Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Валери Симеонов: Бесарабските българи са огромен потенциал за страната ни! (СНИМКИ)
Валери Симеонов: Бесарабските българи са огромен потенциал за страната ни! (СНИМКИ)
Автор: ПИК
Дата
Дата
14439
Коментари
2
Валери Симеонов: Бесарабските българи са огромен потенциал за страната ни! (СНИМКИ)

Делегация на НФСБ беше на тридневно посещение в Украйна. Лидерът на партията Валери Симеонов, заместник-председателят Валентин Касабов, както и бизнесменът от Добрич Йордан Апостолов се срещнаха с представители на българската общност в Бесарабия. Според различни източници там живеят между 300 и 500 хиляди етнически българи. Повечето от тях са се преселили в този район в периода 1815-1860 година. Патриотите бяха посрещнати с хляб, сол и българска народна музика още на границата, близо до град Измайл. Делегацията на НФСБ празнува с нашите сънародници националния празник 3 март в град Болград, в който 60 процента от населението е българско.

Валери Симеонов и Валентин Касабов поднесоха венци на паметника на загиналите опълченци в Руско- турската освободителна война през 1877/78 година. Той е малко копие на паметника на връх Шипка. На събитието присъстваха и стотици българи от град Болград, които също почетоха националния празник. По късно патриотите посетиха и българската гимназия в същия град, която носи името на големия роден революционер Георги Сава Раковски. Там делегацията беше запозната с работата на учебното заведение, което е основано в далечната 1858 година. В самото учебно заведение в момента учат голям брой български деца. Валери Симеонов подари на училището книги, календари, пособия и метален плакет, на който е изобразена Розетата от Плиска и уникални български символи.

В град Измаил лидерите на НФСБ посетиха местния Дом на културата, където беше празнуван също националният празник 3 март. В залата бяха стотици бесарабски българи.

Делегацията се запозна и с работата на няколко български неделни училища, които са открити в региона в последните години. Те са част от Български културен център "Александър Тодоров Балан" и носят звучното българско име "Изворче". Основните инициатори за тяхното създаване са Петър Русев и Прасковия Русева. Делегацията присъства и на откриване на неделно училище в село Оксамитное. Там беше изнесен уникален концерт с български народни песни, хора, стихотворения, които бяха подготвени от местните деца под ръководството на преподатватели с българско потекло.

По време на посещението бяха проведени срещи и с депутата от Върховната Рада на Украйна Антон Киссе, който е с българско самосъзнание и работи усилено за интересите на нашите сънародници в Бесарабия. Делагацията се срещна и с Афанасий Самонжи, депутат от областния съвет на Одеска област. По време на събитията присъстваше и Николай Иванов, който е представител на българската общност в град Измаил и член на местния парламент. Той изрази оптимизъм, че отношенията на България с бесабарабските българи ще имат положително развитие. Иванов благодари на делегацията на НФСБ за подкрепата и за отстояването на патриотичните каузи от страна на формацията.

"Тези хора са истински българи.Те говорят български език, разбира се с диалект. Но тук говорим за огромен потенциал, който до този момент не е използван. Става въпрос, както за културен и образователен обмен, така и за икономически контакти и развитие в тази посока. Има много какво да се направи. Българската държава е длъжник на тези хора. Ние трябва да ги приобщим, да запазим в тях българското самосъзнание и да направим така, че част от тях да се завърнат в родината си. Това може да бъде извършено по много начини. В крайна сметка става въпрос за над 300 хиляди души, което е едно голямо богатство, а ние не трябва да го губим. Тези хора показаха, че са истински българи, аз лично съм впечатлен и развълнуван от видяното и от срещите с тях."- коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

 

 

Напиши коментар »
(2)
1
как е бизнеса с хотела,оградата и тя как е ,,патриоте''
2
Нещо взе да ми идва в повече,това патриотарство.Ти, заедно с Сидеров и Каракачанов,оправете живота на нас- тукашните българи.Да има работа и то заплатена достойно.Пенсии,да махнете монополите и чуждите дерачи на българска кожа,и богатство.Па когато си надделеем над харчовете, ще мислим и за бесарабските и за банатските българи!Няма проблем.Но сега да ни мътиш главите,със патриотични възгласи- не става!Ще гласувам за вас,но си направете добре сметка.Защото втори шанс няма да получите.Никога! Заиграеш ли се, лично Ти със Боко,и да правиш сечени на другите двама,си пътник,.Лично аз,ще гласувам с отвращение заради теб.Смятам,че ако Каракачанов и Сидеров бяха се обединили ,но без твоето присъствие,щяха да получат фантастичен резултат.Със сигурност втора сила! Ти ми миришеш на скрита линка.Дано да греша.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?