Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
В държавата с премиер Борисов няма чадър над олигарсите
В държавата с премиер Борисов няма чадър над олигарсите
Дата
Дата
45042
Коментари
24
В държавата с премиер Борисов няма чадър над олигарсите

Арестът на Николай и Евгения Баневи във Франция и обвинението срещу Иво Прокопиев за пране на пари застанаха начело на новинарските емисии в края на миналата седмица. През последните месеци тези действия на прокуратурата бяха предшествани от заповеди за арест на един от най-мащабните алкохолни босове Миньо Стайков, на знаковите хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви, на осъждания за наркотрафик Димитър Желязков – Очите, а покрай него и на едрия бургаски бизнесмен и общински съветник от БСП Бенчо Бенчев.

Първият извод, който би могъл да се направи от тази ситуация, е, че никога досега в последните 30 години властта не е удряла накуп за толкова кратко време толкова знакови представители на едрия бизнес. От този списък изключвам Димитър Желязков – Очите заради криминалния характер на публичния му профил, но е факт, че той е арестуван за трети път, откакто Бойко Борисов е министър-председател.

Дали арестуваните са виновни или не – естествено, ще каже съдът. Това, което се случва обаче, със сигурност е разместване на икономическите пластове и нова обществена ситуация. Едва ли в момента има представител на едрия капитал, който да се чувства сигурен и спокоен, когато нарушава закона. Вероятно по-либералните опоненти на настоящото управление ще кажат, че едрият бизнес има нужда от спокойствие, за да работи нормално. Само че заради това прословуто спокойствие бизнесмени като Николай Банев съсипаха стотици предприятия, като ги нарязаха на скрап и с парите си купиха луксозни имоти и автомобили. Впрочем да съсипеш перспективно предприятие като „Полимери”, самò по себе си е престъпление и единствено можем да се надяваме прокуратурата и разследващите органи да си свършат работата и да представят достатъчно доказателства за престъпленията на Банев. Ако това се случи, той ще бъде първият ефективно осъден приватизатор. Това няма да върне заграбеното от него, но поне ще даде минимална справедливост пред обществото, което достатъчно дълго време плаща за удоволствията на такива като него.

Вторият извод, който можем да направим, е, че България постепенно се променя и се нормализира. Със сигурност държавата и властите имат много кусури, но е факт, че правенето на лесни пари става все по-трудно и рисково занимание. Това е добра новина, защото означава, че мръсното първоначално натрупване на капитала е напът да приключи. Естествено, че винаги ще има хора, които ще се изкушават да направят няколко милиона извън закона, но те вече трудно ще дефилират по вестници и телевизии със скъпите си коли и тоалети.

Разбира се, всеки, който е изкарал честно парите си, ще може да го прави спокойно. Друг е въпросът - доколко подобно поведение е уместно.

И тук идва третият извод – заради общественото мнение държавата все по-често ще бъде принудена да обръща сериозно внимание на чистотата на едрия бизнес. След серията от арести, която, надявам се, ще продължи и занапред, всяко следващо управление и ръководство на прокуратурата ще бъдат принудени да отговарят на въпроса защо не проверяват едрите бизнесмени. Примерите с Банев, Прокопиев, Стайков, Бенчев и Арабаджиев ще стоят като стандарт, който и прокуратурата, и властта ще трябва да спазват от тук нататък спрямо всички останали представители на едрия капитал. Ако този стандарт не се спазва, акциите от последните месеци няма да имат никакъв смисъл.

Добрата новина е, че преходът все повече ще отшумява и по естествен път неговите деца от едрия бизнес или ще трябва да променят мисленето си и да спазват закона, или все по-често ще се озовават под ударите му. Време е едрият капитал да осъзнае, че големите пари не са привилегия, а преди всичко са тежка отговорност. Мисленето на първоначалното натрупване на капитала, според което печели този, който е най-безскрупулен и решителен в грабежа си, все повече ще се оказва проблем за тези, които не се откажат от него.

Разбира се, тези арести ще имат и своя политически отзвук. След всеки от тях се заформя политическа буря, в която опозицията по различни причини заявява желанието си за предсрочни парламентарни избори. Не зная дали това има връзка с арестите, но съм убеден, че именно предсрочните парламентарни избори са един от начините те да спрат. Защото силата на хора като арестуваните през последните месеци винаги е била да ловят риба в мътни води. А няма по-мътни води от водите на политическата криза, хаоса и безвластието.

