Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
ВНИМАНИЕ: Жегите са бич за сърцето и вените
ВНИМАНИЕ: Жегите са бич за сърцето и вените
Автор: ПИК
Дата
Дата
17207
Коментари
1
ВНИМАНИЕ: Жегите са бич за сърцето и вените

По-топлото време обостря сърдечносъдовите заболявания, затова пациентите в НКБ през пролетта и лятото се увеличават, казват лекарите. Промените в градусите могат да засегнат както съдовете (артерии и вени), така и мозъка или сърцето ни. В топлото най-много се повишава броят на хората с ритъмно-проводни нарушения.

 

Причините за това са различни. Най-честите са атеросклеротични промени на съдовете, но могат да се дължат и на вродени или придобити малформации. Напоследък има и много млади пациентки със заболявания на щитовидната жлеза, при които се получава дисбаланс в продукцията на хормони, резултатът от които са ритъмни нарушения, обясняват лекарите. През пролетта и лятото проблеми започват да имат и пациентите с хипертония - особено ако не е добре лекувана. Причината е, че промените в температурата се отразяват на всички съдове.

По принцип горещините разширяват артериите, но останалите съдове реагират със спазъм и оттам се повишава кръвното налягане. Заради това се обостря и мозъчно-съдовата болест, тоест инсултите. От повишеното кръвно налягане се получават кръвоизливи и оттам през лятото имаме бум на хората с инсулт, казват специалистите. Друга причина за увеличения брой на тези инциденти е нарушеното кръвоснабдяване на главния мозък заради атеросклеротични промени на съдовете и запушването им.

Поради топлото време се обострят и проблемите на хората с разширени вени. Обикновено бумът е през лятото, когато пациентите не могат да носят еластични чорапи, които имат профилактична роля. Тогава се получават запушвания на дълбоката венозна система и запушвания на съдовете,

стига се и до белодробни инфаркти. Топлото време е опасно и за диабетиците, защото води до изтощение.

При тези диабетици, при които има увреждане на нервите (диабетна невропатия) или кръвоносните съдове, вероятно са засегнати и потните жлези, което компрометира възможностите на организма за самоохлаждане. Дехидратацията може да причини покачване на кръвната захар, което може да се разпознае по учестените позиви за уриниране и съответно - до влошаването ѝ.

 

За да избягват тези проблеми, пациентите трябва да спазват препоръките на лекаря. Ако почувстват промяна, неразположение, веднага да търсят помощ. Пациентите със съдово-мозъчна болест например трябва да бъдат много внимателни при симптоми като световъртеж, главозамайване, загуба на съзнание. Хипертониците да се замислят, ако имат главоболие, шум в ушите, неразположение. Пациентите с ритъмни нарушения пък - ако сърцето им започне да бие много бързо или неравномерно, с по-висока честота от 100 удара в минута.

Също така е добре хората със сърдечни проблеми да не прекаляват с течностите и да не препиват с вода, както и да избягват стреса, защото те повишават кръвното налягане. Тези със съдови заболявания трябва да пият медикаменти, които подобряват кръвообращението, и да носят еластични чорапи.

Напиши коментар »
(1)
1
https://www.supermag.bg/za-doma/Hartii/toaletna-hartia/view?iid=3883988
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?