Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
В Пловдивския университет се хванаха за главите - всеки пети с двойка на предварителния изпит
В Пловдивския университет се хванаха за главите - всеки пети с двойка на предварителния изпит
Автор: ПИК
Дата
Дата
8474
Коментари
0
В Пловдивския университет се хванаха за главите - всеки пети с двойка на предварителния изпит

19% двойки и една пълна шестица заслужиха кандидат-студентите на тазгодишния предварителен изпит по български език и литература в Пловдивския университет. Общо 890 души се явиха на препитването. Проверяващите са анулирали една работа, в която е било написано име върху черновата. 

Освен пълната шестица има още 81 отлични оценки, което прави 9 на сто. 195 са писали за много добър, това е 22% от всички явили се. Най-много са показали знания за четворка - 296 кандидат-студенти, което е 33 на сто. Тройки имат 151 или 17%, изброява статистиката "Марица".

Картината е обичайната за предварителен изпит. Обикновено на тази дата се явяват по-добре подготвените и делът на високите оценки е по-голям спрямо редовната дата, коментира председателят на комисията доц. Теофана Гайдарова.  

Тази година тестовете показват, че младежите се справят сравнително добре с правописа на думите, повече затруднения срещат с пунктуацията. В последната задача те трябваше да напишат есе на тема „Трудностите са естественото гориво за напредъка  на личността”. Масово кандидат-студентите са я интерпретирали, разглеждайки трудностите като предизвикателство, което кара човек да впрегне всички сили и повишава шансовете му за развитие. Тезата им е, че всеки трябва да мине по трудния път и част от успеха е преодоляването на трудностите.  

В есетата почти няма примери от личния житейски опит. За сметка на това проверяващите се изненадали от множество препратки към философи и психолози. Срещат се позовавания на философа на Просвещението Джон Лок. Други са се сетили за крилатата мисъл „Затрудненията са важни за здравето” на Карл Юнг, швейцарския психиатър и психотерапевт, създал концепцията на хората екстраверти и интроверти. Най-начетените кандидат-студенти са се опрели също на теориите на Фройд, Албер Камю и на прочутия постулат на Ницше „Това, което не ме убива, ме прави по-силен”. 

В изпитните работи има и паралели с изучаваното по литература - например поемата „Ралица” на Пенчо Славейков. Всички отличници могат веднага да се запишат като първокурсници във вуза, без да чакат първото класиране.

Още по темата
Зрелостници показват знания по руски на национално състезание в ПУ "Паисий Хилендарски"
Часовник
13:13
Национално състезание по руски език за зрелостници "Я знаток русского языка" се провежда днес в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Най-добре представилите се участници ще бъдат...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?