Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Главният редактор на ПИК пред Сашо Диков за аферата около "Еврохолд": Имаме данни, че Цветанов е осуетил сделката на Гинка с ЧЕЗ и е поискал оставката на Теменужка Петкова!
Главният редактор на ПИК пред Сашо Диков за аферата около "Еврохолд": Имаме данни, че Цветанов е осуетил сделката на Гинка с ЧЕЗ и е поискал оставката на Теменужка Петкова!
Автор: ПИК
Дата
Дата
180833
Коментари
29
Главният редактор на ПИК пред Сашо Диков за аферата около "Еврохолд": Имаме данни, че Цветанов е осуетил сделката на Гинка с ЧЕЗ и е поискал оставката на Теменужка Петкова!

Покупката на ЧЕЗ е от стратегическо значение за България и държавата може да изпадне в тежка криза и хаос, ако токът на половината страна попадне в ръцете на неподходящи хора. Разследванията на ПИК досега повдигат въпросите кой стои зад купувача "Еврохолд" и боса й Асен Христов. Видяхте, че това са няколко фигури от политическия и бизнес живот в страната с доста противоречива слава.

Това заяви в студиото на Сашо Диков главният редактор на ПИК Звездомира Мастагаркова, която водещият покани на разговор по скандалната тема на седмицата, за която единствено медията ни се осмелява да пише в пълни подробности.

Журналистката припомни, че досега ПИК разкри няколко знакови лица, с които е обвързан Асен Христов. На първо място са икономическите връзки, които медията показа в документи, с подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, който вече има три обвинения от прокуратурата. Медийният бос има дебели контакти в "Еврохолд" - от една страна, чрез адвоката Йордан Чомпалов, а от друга чрез пресаташето на фирмата Чавдар Първанов. Последният е бил дългогодишен журналист в "Капитал", преди да акостира при настоящия купувач на ЧЕЗ. 

По-тревожна обаче е първата връзка - юристът Чомпалов, тъй като именно неговата адвокатска кантора „Стоева, Чомпалов и Знеполски“ консултира сделката на „Еврохолд“ с ЧЕЗ. Въпросният адвокат също е бил дълги години пряко свързан с Прокопиев, и не само - бил е в съдружие и в бизнес отношения и с фондация „Америка за България“, припомни Мастагаркова. 

Разследване на ПИК показа с документи, че Йордан Чомпалов е бил член Съвета на директорите на борсово търгуваното дружество „И Ар Джи Капитал - 3“ АДСИЦ. Акционери в него пък са фондация „Америка за България“, и фондовете „Доверие“, които според вестник „Труд“ се ползват от Прокопиев като лична банка, припомни още тя.

"Да не забравяме, че грантовете на "Америка за България" пък от друга страна издържат голяма част от медиите на подсъдимия Прокопиев, както и куп присъдружни сайтове и фондации. При това положение, г-н Диков, не виждам защо се учудвате, че сме се възмутили с коментарна статия в ПИК, че медиите, като никога досега, мълчат скандално за сделката на "Еврохолд" с ЧЕЗ.

Когато покупката бе обявена от "Инерком" на Гинка Върбакова, всички се упражняваха по темата денонощно, а сега има скандална омерта и се мълчи. Йордан Цонев от ДПС дори нарече това корупционна тишина!", заяви Мастагаркова в отговор на Сашо Диков, който пожела да бъде разграничен от тази група медии и заяви, че няма общо с Прокопиев и не е издържан от соросоидните грантове на "Америка за България". Водещият приведе като доказателство поканата си към главния редактор на ПИК да разкрие всички подробности за разследванията на медията ни в предаването му.

Мастагаркова припомни и другите разкрития на ПИК за близостта на боса на "Еврохолд" Асен Христов с бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, както и заявленията на ключови експерти пред ПИК, че той е оказвал натиск в полза на компанията. 

Тя съобщи и новината, че по информацията на медията ни Цветанов лично е осуетил сделката с Гинка Върбакова, за да сложи още тогава ръка на ЧЕЗ и по този повод е поискал и оставката на Теменужка Петкова.

"Виждате, че и премиерът Борисов се разграничи от Цветанов и на въпрос на ПИК преди няколко дни дали бившият зам.-председател на ГЕРБ стои зад покупката на ЧЕЗ от "Еврохолд", каза, че Цветанов вече няма общо с ГЕРБ, както и бе категоричен, че всички компетентни институции ще разследват подробностите около сделката. Ден по-късно Комисията по финансов надзор съобщи, че е пратила доклад за финансовото състояние на компанията на Асен Христов до ДАНС и прокуратурата", припомни още Мастагаркова. 

