Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ГУРУТО НА ВИДЕНОВ: Румен Гечев подозрителен за 1 милиард скрити разходи по сделката F-16
ГУРУТО НА ВИДЕНОВ: Румен Гечев подозрителен за 1 милиард скрити разходи по сделката F-16
Автор: ПИК
Дата
Дата
709
Коментари
0
ГУРУТО НА ВИДЕНОВ: Румен Гечев подозрителен за 1 милиард скрити разходи по сделката F-16

Икономическият гуру от кабинета "Жан Виденов" проф. Румен Гечев изрази подозрение за скрити разходи за България и бюджета й при реализиране на сделката за закупуване на американските изтребители F-16.

Подозираме със сигурност и тези подозрения са обосновани, че разходите, които България ще направи по сделката за изтребители F-16, ще бъдат значително по-високи, заяви пред БНР Румен Гечев, депутат от БСП и зам.-председател на бюджетната комисия.

Професорът подчерта, че към разходите, които е обявило правителството и които са около 2,4 млрд. лева, има още 1 млрд. скрити разходи, тъй като доставчикът „Локхийд Мартин“ ще достави първите бройки самолети след 4 години с окастрено въоръжение.

Т.е., вместо да намалят цената на самолета, те са свалили част от ракетите, част от амунициите, други допълнителни разходи по него, така че ние ще получим един осакатен пакет през второто тримесечие на 2023 г., когато ще започнат доставките“, отбеляза Румен Гечев.

И допълни, че, за да бъде този самолет функционален, той трябва да бъде доокомплектован – според специалистите това означава поне още 500-600 млн. лева.

„След това трябва се преработи или да се строи ново летище, тъй като този самолет има специални изисквания. Да се подмени оборудването на летище за насочване и водене на самолета. И най-важното – трябва да се промени цялата противовъздушна отбрана на България, която е настроена и притежава оборудване, изпълняващо съвършено различни цели със съвършено различни самолети“, подчерта депутатът.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?