Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ГЕРОИ ОТ ЛИСТАТА НА БСП. Велизар Енчев - агентът, който донасяше в ДС за срещите на жена си (ДОКУМЕНТИ)
ГЕРОИ ОТ ЛИСТАТА НА БСП. Велизар Енчев - агентът, който донасяше в ДС за срещите на жена си (ДОКУМЕНТИ)
Автор: ПИК
Дата
Дата
111233
Коментари
70
ГЕРОИ ОТ ЛИСТАТА НА БСП. Велизар Енчев - агентът, който донасяше в ДС за срещите на жена си (ДОКУМЕНТИ)

В серия публикации до 26 май ще привеждаме аргументи защо всеки глас за листата на БСП е несъразмерен с морала и здравия разум.

ДНЕС ВИ ПИТАМЕ: Ще гласувате ли с чисто сърце за Велизар Енчев, кандидат за евродепутат на левицата, донасял на Държавна сигурност за срещите на съпругата си?

Енчев е щатен служител на Първо главно управление на ДС от 1985 г. Още като студент обаче е контактнат от капитан Валентин Велев, разузнавач при отдел 05 "Нелегали" на ПГУ.

Оперативният работник е поискал от Енчев сведения за неговите състуденти и приятели Веселина Седларска (по-късно известно журналистка) и съпруга й Костас Анастасос, както и за Радосвет Банков.

"Енчев дава изчерпателни отговори и сведения", пише в личното му кадрово досие.

Днешният кандидат за евродепутат на БСП дава подробна информация и за срещите на жена му с английски специалисти в обастта на ядрената физика.

Всеки ден, месеци наред, пише, пише и брише онова, което съпругата му споделя вечер в спалнята...

Под формата на докладни и агентурни доноси!

В строго секретна справка относно: “Изучаването на Велизар Енчев чрез оперативен контакт“ е уточнено, че контактът с него е продължил 1 година и 2 месеца. Още преди да постъпи в ПГУ-ДС той дава писмена информация по някои от задачите, а именно:

*Информация за водените разговори на съпругата му с английски специалисти, което по преценка на оперативните работници представлява интерес;

*Доклад на тема „Македонският въпрос” в политика на САЩ между двете световни войни;

*Сведение за етиопски граждани – аспиранти в АОНСУ;

*Сведения за негови студенти.

 На 1 септември 1985 г. комисия по подбора с председател ген. Иван Гориновq зам.-началник на ПГУq провежда среща-разговор с Енчев, който тогава е 31-годишен. Комисията предлага да бъде назначен на работа в отдел 17 на ПГУ-ДС, като остане на постоянно прикритие в редакцията на в. „Отечествен фронт”, където дотогава работи като журналист.

При назначаването му в разузнавателната структура на Държавна сигурност той подписва клетвен лист, в който се заклева да бъде безпределно предан на БКП и „дружбата с великия Съветски съюз”.

Ето какъв отзив е написал за него вербовчикът му полк. Христо Сариев:

"Енчев има добре изграден марксистко-ленински мироглед, правилно отношение към политическия курс и решенията на партията, като активно ги подкрепя...Той постъпи на работа в органите на ДС без колебания и без да поставя условия. Желанието му е продиктувано от стремежа да води по-активна борба срещу враговете на социализма..."

Здравата ленинска закалка обаче не му пречи през 1997 г. да се влее в редиците на победителите от СДС. По предложение на премиера Иван Костов президентът Петър Стоянов го назначава за посланик на България в Хърватско. Там изкарва до 2002 г.

Сините падат от власт и вечният хамелеон Енчев напуска потъващия кораб.

За да се събуди една сутрин "мегапатриот", симпатизант на "Атака", после на НФСБ. Избран е за депутат от партията на Валери Симеонов, от която обаче го извърлят само няколко месеца по-късно.

Междувременно първата работа на някогашното ченге като народен представител е да внесе законопроект за закриване на Комисията по досиетата. По неговата безподобно-лицемерна логика престъпленията от миналото трябва да бъдат забравени и простени. Архивите - погребани.

