Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ГОРЕЩИ ДАННИ! Афис: Пет сигурни участници в следващия парламент, още две коалиции с шансове за успех - ГЕРБ и БСП в патова ситуация (ГРАФИКИ)
ГОРЕЩИ ДАННИ! Афис: Пет сигурни участници в следващия парламент, още две коалиции с шансове за успех - ГЕРБ и БСП в патова ситуация (ГРАФИКИ)
Автор: ПИК
Дата
Дата
73385
Коментари
19
ГОРЕЩИ ДАННИ! Афис: Пет сигурни участници в следващия парламент, още две коалиции с шансове за успех - ГЕРБ и БСП в патова ситуация (ГРАФИКИ)

Броени часове преди извънредните парламентарни избори в неделя Афис представят ново социологическо проучване. Според данните преди всичко остава неясен отговорът на въпроса за победителя. С равни възможности да се класират на първо място са двете водещи партии БСП и ГЕРБ, като БСП има предимство сред твърдо решените да гласуват, а ГЕРБ все още разполага с резерви за разширяване на електоралната си база сред колебаещите се избиратели. Интригата ще се разреши от сравнително малка, но постоянно намаляваща група избиратели (към момента нейният дял възлиза на около 12%), които в анкетна среда декларират, че е възможно да вземат окончателното си решение в последния момент.

Пет са партиите и коалициите, които със сигурност ще присъстват в следващия парламент. Това са БСП, ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и партията "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки. Още две коалиции обаче разполагат с шансове да преминат 4-процентовата бариера. Това са "Реформаторският блок - Глас народен" и "АБВ - "Движение 21". В списъка на "заподозрените" е и партия ДОСТ, за която регистрираме ниски стойности, но тази формация разполага със скрит вот, чийто обем ще научим в самия изборен ден.

В последните дни на кампанията основният политически дебат силно се измести към геополитическия вектор и всички останали теми останаха на заден план. Темата „Турция“ се превърна в номер едно, което доведе до съществени електорални пренареждания в последния момент – процес, който се развива и в момента и навярно ще продължи до изборния ден и след това.

От една страна, горното обстоятелство дава предимство на коалицията на обединените патриоти, които по принцип стоят най-достоверно на този терен. Те твърдо затвърждават третото си място в общата класация и е слабо вероятно да отстъпят позицията на следващия ги ДПС. От друга страна обаче всичко това прелива допълнителни сили на двете водещи формации БСП и ГЕРБ, тъй като част от патриотично настроените избиратели не одобряват крайните проявления и по-радикалните послания.

Ефектът на „засмукване“ в полза на двете водещи партии, подсилен с традиционния комформистки вот в полза на предполагаемия победител, очаквано се засилва с наближаването на датата на изборите. Косвен резултат са щетите, които този ефект нанася върху по-малките партии, някои от които стартираха кампанията от по-високи позиции, а сега електоралната подкрепа за тях намалява. Ощетени от центростремителните тенденции са основно партия „Воля“ и коалициите „Реформаторски блок – Глас народен“ и „АБВ – Движение 21“, но и всички останали участници. Вътрешната мобилизация при тях, освен че е по-ниска в сравнение с „големите“, се съчетава и с нарастващи колебания сред техните поддръжници, които в началото на кампанията декларираха по-твърда нагласа за подкрепа, отколкото сега.

Очакваната избирателна активност е по-висока в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 година. В номинално изражение е вероятно да достигне стойности от 3.7-3.75 млн. души. От гледна точка на закона обаче базата, върху която ще се разпределят гласовете на участниците в състезанието ще остане по-ниска – около 3.5 млн. души, тъй като от числото на явилите се пред избирателните урни следва да се приспаднат делът на избралите опцията „Не подкрепям никого“ (2-3%), както и делът на недействителните гласове, чийто брой е неизвестен, но на парламентарни избори той традиционно варира между 150 и 200 хил. гласа.

С други думи 4-процентовият праг за влизане в Народното събрание ще се равнява на около 130-135 хил. гласа, което не е непостижима цел на две от формациите – „Реформаторски блок – Глас народен“ и „АБВ – Движение 21“.

При по-ниска от прогнозната активност и при по-нисък дял на недействителните гласове предимство ще получи БСП. При активност около и над прогнозната и при по-висок дял на недействителните гласове предимството е за ГЕРБ. При всяко положение обаче силите между двете водещи политически сили са напълно изравнени и която и от тях да спечели изборите преднината й ще бъде несъществена.

Прогнозата е изготвена въз основа на данни от проучване на общественото мнение, проведено от 18 март до 22 март 2017 г. с обхват 1005 анкетирани лица в цялата страна. Данните са представителни за нагласите на пълнолетните български граждани с избирателни права. Изследването е независимо от външно финансиране и е извършено със собствени средства на Агенция АФИС.

