Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ГОРЕЩА ТЕМА! Владислав Горанов с разбиващ коментар за хакера Кристиян: Хайде да престанем да го героизираме!
ГОРЕЩА ТЕМА! Владислав Горанов с разбиващ коментар за хакера Кристиян: Хайде да престанем да го героизираме!
Автор: ПИК
Дата
Дата
38709
Коментари
28
ГОРЕЩА ТЕМА! Владислав Горанов с разбиващ коментар за хакера Кристиян: Хайде да престанем да го героизираме!

Финансовият министър Владислав Горанов гостува в БНТ няколко дни след хакерския удар срещу НАП. Като основен заподозрян от следствените органи е Кристиян Бойков, който преди време хакна и сайта на МОН. 

По-рано днес опозицията, в лицето на изпаднала в тотална изолация БСП, поиска чрез декларация в Народното събрание, изчетена от Корнелия Нинова, президентът Румен Радев да свика КСНС заради хакерския удар и все още неустановения брой откраднати лични данни и данъчни декларации.

"Кризи от подобен тип стават. Не трябва да истеризираме. В САЩ излезе разузнавателна информация", отчете Горанов. 

"Общественият договор е да си плащаме данъците. Има държави, в които данъчните декларации се публикуват. По-важният разговор е как да станем по-добри. Многократно съм поставял въпроса пред колегите дали имат нужда от допълнителни средства. Нека да изясним докрай вината, а не да уволним трима-четирима от и без това крайно оскъдният ИТ екип в НАП.

"Скоро разбрах, че да направиш такава беля, на ниво законодателство, не е престъпление", възмути се министър Горанов.

"Ако беше добросъвестен, можеше да отиде в отговорните служби или в НАП и да каже: "Много сте тъпи, не ги разбирате тези неща, оправете системата". Притеснявам се да не героизираме едно престъпление", допълни финансовият министър.

"Самата структура на изтеклата информация, не могат да доведат до анализ да пострадат обикновените граждани. Вероятно този, който го нарича вълшебник иска да каже, че системите са толкова добри и само вълшебник може да ги пробие, но самият факт, че предполагаме кой може да е той и се показва гълъба от ръкава му", отчете министърът.

"Сигурен съм, че това е правено в България", сподели още Горанов. 

Той припомни, че доскоро ЕГН-то на всеки доскоро е висяло на изборните списъци на стените, но след приемането на GDPR, това нещо е коригирано. Горанов изрази и готовност, държавата да плаща на всеки, който докаже, че е понесъл вреди от това изтичане на лични данни. Тази вреда обаче трябва да се докаже, за да може държавата да понесе своето наказание.