След безбройни идейни пируети, след печален опит да си направи сам партия, Велизар Енчев акустира в щедрия пристан на столетницата. Пак е комунист, пак вярва в социализма, пак е готов да възкреси практиките на любимата си Държавна сигурност.

И вероятно да докладва за прегрешенията на близките си, където трябва и където плащат.

Е, ще гласувате ли с чисто сърце за този човек?

Напиши коментар »
(70)
1
Е, и? На коя партия е кандидат за евродепутат Енчев? Правилно - на същата, на която е служил преди 10 ноември. Същото не може да се каже за ренегати, които рязко обърнаха резбата веднага след промените. Искам да кажа, че вместо да вадите очи с подобни писания само изписвате вежди.
2
Енчев често пише тук от фейсбука си. Интересно е да се види какво ще напише сега под тази статия. Иначе това, че е от ДС още повече мобилизира червения електорат с дървените кратуни да гласуват за него.
3
познай думичката "К- - - -" /предпазител.
4
КАКЪВТО И ДА Е БИЛ,НЕ Е ПО ДОЛЕН ОТ МАРКОВ,БИКОВ,И ХАРИЗАНОВ.ТОВА СА НАЙ ЗОЛНИТЕ ИЗМЕКЯРИ И ПОДЛОГИ.
5
За мен той е един смотан човек , който не е можал да построи няколко качествени апартамента и да пообиколи света ! Отраканите хора, дори някой манекенки ели плеймейтки, като Николета Лозанова обиколиха света и курортните острови из световните океани. Например Джамбазки е едно момченце в сравнение с Енчев , но успя за 5 години да спести един милион евра, купи си апартамент , кола и има сили да спести още повече в предстоящия втори мандат евра и долари.Велизар Енчев не можа да уреди и българи с паспорти и тогава кажете какъв патриот е той. Той е един Дон Кихот от Булгаристан.
6
Ужас. Гнусно ДС ченге е този Енчев. Такива ли отр**епки има в листата на БСП-едерасите?!
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
За какво е докладвал на разузнаването - не кой какви вицове разправя, а за разговори за ядрени технологии. Ядрените технологии винаги са били интересни на службите и ще се радвам и днес да има кой да докладва, ама работата до там изпростя, че едва ли. ДС не е било единно - някой са съсипвали животи с доноси, други са работили за България. Разузнаването е работило най-вече за България. Кажете на кого служи Гаргамел, вероятно на разузнаеане, но не българското, защото всячески се стреми да неглижира българския потенциал в ИТ, в полза на чужд интерес.
9
Не гласуваме за КРАДЛИВИ ТИКВИ, ПЪПЕШИ, и ЛОЕНИ ТОПКИ.
10
Този човек ме плаши!
11
...е "агент" Иван, но разбира се не е агент, а НАЙ-ОБИКНОВЕН СМРАДЛИВ ДОНОСНИК, също като "Павел", "Димитър", "Сава", "Алберт", "Николай", "Рудолф", и още куп ДОЛНИ СМРАДОВЕ.
12
отговор на коментар
До 4 Колко по долно може да падне човек от това да докладва съпругата си на службите?Ако това не е долно не знам кое,явно вие комунистите имат много интересно разбиране за морал. Какво да очаква човек от вас щом си имате за председател Нинова. Измекярите са във вашите редици .
13
Аз ще гласувам с Преференция за Велизар Енчев ! ПОСЛЕДОВАТЕЛЕН, ИСКРЕННО МРАЗЕЩ М_УТРАТА БОРИСОВ ! Не случайно точно с него започва оплюването на опозицията. Абре, Борисов каквото и да правиш краха ти е неизбежен ! Цял народ те мрази искренно и лично !
14
Byuletina 18 preferenziya 110. Tova e istinata.
15