Още по темата
ГОРЕЩ БАРОМЕТЪР! "Афис": Интригата за първото място остава до последно, от пет до седем групи в бъдещия парламент!
Часовник
09:48
Десетина дни преди изборния ден на 26 март отговорът на въпроса за победителя на предстоящия парламентарен вот остава открит, показва последното проучване на социологическа агенция "Афис". Силите...
Напиши коментар »
(19)
1
Обединени патриоти - АТАКА,ВМРОПФ и ДПС
2
Binev aga , да не са подрицкаш само . по спокойно
3
Аз ще се целя в десятката този път. Писна ми от слънцето ББ. Време му е да излезе в (не)заслужена отпуска.
4
Гласувайте по съвест. Гласувайте за когото искате. Но най-важното - НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БКП/ДПС/ДОСТ! НЕ Е КАТО ДА НЯМА ИЗБОР МЕЖДУ ОСТАНАЛИТЕ 18 ПАРТИИ!
5
Аз бих казала, гласувайте за когото си искате, но НИКОГА за партията на разрухата БСП!!!!!
6
Да пратим крадците от ГРОБ и вожда им Лъжеца от Банкя, който е и Крадец в небитието. Доста окрадоха тези мафиоти.
7
ВИДЯХТЕ ЛИ РЕКЛАМНИЯ КЛИП НА БСП? Видяхте ли какво бъдеще и каква промяна готвят за децата ни? Цирк-балони-клоуни! Отново се подиграха с нас!
8
Да го нацепим дружно на крадливата комунистическа сган от цървули и свинари-- назначени милионери и приватизатори ! А крантата с коня да изпратим при идола и в Сибир .
9
Мисли НАРОДЕ !!!! Стига кражби ! Вс.се страхуват от -Да БГ...Н.Р...Воля. А при резултат - ДОСТ 4%...ДПС 3.8%..ПРЕХОДА свършва и БГ. тръгва нагоре. Доган и др.в затвора и връщане на краденото...с лихвите !
10
БСП и ДПС гласуваха депутата от ДПС Делян Пеевски да стане шеф на ДАНС. АТАКА осигури 22 месеца кворума на ДПС, за да може Д.П. да управлява. БСП, ДПС, ПФ и ГЕРБ направо се хранят от една и съща ЛАФКА. И затова за хората не остава - политиците опраскват всичко.
11
На всички плакати на кандидатите от ГЕРБ всички са с жест протегнати ръце сякаш са в джамия и се молят по мюселмански Ако греша този жест значи дайте дайте има още какво да окрадем и да приберем защото до сега каквото сме откраднали от Вас не ни стига Жеста е дайте дайте насам искаме още
12
Социолозите лъжат и не смеят да кажат , че БСП е с повече от 5% преди Герб. Страх ги е от мутрите и освен това са платени от тях да дават такива неопределени резултати. Правят същото както на Президентските избори, когато внушаваха до последно, че Цецка ще спечели изборите. КОй нормален,свободен човек ще гласува за 3-ти път за една комунистическа мутра и за комунистическата партия Герб.
13
Разговор между кандидат депутати от БСП: -Ти купуваш ли гласове? -Не,аз съм честен с изберателите ,разчитам на голи обещания!
14
-Тате, аз циганин ли съм? -Да! -А ти циганин ли си? -Да! -А мама циганка ли е? - Да и тя е циганка, всички сме чисти цигани! Що питаш? , -Ами като сме чисти цигани значи сме за БСП?!?!? -Аааа, чак пък толкова цигани не сме!!! .
15
Мотото беше "Да променим България". Ами къде бяхте и защо не я променихте бе, ами сега се сетихте да издигате патриотарските лозунги. Защо я разграбвахте толкова години и прокудихте децата ни в чужбините ? Защо ? Много е лесно да променяш нещо, което се вижда че се променя, но от кого ? И децата го разбраха. Хубаво е наготово да се свреш в чуждото гнездо и да казваш, че ти си го построил.
16
Аз съм траверс, сега временно работя като трол при ЦЦ.Плаща ми прилично.На магистралата е по-кофти.
17
Време е за промяна №5 Коалиция на Недоволните!
18
БСП е партия на пенсионери и неудачници, които чакат някой „отгоре“ да дойде и да им напълни хладилника.Тези жалки хорица не могат да разберат, че ги лъжат по най-безскрупулен начин.Лъжат ги ето такива, като бившата на Станишев(Елена Йончева).Питам аз кой все пак плащаше за нейните рандевута по света ако не е БНТ?Колко и плащаха?По време на кои правитества ставаше това?Тя дължи отговори на тези въпроси.Но хорицата, които скандират биесиепие, биесиепие не могат да разберат,че цялата върхушка на БСП са олигарси и милионери.Не могат да разберат, че целта на тяхната Корни е същата като тази на предишния вожд – Станишев.Той оправи България, оправи БСП, оправи Йончева и сега отиде да оправя световните проблеми.Само след година и Корни ще излети за чужбина – нали я сложиха в ЦОЦинернационала.И в чужбина(също като станишев) ще си харчи паричките от приватизацията на Техноимпекс, който беше приватизиран по времето когато Корни беше тъмносиня активистка от шайката на Иван Костов. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ БЪЛГАРИ!
19
izbiraj! - na vsi4ki drugi im qdohme poparata........
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?