Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Българи и сърби заедно за 94-ти път на най-стария събор на Балканите на прохода "Кадъ боаз"
Българи и сърби заедно за 94-ти път на най-стария събор на Балканите на прохода "Кадъ боаз"
Автор: ПИК
Дата
Дата
11090
Коментари
1
Българи и сърби заедно за 94-ти път на най-стария събор на Балканите на прохода "Кадъ боаз"

За 94-ти път проходът "Кадъ боаз" при селата Салаш и Ново корито събира българи и сърби на най-големия международен събор на Балканите. Границата между България и Сърбия ще бъде отворена на 19 юли, от 13.00 до 23.00 часа, а Международният събор ще започне официално на 20 юли от 10.00 часа, когато с тържествен ритуал ще бъде отворена границата между двете държави.

Тържественото откриване на събора е в 13:00 часа с поднасяне на венци на паметника на приятелството, който е издигнат непосредствено до граничната бразда, в българска страна. Представители на духовенството от българска и сръбска страна ще извършат празничен водосвет. Предвидената богата културна програма ще започне от 14:00 часа. Свои изпълнения ще представят фолклорни състави от село Плешивец, град Грамада, формация "Веселие" от Видин и пенсионерски хор "Пей сърце" от град Белоградчик. Участници от село Раброво ще покажат влашки танци, а група "Берьозка" от село Расово - руски песни. В програмата на събора са включени и състави от Клуба на пенсионера и Дома на културата от град Княжевац. Границата ще бъде затворена в полунощ.

В неделя - 21 юли, границата ще се отвори за свободно преминаване от 10:00 до 23:00 часа. Културната програма продължава с изпълнения на фолклорни групи от селата Салаш и Ясен, както и на фолклорни формации и състави от Сърбия. По традиция на този събор свои стоки предлагат не само амбулантни търговци, но и производители от цялата страна. Дават си среща и близки и роднини от двете страни на границата, разделени по стечение на различни обстоятелства. Тази година на събора ще могат да се видят изложби на производители вина и ракии, на предмети - ръчна изработка. Посетителите ще могат да си закупят и мед от български и сръбски производители. А ловните дружества от двете общини ще направят съвместна изложба на трофеи. На събора ще бъде представена и демонстрация по приготвяне на традиционното турлашко блюдо "Бел муж".

Всички посетители трябва да носят документ за самоличност, за да бъдат допуснати до събора.

Съборът на "Кадъ боаз" се прави от 1925 година, но на няколко пъти е бил прекъсван от властите. Граничен пункт на прохода е имало от стари времена, но през 1960 година е затворен. Днес отново има международно споразумение за отваряне на пункт на прохода, но изпълнението засега е бавно. След приключване на събора мястото опустява. Остава само издигнатият през 2007 г. паметник, на който на български и сръбски е написано: "На това място по традиция се срещат българи и сърби като добри приятели, съседи и славянски братя".

Напиши коментар »
(1)
1
Там ще сме, да изпием по няколко пива и да се хванем на орото....
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?