Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
В СОФИЯ: Всеки шести кандидат за гимназия не е приет
В СОФИЯ: Всеки шести кандидат за гимназия не е приет
Автор: ПИК
Дата
Дата
5837
Коментари
1
В СОФИЯ: Всеки шести кандидат за гимназия не е приет

4258 ученици са участвали във второто класиране за прием след 7-и клас в столицата, като 699 от тях не са приети, съобщи началникът на образователния инспекторат Ваня Кастрева.

Това означава, че всеки шести кандидат-гимназист не е приет и ще трябва да изчака резултатите от третото класиране, за да разбере къде ще продължи своето образование.

От общия брой участвали във втория етап за прием 3422 ученици са подали заявление за включване в него, тъй като не са били доволни от училището, в което са били класирани първоначално. Останалите 836 кандидати са били включени автоматично в класирането, тъй като не са били приети в нито едно школо.

На първия етап заради недостиг на кандидати от заложените в план-приема 383 паралелки бяха закрити общо 15. Други два класа пък запълниха капацитета си при записването на учениците.

„В две паралелки нямаше свободни места. Едната е в профил „Природни науки“ с химия и биология в Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“, другата е „логистика на товари и услуги“ (б.а. - завършват с професия „куриер“) в 123-о СУ „Стефан Стамболов“, уточнява Кастрева пред Монитор.

Така кандидатите на второ класиране можеха да избират измежду 366 паралелки, сред които и такива в най-желаните гимназии. Приетите на второ класиране ученици пък са общо 3766. „Към тях спадат и кандидат-гимназисти, които не са класирани в нито едно училище. 344 ученици от всички класирани не са били приети на първия етап“, посочва Кастрева.

Те трябва да се запишат утре или в понеделник в школото, в което са приети, с оригиналните си документи. Ако не го направят, губят своето място и то ще бъде обявено като свободно за третия етап на 23. 7. 2018 г.

В топ 10 на най-желаните гимназии има само едно разместване. ТУЕС измества 73-о СУ „Владислав Граматик“ от третото място. В гимназията към Технически университет последният приет ученик е с бал 438,500 точки.(б.а.- на първо беше с 440,500 точки) „На второ класиране се е понижил минималният бал сред най-желаните гимназии, тъй като местата са заети от следващите желаещи“, обясни причината за разместването шефката на инспектората.

Софийската математическа гимназия не отстъпва първото място в класацията, като последният приет ученик е влязъл с бал 476, 500 точки. Второто място държи 91-а Немска езикова гимназия „Владислав Граматик“ с бал 455, 000 точки.

Още по темата
Най-желана в София е Испанската гимназия, СМГ - с най-висок бал за приема след 7-и клас
Часовник
19:47
Успешен старт на електронното кандидатстване в гимназиите отчитат от Районното управление по образованието в столицата. Само 6% от седмокласниците са подали заявленията си на хартиен носител....
Напиши коментар »
(1)
1
В момента говедата наричани ученици имат само права и никакви задължения!?! Те поркат бира и вампирясват от синтетична дрога! За огромно съжаление съвестните деца са много малко и всички избират обучение извън България. Тук остава измета, неудачниците, циганите и пенсионерите!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?