Какво пише в доклада пък според нея може да се съди по разкритията на бившата шефка в КФН Ралица Агайн пред ПИК. Мастагаркова припомни, че Агайн признава за натиск върху нея, когато е взимала неблагоприятни за "Еврохолд" решения, като разследването на ПИК показва, че този натиск е идвал от Цветан Цветанов по признание на други експерти от комисията

"Ние като медия даваме думата на всички компетентни представители на институциите и вие чухте, че не само Агайн, но и енергийният специалист Еленко Божков предупреди за връзката на Цветанов и "Еврохолд".

Друга ключова аларма към властта и обществото от разследванията ни касае финансовата адекватност на компанията на Асен Христов. Агайн разкри пред ПИК, че са отказвани сделки на холдинга в Румъния и Гърция, като случаят от южната ни съседка е особено показателен за финансовото състояние, тъй като им е отказано да придобият „Креди Агрикол“. Гръцката централна банка отхвърля искането на "Еврохолд" цели три пъти. В Румъния пък са им поискали увеличение на капитала – 45 млн. евро, отново по разкрития на експертите пред ПИК", припомни още Мастагаркова.

Сашо Диков пък цитира публикация на "Капитал", според която печалбата на компанията за миналата година е 8 млн. евро. Главният редактор на ПИК отвърна, че това са поредните притеснителни данни около дружеството, което иска да управлява тока на половин България. 

"Как си представяте компания с подобна печалба за цяла година, да може да извади над 300 млн. евро? Да не говорим, че са вероятно и два пъти повече, защото има и миноритарни акционери.

Значи, според вас е нормално дружество с уж огромен застрахователен бизнес в половин Източна Европа, да има само цитираната от вас печалба? Не показва ли това лошо управление? И това управление, ако се пренесе в ЧЕЗ, докъде ще ни доведе, защото тогава единственият начин да си изплащат кредитите към въпросните незнайни банки за покупката ще бъде увеличение на цената на тока? Кой ще отговаря тогава, г-н Диков? Няма ли да е властта и няма ли да настъпи невиждан хаос в държавата, който да доведе и до политическа криза. Помним 2013 г.", попита Мастагаркова на свой ред, но водещият не се съгласи с подобни черни краски и на свой ред цитира заявленията на Асен Христов, че зад сделката ще стоят сериозни банки. 

"Кои са тези банки? Г-н Христов говори за няколко банки, но не споменава имена. Руски ли са, германски ли? Не мислите ли, че това също има огромно значение. Защото тук става дума за огромно политическо влияние, което може да се търгува чрез ЧЕЗ. Няма ли да падне всяко правителство при един скок на цената на тока или пък режим на тока? Затова е изключително важно да се направят пълни и адекватни проверки от компетентните институции, както призова и премиерът Борисов", посочи Мастагаркова и заяви, че това е и причината ПИК да разследва сделката в интерес на обществото и стабилността на държавата. 

Тя припомни и още една скандална подробност около "Еврохолд" - че акционер в холдинга чрез дружеството си "Дар финанс" е и проваленият банкер Атанас Тилев, фалирал Банка за земеделски кредит и Добруджанска банка, който е бил осветлен и като агент на Държавна сигурност с псевдоним "Румянцев" и кредитен милионер според друго ключово разследване на ПИК. 

Водещият Сашо Диков отново опита да върне темата в полето на медиите, но Мастагаркова не се съгласи, че сделката касае само частни интереси и отново подчерта, че според експертите, изразили становище пред ПИК, групата на „Еврохолд“ не може да поеме банков дълг, с който да се разплати за ЧЕЗ и това може да вдигне цената на тока и да удари по джоба милиони българи.

Тя припомни в студиото на Диков и друга важна подробност, свързана с политическия чадър около "Еврохолд", а именно, че през 2016 г. бившата шефка на КФН Карина Караиванова предлага за свои заместници в комисията именно свързания с Прокопиев и "Америка за България" адвокат Йордан Чомпалов, който пък сега е консултант на компанията на Асен Христов по покупката на ЧЕЗ. Другото предложено от нея лице - Румен Соколов, подобно на пиара на "Еврохолд" Чавдар Първанов, е човек на Прокопиев като бивш журналист от в. „Капитал“. Предложението обаче не е прието от парламента, а в последствие след скандално управление на КФН беше отстранена и Караиванова. 