Още по темата
БСП иска свикване на КСНС заради хакерската атака срещу НАП
Часовник
16:59
БСП настоява за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност. Поводът за искането на социалистите е хакерската атака срещу НАП, при която изтекоха лични данни на около 5 милиона души....
Напиши коментар »
(28)
1
Ама ва направи за смях,като го избутахте за виновен.Събирал данни за ДанС.
2
Публикувано във факти.бг: Другата новина от днес е, че шефката на НАП пък от своя страна била в платен годишен отпуск. Който обаче сигурно не прекарвала приятно, по думите на финансовия министър Владислав Горанов, който сподели това с усмивка. Горанов за n-ти път минава между капките. Един-два дни тишина, после малко алабализми пред репортерите и всичко е точно. Добре дошли в държавата на олимпийското спокойствие.
3
нима Орешарски е НАДГРАЖДАЛ защитите на системите ? еми НЕ ...това значи че има тенденция на саботажите ...търговски регистър се срина НЕ при Орешарски където същата система се срина при ГЕРБ ...тенденция на саботажите при опозиция на БСП ...нещо намирисва на удурми ..
4
...........НИЕ САВЕЦКА USA ИСКАМИ А НАПРАИМЕ ДАРЕНИЕ НА НАП !......СПОРЕД ПРЕМИЕРЧЕТО БАРИСОФ У НАП БЬИЛИ ГАРОИ ШО РАБОТАЛИ ОШТИ С МЕХАНИЧНИ ПИШ ПИШ ПИШЕШТИ МАШИНИ.......ЛЕЛЕ.......КОТУ У ПЕШТЕРАТА !......МА А ИМ ТУРИ ДЕРЕВЯНИИ САМСУНГ.....НАЧИ ДЪРВЕНИ СМЕТАЛА.......И......НИЕ САВЕЦКА USA ИСКАМИ А ПУДАРИМЕ НА НАП КОМПУТЕРИ......А НЕ СА МУЧАТ ОРАТА......КОИ СА РОДА НА ДЕПУТАЦИТЕ.......И......ДО ЕДИН СА УТ ГЕРБ !........НЕЛИ ?.......ЗАТУВА БАЦО ВИКА ШЕИ СА ГЕРОИ И НЕМА А УВОЛНЯВА НИКОИ !........ЗАТУВА БАЦО АИДИ ТУРИ КРАИ НА АГОНИАТА !......МИ ТВА СИ Е ЕДНА ДИАРИА ......ИЛИ......КВО ?.......ТУРИ КРАИ НА АГОНИАТА !..........МИ ТВА СИ Е ЕДНА ДИАРИА ......ИЛИ......КВО ?...................ГЛЕ СА МА ПО ТИХО...........ЛУДИТЕ У ПРАВИТЕЛСВОТО НА БОРИСОФ СА ИЗВАНЗЕМНИ !.......
6
Не че нещо, ама трети ден не мога да спра да се смея на напъните на управляващите да обяснят скандала. А той е наистина сериозен. В нормалните държави щеше да има оставки. Но Влади не е по тая част.
7
Дори гербаджийските политолози, казаха, че горанов и плешивия зам мин председател са виновни, но няма да подадат оставки.
8
ЗАТОВА ПЛАЩАМ, СЕЛЬОО, ЗАЩО, МИСЛИШ ГНИЯ В ДУБАЙ И МАЗИТЕ НА "БЕРЛИН" !?
9
Наглостта, арогантността и простащината на г.е.й.б.ерастите не познават граници. Търпението и овчедушието на народа също. Представям си ако това се беше случило в Гърция, там революция щеше да стане, а у нас лудия кара катер докато нотариатът му дава едни милиарди за летящи трошки.
10
Онзи пловдивски пиклю не е хакерът ударил НАП, Шайката излъга всички, че бил той. Истинските хакери вече търгуват с данните ни.
11
.............НАП Е ПЕЕРАЗКА ОУРГАНИЗАЦИА ПРЕКОУ ПОУДЧИНЕНА НА УРЗУЛА ХАИКО ФОН МАРС !...........НЕМА А СЕ СМЕЕТЕ !.........ТО Е ТРАГЕДИ !.....УРЗУЛА АКУ ТА ФАНИ ДЕДО УНКЕР ША РОДИШ 20........НАЧИ ЦВАНЦИГЕ..........ДВАДЕСЧА АРАПЕТА АРАПИ БЕ .......АРАПШИ.....АРАПЕЗИ !.....
12
Кака Корнела и БСП- подопечните и се научиха да захапват един по един министрите и да ги отстрелват! Като спря да и минава номера, почна да отстрелва "врага" с партиен билет! Хайде нека си продължи тенденцията и да продължат да се самоизяждат, а за министрите на ГЕРБ не се кахъри, там друг решава!
13
Очевадно много калинки, много хорица с купени дипломи и постове са завзели държавната администрация. Хубавото е че всеки ден се дънят гаф след гаф и вече слепите ги видяха и глухите ги чуха. Видов ден наближава калинки.
14
Премиерът на Косово подаде оставка, призован е в трибунала в Хага
15
А бе горанов Вашето поведение ли да героизираме, дето продънихте и запалихте цялата държава
16
то бива бива наглост,ако това се бе случило в Европа сега този нагъл човек нямаше да е на екрана на телевизията ,а уволнен и засрамено оттеглен.
17
Щатни Плювалници оставки сънуват....Един от най-добрите министри на ГЕРБ! Няма как да го долюбват комунделите, както твърди Борисов, и магистрала Хемус ,и изстребители се купуват с пари от контрабанда,т.е. ...техните пари!
18
Този ние ли си го избрахме ? И други подобни... Ама верно сме дебили !
19
Горанов е БЕТОН.Човек на ДпС.Не чакайте оставка.
20
Наглец,отвратителен,самодоволен.Подлога и подмазва4.Гаф след гаф ,всеки божи ден и все едно нищо не се е слу4ило.Какво става в наш ата държава?Няма ли най-после някой да тропне по масатаи да ги спре тези некадърници и крадци.
21
Премиерът на Косово подаде оставка, призован е в трибунала в Хага
22
В България никой не носи отговорност. ДАННИ... А смърт на детето в СУ "Вела Благоева"- В.Търново. 5 години се прикрива Директор ,служители си живеят спокойно. Живеят си ... Министър има ли ???Началници разни има ли??? Кой държи чадъра над виновния ?Чакат давност ли? А държавата къде е?
23
Всички мобилни оператори,Топлофикация, ЧЕЗ, Софийска вода-не мога да се сетя на колко места са ми искали и преснемали личната карта.и нотариален акт ....Излишно е сега да се вдига такъв шум,но нека пак все се вземат мерки !!!!
24
А бе Влади ти не си ли в затвора.
25
какви хора ни управляват. Какво има да се доказва в съда бе, данните са ми в интернет. Искам обещетение за неимуществени / за сега/ вреди. Не мога да спя от тази тъпа държава. Давате пример с Щатите, ок но там някой, ако заведе подобен род дело, обезщетенията са за милиони.
26
Не случи на комунисти, не случи и на "демократи".
27
Колко много компютърни гейове се драскат тук не познаващи материята! Някакъв малоумен дрисък, дори се оплаква, че вече търгували с данните му!?
28
Тези нагли дерибеи заслужават и набедения за хакер и всички 5 милиона потърпевши да ги съдят, защото скандалите им станаха ежедневие и го приемат като "те го плюват той мисли, че роса го роси"
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?