ура другари! имаме последен шанс да довършим България . гласувайте единодушно и с акламации за избраниците на др. Курнелия ! хора като др. Енчев ще ни водят към светли бъднини ! ура другари ! бяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяя, бяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяя, бееееееееееееееееееееееееееееееееееее!
16
Ами разузнавал е за ядрени технологии и козните на сърбите по македонския въпрос,за разлика от безбройните седерасти и гербарасти доносничили за вицове. И от мен има преференция.
17
................А ТАЯ СЕДЛАРЗКА Е ПО ГУУЛЕМА КУ.РВА И УТ ЕНШЕФ !......
18
............ГАНЬО.....АИМЕРИКА ДАДИ УИРОПЯ НА САУДИТА АРАП А НЕ СТРАДАШ !.......НОВИЯ ВИ ГОСПУДАР ШЕИ ВИ АСФАЛТИРА БЕЗ АСФАЛТ.....БАЦО ПУНЕ ТУРАШЕ АСФАЛТ !......
19
ГНУСЕН ЧОВЕК---ДРУГИТЕ ДУМИ СА ИЗЛИШНИ
20
факти за този из..д защо се самоуби сина му.Това нещо се забравя или замите.Писаха тогава някакви страшни работи,дали са верни или не,така си остана неразгадано.
21
АБСОЛЮТЕН ПОМИЯР, ОТ НАЙ-ДОЛНИТЕ!!!
22
ТОЗИ Е КАНДИДАТ НА БКП ЗА ДА НИ ПРЕДСТАВЛЯВА В ЕС! БИВШЕ ЧЕНГЕ И БИВША .....ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО! ДРУГАРИ, ТАКИВА БЯХТЕ, СТЕ И ЩЕ БЪДЕТЕ, МАЛКО ОСТАВАТЕ, НО ДОКАТО ПОСЛЕДНИЯ ОТ ВАС НЕ ОТЛЕТИ, НЕ ПРИ ГОСПОД, ЗАЩОТО ВИЕ НЕ СТЕ ВЯРВАЩИ ЩЕ СЪСИПВАТЕ СЪДБИ И ЖИВОТИ...
23
Ще гласува за промяната- номер 18 преференция 110
24
ДА ,ПРЕДПОЧИТА ДА ГЛАСУВАМ ЗА В.ЕНЧЕВ,А НЕ ЗА ЗА НЯКВИ СИ ГАРГАМЕЛИ , ШМАЙЗЕРИ И ПЛОНДИРИ.
25
Патриотичния фронт влезе в НАС благодарение на Енчев и предаването му ДИСКУСИОННО СТУДИО по СКАТ. Но както самия каза след като Винкела и Шкембето Воевода се прегърнаха с ГЕРБ веднага сам ги напусна. Не изневери на принципите си. Ето това е човек с морал.
26
Ха, ха, ха, пак ще трябва да слагаме носните кърпички ако ни се налага да отваряме пратенопоръчковото, наведено сайтче-кенефче ПИК,защото пак извадиха от фекалната си яма поизчезналото напоследък "мило и обичано"гьонсуратско "ШАЙКА"-джийче, ама то не стояло без работа там, а се е "трудило"яко и доста "ароматен материял"е нагълтало!Сега до евровота като започне да ги повръща,всичко ще потъне в отвратително и воня, ама нали на кенефчето за това му подхвърлят суджучета, пък и там работят "негнусливи"индивиди!
27
Кой е ШКЕМБЕ войвода , че не мога са си спомня ? Петко войвода, Сирма войвода, Индже войвода, Филип Тотю войвода , ама за ШКЕМБЕ войвода не се досещам. Дай ЖОКЕР !
28
Червените утрепки пак изопачавриха всичко, както са ги учили в кагебейските школи. Бил разузнавал за ядрени технологии, моля ви се..... Я, пак?!?
29
Енчев е работил за интересите на България а това за жена му са гнусни измишльотини !!! БЮЛЕТИНА 18 С ПРЕФЕРЕНЦИЯ 110 -това е пътя !!!
30
отговор на коментар
Мунчо НЕ МОЖЕ да докладва за разговори за ядрени технологии защото нищо не разбира,все едно бай Асан да докладва за Звездни войни.
31
ще гласувам, той никога не е крил че е работил в ДС,работеше и след 89, а Алберт и Рудолф се криеха, онзи е бил разузнавач , а тия доносници, Каракачанов го питайте той какъв го играе, а що не напишете за един шофьор на шефа на ДС Григор Шопов , ЗА НЕГОВИЯ СИН С ИЗРАЗЕНА ЕВРОАТЛАТИЧЕСКА НАСОЧЕНОСТ И МНОГОТО,МНОГО АПАРТАМЕНТИ
32