"Г-н Диков, всичко това са сигнални лампи, за които ПИК алармира институциите. ПИК не е разследващ орган, а медия. Затова дългът ни към обществото изисква да не премълчаваме тези съмнения и сенки, надвиснали над сделката. А работа на институциите е да разследват и вярвам, че ще го направят адекватно", отговори Мастагаркова на въпрос на Диков какви документи и доказателства представя медията. "Работа на прокуратурата е да изиска документи и да представя доказателства", категорична бе главната редакторка на ПИК. Тя засегна и темата за опита на "Еврохолд" в енергийния бизнес, който е нулев. 

"Всички медии скочиха срещу покупката на ЧЕЗ от "Инерком" и не спираха да повтарят, че е опасна тази сделка, защото нямали опит. А какъв опит има "Еврохолд"? Никакъв, и въпреки това мълчат. За тази омерта става дума, г-н Диков, тъй като това беше поводът да ме поканите, защото се възмутихте, че сме ви сложили в списъка на журналистите, които мълчат по темата. Ето сега с това предаване показвате, че имате воля да дадете гласност на тези опасни разкрития и не сте зависим", завърши главният редактор на ПИК. 

Напиши коментар »
(29)
1
Тов е върха на айсберга. Когато минаха изборите и Борисов срита Цветанов,беше ясно че той е сигурен в някои неща. Борисов как да е няма да го отлъчи,значи е надушил всичко,но недуомявам защо мълчи?!
2
Сашко манипулатора и той се пръкна!Журналято на Баневите говеда!
3
Сашо-ДС явно е минал леко в Боковата-групировка ГЕРБ.
4
ББ води Булгаристан към тотален финансов и политически фалит
5
И чакате този тотален финансов и политически фалит от 2009 г. до сега, а него все го няма. Брутният продукт на страната за този период нарасна почти двойно, заплатите и те. Единствената година с провал е министерството на Орешарски. И за това , че една частна чешка компания си продава бизнеса без да пита Борисов или госпожа Лъжа Техноимпексова на кого да го продаде, пак ви е виновен Борисов.
6
Този ;подсъдимия' осъди вчера няКОЙ за 6000лв.Що не писахте?Не ви ли касае?
7
Сравнявайки Цветанов с Местан и Виденов вероятно Борисов е имал предвид,че и двамата бяха започнаха да взимат еднолични решения без да съгласуват!Но тази пикня която се изсипва сега върху Цветанов от компрометирани лица " коментатори" ,с нелицеприятен имидж вече е грозно!
8
Кокореща се и истерична Мастъргафова!!!никой не й се връзва на простотиите!
9
Баце ще направи пробно няколко кръгчета с ф16 преди да ги одобри за купуване...)))))
10
Главната редакторка на ПИК е време да се прегледа от специалист за фобиите си.Повлича сайта видимо накъде!
11
Сашеееееее, как така уреди дъщеря си и зетя в БТВ и Нова Т
12
Кофти театро като за идиоти. Бочко три пъти се отрече от Цецо, докато Цецо му пазарува Чез и се прави, че не се познават. Цецо на амбразурата, а Бочко го цели по пипоня. Боже, прибери се вересиите, ведно с Мастур... каквото там му се казваше.
13
Тази Зведомирчето се вживява мого
14
Хич да не се прави Буда на ощипана десетокласничка!Мнооого добре знае за тази сделка и дългата ръка на Цв.Цв. в нея.Само не ми внушавайте глупости-Орешарски тегли 1,3 млрд.лв и го разпънаха на кръст,а ,,Боко-Харам,, повече от 23 милиарда лв., необезпечени и нищо !Вече трети пагубен мандат,а на българина му е кеф да седи в тая стойка.Ми честито на печелившите!
15
Звездомира до преди няколко месеца се обясняваше в любов на Цецо Пипоня
