Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ГОРЕЩА ТЕМА! Шефът на Комисията за лични данни с шокираща информация за хакерската атака. Ето каква ще е глобата за НАП заради теча
ГОРЕЩА ТЕМА! Шефът на Комисията за лични данни с шокираща информация за хакерската атака. Ето каква ще е глобата за НАП заради теча
Автор: ПИК
Дата
Дата
39730
Коментари
17
ГОРЕЩА ТЕМА! Шефът на Комисията за лични данни с шокираща информация за хакерската атака. Ето каква ще е глобата за НАП заради теча

Днес при нас постъпи докладът на НАП, дори проведохме среща с ръководството на агенцията. Това, което установихме на този етап е, че е много сериозен достъпът до личните данни, буквално на всички български граждани, които са подавали декларации за платени данъци, здравен и социален статус, достигнато е дори до документо-оборота на НАП към други държавни учреждения. Това каза по Би Ти Ви шефът на Комисията за лични данни Венцислав Караджов, коментирайки случилата се безпрецедентна атака срещу НАП.

По думите му, течът на информация обхваща почти цялото население на България. Преди обаче оглавяваната от него комисия да предприеме действия, компетентните органи трябва да свършат разследващата част от тяхната работа.

"Сигурен съм, че НАП са взели мерки. Хакерските атаки успяват, защото първо няма как да предвидиш момента, в който ще се атакуват. Системите като тази на НАП трябва да бъдат подлагани всеки месец на одит", сподели Караджов.

"Не мога да кажа каква ще е конкретната глоба. Предвиденото в регламента е до 5% от оборота ако е частен администратор или 2,5% от бюджета ако е държавна институция, но не повече от 20 млн. лв.", съобщи важната тема каква глоба може да отнесе НАП заради изтеклата информация.

"Има информация за имотното състояние на лицата, за социалния и здравен статус", описа нанесените щети в системата на НАП от хакерската кражба на Кристиян от Пловдив, който атакува сърварите на държавата агенция.

"Конституцията гарантира правото на защита на законните интереси на всеки един от нас. Ако въпросният гражданин желае да получи конпенсация той трябва да подаде жалба в съответния съд и да докаже, че е понесъл щети от изтеклата информация. Комисията за защита на личните данни не изплаща обезщетения. Тя може само да направи проверка", уточни Караджов. И допълни, че конкретният случай засяга почти 5 млн. българи.

Напиши коментар »
(17)
1
Глоби за сметка на данъкоплатците !
2
Българина е уникално прост ;-)
3
Ако 5 милиона българи не подадат колективен иск в съда...май ще се окажеш права.
4
Хващат го по паролата на ципа тъкмо когато Ципов напуска МВР и се заклева като дупедат. Ба си Държавата. Ама аз съм добре тука. Мачкам матраците Дормео със Джамболина и я пуснах сега е при суринамците и ми дадоха наркотици. Сега пуша, пия бира и чакам да мине един час да се върне Джамболина, защото наближава ракиено време и трябва да нареже салата и да сложи лазанята в микровълновата.
5
"Прессъобщение 03.06.2019, 19:39 На 1 юни Български спортен тотализатор даде старт на своята програма за лоялни клиенти – ТОТО КЛУБ. ....." Оказва се, че и тотото събира данни на участниците в неговите тиражи. По свое желание всеки може да попълни личните си данни, за да участва в една нова игра и то предварително, без още да е спечелил. Та за какво му са на тотото данните на хиляди участници, които МОЖЕ БИ ще спечелят в необозримото бъдеще?
6
Па и дадоха летището на Вебер. А, почва да ми се вие свят и ми излизат кръгове пред очите. Нещото хваща. Джумбалина тъкмо си влезна. Ей сега ше и разкажа фaмилияτа. Не е измила чиниите отпреди да заминеме за Стразбург да избираме бабата дето Господ забравил да й закачи цомбите целата мивка пълна.
7
е то па едно тото, дублира числата в два поредни тиража...
8
Глобата ще я плати пак Българския народ , и за какво са тези глоби да заблуждавате народа че има санкции ,да има вярно е но е за сметка на бедния , шефа на НАП и отговорните в затвора и да платят глобата
9
Докато фирми от кръга на управляващите правят софтуера на програмите , ще се случват такива пробойни !Добрите компютърни специалисти и фирми са неглижирани от търгове , процедури и прочие !Проблемите с компютърните системи и електронното правителство тепърва ще се задълбочават , време е ДАНС служба НС да проверят фиримите изработили софтуера!
10
Оказва се, че престъпният хакер Кристиян е служител от 2017 г. на позицията "Експерт киберсигурност" в тексаската компания за киберсигурност "Тад груп"! Положението става деликатно! Очевидно наказателният акцент ще трябва да се отмести от него върхуу … Я чакай! Тая компания е пръкнала 2014 г.! Путин! Той шеташе из САЩ по онова време! Знаех си!
12
Евала бе пич!!!! Готов съм да излежа присъдата ти!!!!
13
Оставки!!
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
НАП ще внесе глобата в НАП!?!
17
отговор на коментар
Глобата в Комисията, а после НАП ще ни хване за гушите, за да я навака
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?