страшно принципно ченге! на 31 години собствено жилище, кола, никакви материални притеснения и никакви оплаквания - според досието. колко журналисти можеха да се похвалят с това в 85-та година. и сега пак е същата принципна кука - макс пенсия, 5 бона като тв водещ, преподавател в университета, хонорарчета от вестници и сайтове, наеми от апартаментите си. и вместо да даде някой лев от неговите хилядарки на бедните, готов е винаги да преразпределя общите пари и да заблуждава пенсиите с общи лафове.
33
Еее, ПИК, акУстирахте в блато с много попови лъжички, той е отличен журналист и поне 2-ма от вас го знаят, жалко е, когато умни хора се продават и то евтино - затова ли не подписвате дописките си?!
34
Криминалните и държавни престъпници,които са на власт сега,още скачат на сън,като им се привиди ДС.
35
кого питате - 80те процента? зом.битата на са.пунки, телезрителите на БайБрадъра и скун.ксовете или ша.раните по селата, които още живеят в младежките години на Партията, а може би пишете на електоралните единици, които едва шльокат и името си не могат да напишат без грешка
36
Автора,на тази Статия,явно иска да Се изкара поголям Католик от Папата,Всяко едно Уважаващо Себе Си,при Удобен Случай,да Научи нещо от Областта на Ядрената Физика,ще Предприеме Всякакви Мерки,а колкото до В.Енчев,Кой от Вас е Сигурен,че не е Информирал Съпругата Си,но Вие като Всички .Л......и,си пишете
37
Тончо АРХИВАРЯ да оди да духа супата. Той е и автор на ШАЙКА-та.
38
ФИЗИОНОМИЯ...ЩЕ ПОВЪРНА..ИМАЙТЕ МИЛОСТ..
39
Според мен Енчев е генетично увреден със синдрома ДС и факта че след толкова години не може да се отърве от него говори че увреждането е непоправимо.Верно че ДС на всички свои членове е оставил непоправими вреди но някои успяха да се отърсят а този така ще си отиде - доносник.Не мога да си представя как ще донася за жена си - ненормална история.И Нинова го сложила в листата.Имам подозрения защо - неговите началници пък я сложиха начело на Техноимпекс - изобщо си менкат кадри.
40
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
41
от редакцията на ПИдалко. 75% от коментарите са негови коментари.
42
отговор на коментар
Голям смях а ?Това че е разказвал за спомените на жена си в леглото е направо постижение достойно за един комунист -чекист !!И няма как да бъде другояче ,човека се е клел за вярност към БКП и КГБ на великия СССР ,жена му какво ?!А колкото до това че бил последователен ,ама моля ви се !Най последователния БКП-СДС-НДСВ-АТАКА,НФСБ и отново БКП/БСП!!Е как да не е последователен !!По последователен е даже от Нинова !!!Хахаха ,халал да са ви такива ,,демократи спасители на България ''!
43
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
44
отговор на коментар
ИСКРЕНО И ЛИЧНО ВИ МРАЗИМ ВАС ТЪПИ СЕЛСКИ КОМУНОИДИ!!!!!
45
Слуга на много господари-на Т.Живков,на Стоянов и Иван Костов, на Волен и Валери Симеонов,на Нинова и Радев и,Бог знае,на колко чужди господари,!!!!
46
А, сега да каже АДАША Гаулайтерите на БКП-БСП с колко "москвича" и едностайни апартаменти са се сдобили! Интересно,интересно даже за НОБИЛОВА награда....
47
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
48
СМЪРДЯЩО ЛАЙ.О!
49