Затова трябва да бъдем внимателни с лозунгите, на които вярваме. Призивите за промяна на модела и изобщо за радикална промяна невинаги водят към добро. Защото не всяка промяна, пък било то и радикална, носи със себе си спокойствие и предвидимост. Живели сме и в по-драматични времена от сегашните и още помним как, докато мечтаехме за промяна, ставахме все по-бедни, а през това време стотина тарикати се оказаха мултимилионери.

Истината е, че българското общество се нуждае от нормализация и стабилност, а тези две неща могат да бъдат гарантирани само ако всеки заеме своето място – тези, които нарушават закона, да бъдат в затвора, а тези, които го спазват, да се възползват от всички права, които им дава Конституцията. Само по този начин промяната ще бъде положително, а не отрицателно събитие. Впрочем положителна промяна ще бъде и ако за първи път в последните 30 години правителството успее да се задържи на власт, след като е ударило толкова големи и значими бизнес интереси. Защото всеки такъв опит до момента беше пресичан и унищожаван още в зародиш от онези, които натрупаха парите си в беззаконие и хаос.   

Напиши коментар »
(24)
1
Ще задмине те работническо дело Бойко 10 години ги покрива а с Киро Гела какво става? А Гергов?
2
ТИЯ ГИ РАЗПРАВЯЙТЕ НА ГЛУПАЦИТЕ !!!! ЧАДЪР има ГОЛЯМ ЧАДЪР за фирмите от ОБРЪЧИТЕ на ГЕРБ !!!!!
3
Толкова добре работи сайта за.... Идващата Кончина. И Възраждането.
4
Да, така е , но САМО за тези които си ПЛАЩАТ точно и редовно!!!!!
5
Политиците в България са чадър за бизнеса който пък се отплаща с пликчета с пари всеки месец ! А много дават даже куфари !! Сивия бизнес също е изградил стройна хранилка за полицаи и политици !
6
МЯУУУУ МЯУУУУУ - измуча КОТАРАКА на ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА. Да си купиш ОББ ...само при Честният Борисов може
7
Този със шесте апартамента кога
8
ЯВНО ЯКО СЕ ВРЪТКАТЕ ВИЕ ЦЪРВИЛИ ОТ ПИК,А И ГЖЛЕМИ ЛАПНИПИШКОВЦЕ СТЕ ВА ЕВА У ПОСЕРКОВЦИТЕ
9
Ха, ха, хей, "скромното, неуморимо, усърдно и стараещо се "дежурно герберско духаче, намали темпото и не толкова навътре го лапай, има голяма опасност да се задавиш!
10
МНОГО СТЕ БОЛНИ УСЕЩАРИЛИСЕ КОЛКО ДОЛО ПАДНАХТЕ
11
Само ви напомням
12
Хахаха, заглавието е някаква шега, нали....шега е, няма как да е друго.....със сигурност е шега, ама е доста дебелашка.... :-) Нали става въпрос все пак за МУТРОландия-страната на мутрите ! Даааа, разбира се, че е шега, и разбира се, че е доста дебелашка, и нескопосана. :-)
13
Червените хмери изпълзяха и заработват надницата ,тролческа работа.
14
Налагане на санкции по закона „Магнитски“ срещу главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски е била сред основните въпроси, обсъждани от държавния секретар на САЩ Майк Помпео и външният министър Екатерина Захариева. Очаква се резултатите от разследването на двамата за съпричастност във фалирането на КТБ и за нарушаване на човешки права да бъдат оповестени публично в началото на декември. Тогава ще започне и излъчването на радио „Свободна Европа“ за България.
15
Нищо подобно. Ако това се бе случило през далечната 2009-2010 , човек да се опита да повярва, но не и сега. Сега започна война между олигарсите.
16
Той им осигурява чадър само при редовно плащане на 80% данък "шайка"
17
Вече наложиха запор на 2 милиарда ма вожда в офшорните зони
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
19
Това виц ли е ?
20
Ха-ха ха-ха, хи-хи-хи-хи, хо-хо-хо-хо. Напишках се от смях..
21
Само че истинската сразяване на червените крадци /все руски кучета/ ще извърши Военният трибунал, още на първото си заседание, веднага след атаката на NASA.
22
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
23
Бившите ДС агенти сега ГЕРБ имат супер защитник в лицето на ПИК защо ? Връзката им с БКП е кръвна , вижте ги кои са те и от къде произлизат ? Фактите и истината са неоспорими !
24
Е що боцко, сано пръв олигарх, не е при другите?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?