторският блок не купува гласове
Депутат обяви: Реформаторският блок не купува гласове
Автор: ПИК
Дата
Дата
4112
Коментари
1
Депутат обяви: Реформаторският блок не купува гласове

Реформаторският блок не купува гласове. Промените в Наказателния кодекс, чрез които искаме да се премахне наказанието за провокация за подкуп и увеличаване на наказанията за купуване на гласове, не са проблем за нас. Те могат да уплашат онези партии, които използват порочни практики. Приемането на подобни промени и приравняването на престъпленията, свързани с корупцията, с по-тежки деяния ще бъде показател, че законодателят е осъзнал тежестта на престъплението и има воля да се бори с него.

Това заяви пред БНР Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии в парламента, съобщава пресцентърът на РБ.

Още от създаването си РБ води борба с корупцията, заяви Делчев и припомни изготвения от вицепремиера Кунева Закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Ние искаме към тези усилия да прибавим и конкретни разпоредби в Наказателния кодекс, които да имат превантивен ефект и хората, които са замесени в купуване на гласове и корупция, да имат поне малко страх, че бъдат ли хванати, наказанието ще бъде наистина сериозно, категоричен бе той.

Според думите му осъдените лица за купуване на гласове са много малко и това трябва да се промени, ако искаме в България да има истинска демокрация. Много трудно се разкриват такива престъпления и голяма част от досъдебните производства се провалят. Обикновено в такива престъпления са замесени двама човека и ако един от двамата не издаде престъплението, органите на реда много трудно могат да съберат доказателства, затова искаме  да облекчим наказанието за този, който съдейства на органите на реда, коментира Делчев.

Относно текстовете за разговори между магистрати и политици Делчев заяви, че основната цел е гарантиране на независимостта на съдебната власт. Това са предложения, насочени към борба с корупцията.

 

 

 

Напиши коментар »
(1)
1
Верваме ви!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?