Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ВНИМАНИЕ: Ето как затлъстяваме заради телевизора
ВНИМАНИЕ: Ето как затлъстяваме заради телевизора
Автор: ПИК
Дата
Дата
7987
Коментари
0
ВНИМАНИЕ: Ето как затлъстяваме заради телевизора

Учените откриха връзка между спането на светло и трупането на килограми.

Жените, които спят на включен телевизор или на запалена лампа в спалнята си, са по-предразположени към напълняване, показва ново проучване. Изследването, публикувано в Журнала на американската медицинска асоциация, се основава на наблюденията на почти 44 000 американски жени, проследявани в продължение на пет години. Дамите са класифицирани според нивото на излагане на изкуствена светлина през нощта, която идва от различни източници – от малки нощни лампи или часовници до светлина, която идва от улицата, телевизори или стайни светлини.

Един от основните изводи е, че жените, които спят с телевизор или светлина в стаята си, е със 17% по-вероятно да са наддали с 5 килограма или повече по време на изследвания период. Зависимостта остава силна дори след контролиране на фактори като продължителност на съня, диета и физическа активност. Въпреки че учените предупреждават, че не могат да посочат конкретна причинно-следствена връзка, те твърдят, че техните заключения са добавени към нарастващия списък с доказателства в подкрепа на спането в тъмна стая.

„Стратегиите за обществено здраве за намаляване на затлъстяването могат да вземат предвид интервенциите, насочени към намаляване на изкуствената светлина по време на сън“, категорични са Дейл Сандлър и Йонг-Лун Марк Парк от Националния институт за здравни науки в Северна Каролина. Те предполагат, че светлината може да потиска производството на мелатонин, като по този начин разрушава нормалния ритъм на организма и хранителните навици. Други възможности са, че светлината действа като „хроничен стресор“, нарушаващ освобождаването на стрес хормони като глюкокортикоиди, които играят роля в регулирането на приема на храна, или че може да има друг механизъм на работа, който влияе директно върху метаболизма.

Към проучването диетолозите прибавят и няколко лесни хитрини, с които жените могат да контролират напълняването, без да прибягват до диети или процедури. Първата е да сервират храната си в сини чинии, защото този цвят доказано намалява апетита и спомага по-бързо да се насищаме на сервираната храна. Вторият е да измиваме зъбите си с паста или с вода за уста със силен ментов вкус, което също води до потискане на глада. Третият трик се уповава на китайската медицина. Той представлява акупресура – натискане на точката, разположена в средата на разстоянието между устните и носа. Точно тя отговаря за контрола над апетита. Четвъртият съвет е да пием отвара от пресен магданоз през целия ден. Тя е по-ефикасна дори от зеления чай.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?