Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Данаил Кирилов: Подготвихме искане за тълкуване на разпоредби от Конституцията във връзка с "тримата големи"
Данаил Кирилов: Подготвихме искане за тълкуване на разпоредби от Конституцията във връзка с "тримата големи"
Автор: ПИК
Дата
Дата
7528
Коментари
2
Данаил Кирилов: Подготвихме искане за тълкуване на разпоредби от Конституцията във връзка с "тримата големи"

Министерство на правосъдието е подготвило искане за тълкуване на разпоредби от Конституцията, по отношение на подготвяните законодателни промени  във връзка с провеждане на ефективно наказателно производство при данни за извършено умишлено престъпление от общ характер срещу главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов. По думите му искането предстои да бъде внесено в Министерски съвет – органът, който има право да отправя тълкувателни въпроси към Конституционния съд. „Дефинирали сме седем ключови въпроса, по които се надявам да имаме и становището на Конституционния съд, по отношение на действащата конституционна рамка“, уточни Кирилов.

Той обясни, че изготвеният закон за изменение и допълнение на Наказателно процесуалния кодекс е съобразен с действащата  Конституция и отговаря на препоръките от Механизма за сътрудничество и проверка на Европейския съюз.

По отношение на това как този въпрос е уреден в други правни системи правосъдният министър припомни, че според българската конституция воденето на разследвания и повдигането на обвинения е изключително правомощие на прокуратурата на Република България.

Кирилов бе категоричен, че и сега действащата правна рамка дава възможност главният прокурор да може да бъде разследван от свой подчинен и че не приема изказаните в публичното пространство съмнения, че тази правна възможност не се използва поради страх у подчинените прокурори. Направи сравнение с положението на редовите съдии изправени пред хипотеза да отсъждат срещу председателя на ВКС, например, от когото зависи, дали те ще бъдат командировани и в каква среда ще работят.

В заключение министър Кирилов заяви, че през последните години се наблюдава тенденция към затвърждаване на оздравителните процеси в съдебната система и повишавана на отговорността на магистратите и тяхната самодисциплина.

Още по темата
Данаил Кирилов се срещна с посланика на Великобритания Ема Хопкинс
Часовник
16:50
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов запозна посланика на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс със законопроекта, който, съобразно с действащата конституционна уредба, въвежда механизъм за...
Напиши коментар »
(2)
1
Zzzzzzimata svurshi... Ооооо Бaрниии, миyо, искаш ли да игрaеш ролята(&слагaй рокляtа) на климaтик?
2
Дани Тъпото (Барни Ръбал) ще остане в историята на ОПГ „ГЕПИ –Хайдук-Груп“, като един от най-жалките министри и една от емблемите на пълния идиотизъм на властта !!! Първото му място в класацията обаче не е съвсем сигурно, защото конкуренцията е много жестока !!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?