Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ВМРО с призив към министър Порожанов: Спрете мора над пчелите
ВМРО с призив към министър Порожанов: Спрете мора над пчелите
Автор: ПИК
Дата
Дата
4017
Коментари
4
ВМРО с призив към министър Порожанов: Спрете мора над пчелите

Искаме незабавно да свикате Експертния консултативен съвет по пчеларство! Създалата се ситуация може да доведе до нарушаване на екосистемите в засегнатите региони. Това се посочва в отворено писмо от ВМРО към земеделския министър Румен Порожанов по повод тежкия проблем с масовото измиране на пчели. 

Ето какво още пишат от ВМРО:

От години ние, Патриотите от ВМРО, чрез нашите народни представители, поставяме въпроса за политиката на държавата в пчеларския сектор. За субсидиите, за контрола над използването на пестициди, за контрола върху самите химикали, част от които имаме съмнение, че са забранени в ЕС.

В продължение на два мандата – 43-ото и 44-ото НС, народните представители от ВМРО отправяха питания, провеждаха срещи с представители на министерството и пчеларските браншови организации, в резултат на които постигнахме създаването на Експертния консултативен съвет по пчеларство. Имаме и готов законопроект, който става все по–нужен предвид ескалиращите проблеми в сектора. Поради тази причина ние отново ще го подложим на обществено обсъждане.

Ето защо нашият народен представител Красимир Богданов отново внася въпрос до министъра на земеделието Румен Порожанов с настояване той да отговори в спешен порядък какво ще предприеме, за да разреши проблемите на пчеларите.

ДО

Г-Н РУМЕН ПОРОЖАНОВ

МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО,

ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ

ВЪПРОС

от

Красимир Богданов

Народен представител от ПГ „Обединени патриоти“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91, ал. 1 от Правилника за организация и дейността на Народното събрание предоставям на вашето внимание следния въпрос

ОТНОСНО: Действията на Министерството на земеделието, храните и горите срещу отравянията на пчелни семейства и нерегламентираното използване на средства за растителна защита

   Уважаеми господин министър,

За пореден път поставям въпроса за нерегламентираното използване на средства за растителна защита и отравянията на пчелни семейства. Въпросът стана особено актуален през последните дни, в които сме свидетели на масов мор при пчелите в резултат на такива отравяния. Очевидно е, че системата въведена от МЗХГ за оповестяване на пчеларите или не работи, или има сериозни нарушения от страна на недобросъвестни земеделски производители. Другият важен въпрос е свързан с използването на забранени в ЕС препарати, които се внасят незаконно в България. И в двата случая обаче не виждаме контролиращата роля на МЗХГ. Не искам да приема, че Министерството си затваря очите или покровителства нарушителите. Като прибавим и липсата на сериозни субсидии за пчеларството - очевидно е, че досегашната политика води до загуба за поминъка на много семейства, а освен това унищожението на цели пчелини ще повлияе на нормалното функциониране на екосистемите в засегнатите райони, ще предизвика проблеми с естественото опрашване и ще се отрази на размера на добивите на съответните култури.

Уважаеми господин Порожанов,

Моите въпроси са:  Какви мерки предприема Министерството на земеделието, храните и горите по отношение на създаването на ефикасен механизъм за оповестяване на пчеларите при предстоящи пръскания на селскостопанските култури? Колко нарушения при отравянето на пчелни семейства и използването на забранени препарати сте констатирали и какви санкции сте наложили?

Призовавам Ви незабавно да свикате Експертния консултативен съвет по пчеларство, да наложите строги санкции на унищожителите на труда на пчеларите и да предприемете законодателни промени, включително криминализиране на отравянето на пчелни семейства.

 

С уважение:

Красимир Богданов

Народен представител ПГ „Обединени патриоти”

Напиши коментар »
(4)
1
Тези взеха да се наЗират яко. Почнаха да трепят и животинките за да си правят кампанията и също като бсп крещят за да си прикриват гафовете и се правят на герои. /п.п. Пчеларите да подписват декларации, че няма да "търсят правата си" когато ги събуждат за да им съобщят за пръскания с пестициди./
2
...връщай краденото от ТЕСКЕРЕТА MA3HA CBИHЬO......И друго. Дойдохте ни до гуша с разните ви там декларации, и куп празни приказки.БОКЛУЦИ.
3
Абе симпатяги от ВМРО,нали не сте забравили,че с този господин порожанов сте в едно правителство!Ставате смешни!!!Все едно да питате кой ви се н@@ка в гащите!хайде стига напъни!Аут сте,ако не ви е ясно...
4
Стига сте лопали с тези празни комунистически кратуни ,ами се оглеждаите да не се покажат от някъде старите харамии и като ви видят какви сте хубовци мамини ,да се хванат за пищовите,че голямо пуцане ще стане.Толупа ще си сложи синята каска на задника,той е по ценен ,защото е естествен дренаж за търбуха. Каква страховита и достоина организация е била ВМРО и в каква нещасна креатура на комунистите я превърнахте,МВРО. Малко страх от Бог и срама нямате ли..........
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?