Питам импексовата Курабия, паразита Везира Енчев има ли един ден нормален трудов стаж, без да е доносничел, че го изтъпанела начело в БСПдирадската си партия. Свършиха ли читавите в Импексовата партия, че допря до тоя Мерзавец, дебила Иво и крадливата кучка Йо. Ако Мавъра беше направил лустрация, а не да раздава Импекси на фльорците си, сега щяхме да сме Швейцария на балканите, и нямаше да хрантутим ДС разбойници, доносници и бивши партийни секретари и закапечета, като тия мерзавци, доносници, докоснечели дори за тъпкачите на жените си!!
50
Не Енчев а сержант Цвинокио от ДС има 7 апартамента и персонален асансьор. Затова ..с преференция за Енчев.
51
отговор на коментар
Ти ли си целиат народ, бе червена гнидо.......
52
Така, така ... всеки ден ще е така ... до Победата!
53
Цецо може да има, но 20 години е във властта, а някой се мятат като пъстърва днес и наготово искат да им на мажат филийки с мед на дечица и внуци, тарикатлия маман комунист, нямам предвид горният, умен е Енчев, дано не грешка името му, а някои други, интересно става, кой по така работохолик или.. Борбата бате е безмилостно жестока, правят не от 70 години комунисти, къде е Анастасия Мозер, хабер на нея пращаме, обичаме я, защото е човечна жена. Дай боже да е жива и здрава, в щатите.
54
Кандидатът употрябава алкохол в умерени количества и е винаги готов да се сражава срещу враговете на социализма. Има ли нужда от повече?!
55
Да, ще гласум за него скапан пикаджийски парцал
56
do 27 А бе селяк прозд ипрестани да толиш за гербаците и излез да нахраниш прасето че ето пладне стана. герп няма да ни сложи на масата
57
За разлика от собственика на тоя кенеф Пиш, Велизар е принципен човек май много бързо забрави как му гостува Пендалко и мис Ива в Дискусионно студио. Велизар винаги е работил за България и ще продължи да го прави в Европарламента.
58
Много ясно,че ще се докладва разговорите на жена му с английски ядрени физици. НРБ беше държава,а не колония като сега,и се интересуваше от наука,и технологични постижения. Човека е гледал инетреса надържавата,а не на жена си,за разлика от сегашните.Да служиш на БГ е срамно днес,и само в БГ.
59
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
60
Велизар е сгрешил мястото и датата, пробва се за президент
61
Търсиш място за забавление и лесни пари ? Играй сега https://bit.ly/2JfaAT3
62
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
63
Хaйде сeга Heдoдялkо да ни paзкаже , за агeнт Бyда , а нямa нyжда брат му Бивoлъ вeче ни ocветли по въпpoса :)
64
Искам да му легна на Енчев, толкова е сладък!
65
Гласувайте за "Коалиция за България"- бюлетина N 10
66
Този велизар енчев е нечистоплътен, също като водачката в листата- елена милиончева! Ще гласуваме с бюлетина N12
67
Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби !Нужен е минимален депозит от 10 евро!Забавление за пичове ! https://bit.ly/2vGdh7g
68
Тая мърша доносническа отива в ЕП с цел съсипването на демокрацията и възраждането на комунистическите каскети и шпиони! Изрод мръсен да пукнеш в адски мъки!
69
И този психар,Енчев, се предлага за представител на България в Европа !!! Има ли луди българи още,които да го пратят там ? Ами че той се клел и вярва само на социализма и Съветския същз ( Русия) ! Ей , сънародници,какво става ? Комунистите искат отново да се върнем в кочината !!!
70
А Господ отгоре през гъстият дим гледаше на всичко тих невъзмутим. ЦИТАТ,АМА ВЕРЕН.....май
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?