Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Два пъти се увеличава замърсяването на въздуха в Кърджали през зимата
Два пъти се увеличава замърсяването на въздуха в Кърджали през зимата
Автор: ПИК
Дата
Дата
2560
Коментари
0
Два пъти се увеличава замърсяването на въздуха в Кърджали през зимата

През отоплителния сезон отделянето на фини прахови частици във въздуха над Кърджали се увеличава двойно спрямо останалите месеци.

Причината - почти две-трети от домакинствата използват дърва или въглища. Почти три пъти по-малко пък са тези, които се топлят с електрически уреди, предава Би Ти Ви.

Така битовото отопление е сред най-големите източници на замърсяването. 43 дни жителите на Кърджали са дишали замърсен с фини прахови частици въздух през изминалата година.

Измервателната станция на Министерството на околната среда отчита тенденция за намаляване на замърсяването от 2015 г., но градът все пак е над разрешеното от 35 дни.

Преди десетилетие проблемът е бил още по-голям, защото опасното замърсяване се е усещало от сензорите почти два пъти по-често - в 100 дни на годината.

Анализът на местната власт пък сочи, че транспортът в града с под 50 000 души също е сред основните замърсители. Трафикът се е увеличил значително след отварянето на ГКПП “Маказа” на границата ни с Гърция, тъй като основният път към южната ни съседка и пунка преминава именно през населеното място.

Друг голям фактор за замърсяването през зимните месеци в Кърджали са интензивните температурни инверсии.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?