Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Бяла иска европейски пари за моста на Колю Фичето
Бяла иска европейски пари за моста на Колю Фичето
Автор: ПИК
Дата
Дата
4279
Коментари
0
Бяла иска европейски пари за моста на Колю Фичето

Община Бяла ще кандидатства с проект за европейско финансиране, с което да се ремонтира мостът на Колю Фичето край града, съобщи кметът награда Димитър Славов.

Според извършено преди време обследване става ясно, че основите на 152-годишното съоръжение са здрави. Сериозни са проблемите с настилката, има пукнатини и фуги между камъните, предаде БТА.

Преди години заради ремонт на съвременния мост движението на автомобили беше насочено по старото съоръжение, което го амортизира още повече. Кметът обясни, че е изготвен идеен проект, с който освен ремонт на моста е включено и изграждането на допълнителна инфраструктура - паркинг, информационен център, обръщало за автобуси, малък музей на Фичето.

От Националния институт за недвижимо културно наследство, където било входирано заданието за становище, вчера е получен отговор, че то е одобрено. Славов обясни, че ще се кандидатства по оперативна програма "Региони в растеж", като предстои проектът да бъде остойностен.

Кметът припомня, че от обявената преди време дарителска кампания за реставрацията на моста са събрани около 10 000 лева. С волята на дарителите със средствата и с допълнителна финансова помощ от общината е създаден документален филм за съоръжението над Янтра.

Още по темата
Гаврят се с моста на Колю Фичето
Часовник
12:04
Общинските ни управници се гаврят с хората от Ловеч. Позорен план за подмяната на сегашния вид на Покрития мост на Колю Фичето с едно бяло бетонно недоразумение отново е в ход. От Министерството на...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?