16
Звездомирке, научете се да пишете и говорите на български. Само медии, които са свързани с руснаци, а те в България са всичките говорят за грантове. За грантове говорят и пишат основно руснаци и другаря Петър Волгин, който пропагандира руската политика за наша сметка по БНР. Нали на нас българите се казва, че сделката с ЧЕЗ е частна и държавата няма право да се меси в нея. Тогава какви ги разправяш по медиите и то пред един от най-неграмотните „журналисти” другаря Сашо Диков. Щом така се репчите и обяснявате, това означава, че на азиатците от Кремъл не им изнася. Те са важен фактор за вас „журналистите” и затова непрекъснато плашите хората с цената на тока или с неговото спиране. Идват избори и след като не успяхте да свалите правителството сега поне искате да ги спечелите, а методите ви са едни и същи - заплахите.
17
Бойко Борисов знае какво прави и действа с желязна ръка, Стъан а ясно , че н е апартаментите на Цветанов са виновни за отстраняването му , а нещата са много по-дълбоки и засягат националната икономика
18
Да Бойко действа с желязна ръка а ПОМАКА ПРЕЗИДЕНТ ДЕЙСТВА С МЕКАТА КИТКА
20
БОЙКО МУ КАЗА НА САШО-ТЪПОТО,ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ МЕСИ В ПРОДАЖБАТА НА ЕДНА ЧАСТНА КОМПАНИЯ НА ДРУГА,А СКИОРЧЕТО ПАК МИ ГОВОРИ КАК РЕГУЛАТОРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕСЯТ... САШКО МАЙ И ТИ КАТО ВУЧКОВ ВЗЕ ДА СЕ ИЗКАЗВАШ НЕПОДГОТВЕН...
21
ГОЛЯМ КОМУНИСТ ИЗЛЕЗЕ САШО САШО.... ПУСКАШ МИ РЕПОРТАЖ НА КОЛЬО БОСИЯ,КОЙТО ЩЯЛ ДА АРЕСТУВА БОРИСОВ И КАТО ХВЪРЛЯЛ ЯЙЦА И ДОМАТИ ПО ПАРЛАМЕНТА ПОЛИЦАЙТЕ НЯМАЛИ ПРАВО ДА МУ ПРЕЧАТ А САМО ДА МУ ДЪРЖАТ КОШНИЦАТА... ДОБРЕ,ЧЕ ГО СЪЖАЛИ ЕДИН ЗЪБОЛЕКАР ДА МУ НАПРАВИ ЗЪБИТЕ БЕЗПЛАТНО,ИНАЧЕ БОСИЯ НЕ Е СПОСОБЕН ДА СПЕЧЕЛИ ПАРИ И ЗА ЧЕНЕ.
22
Ега ти майтапа! Че откога СИКаджийски мутри и банкянски изтривалки станаха "патриоти"?!
23
И ЗАЩО ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВАШЕ ДА ( ПРИВАТИЗИРА ) ПРОДАВАЙКИ БЪЛГАРСКАТА ЕНРРГИЙНА КАСИЧКА НА ДРУГА ЧУЖДА ДЪРЖАВНА ЧЕХСКА ФИРМА--ЧЕЗ ? ? ? ? ? ? А СЪЩЕВРЕМЕННО ПЛАЧЕ ,ЧЕ ПАРИТЕ ИЗТИЧАТ НАВЪН....В ЧЕХИЯ ! ! ! ! ТОВА Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ,ЧЕ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА АКО ИМА ТАКАВА И ДРЕМЕ ЗА ОБИКНОВЕНИЯ ГРАЖДАНИН ( ПОДАНИК) ! ! ! И ТУК НЕ МОЖЕШ ДА РАЗВИВАШ ЕДЪР БИЗНЕС БЕЗ НЯКАКВА ПОЛИТИЧЕСКА ПРОТЕКЦИЯ, ЕСТЕСТВЕНО СРЕЩУ СЪОТВЕТНОТО ,,ОТЧИТАНЕ,,. ! !
24
Това ли е българската журналистика - ако две лица се познават значи вършат нередни неща.Ако някой политик познава бизнесем и обратно - не чакай нищо читаво.Маскари сте вие пикаджии.Ама и вашия ред ще дойде .Ако Мастагаркова я забъркат в познанство с някой гей - дали и тя е гей.
25
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
26
отговор на коментар
ЗАЩОТО И ТОЙ Е В ДАЛАВЕРАТА. ТОВА Е ЯСНО КАТО БЯЛ ДЕН. ДА НЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ БОЙКО МУХИ ЩЕ ЛАПА....
27
Мастагаркова спешно да почне да спестява от заплатата си за съдебни разноски. Ще й трябват пари по заведени срещу нея дела за клевета. Много скоро! Затова думата МАСТИЯ е само в женски род!
28
Зиновиев, ти си умствено увреден. Мастагаркова е най-добрата журналистка, а ПИК е най-четеният сайт на Балканите. ПИК е еталон за журналистика.
29
Кой и бърка в гъ--за на авторката, та се репчи?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?