Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
България в чуждите медии: Двете основни политически партии в България (ГЕРБ и БСП) обявиха своите предизборни платформи
България в чуждите медии: Двете основни политически партии в България (ГЕРБ и БСП) обявиха своите предизборни платформи
Автор: ПИК
Дата
Дата
15424
Коментари
1
България в чуждите медии: Двете основни политически партии в България (ГЕРБ и БСП) обявиха своите предизборни платформи

България може да стане първата страна от ЕС, която може да поиска от Съюза да отмени санкциите срещу Русия, ако БСП спечели на предстоящите парламентарни избори. Това бе заявено от председателя ѝ Корнелия Нинова, предаде Рамблер.ру.

„Ако бъдем управляваща партия след изборите – категорично да“, бе отговорът на Нинова на журналистически въпрос дали България е готова да стане първата страна в ЕС, която открито да постави въпроса за отмяната на антируските санкции. 

Нинова, която оглави българските социалисти през 2016 г. предложи „да не се разчита на това, че ние ще мълчим по въпроса" за санкциите, ако партията дойде на власт.

***

Двете основни политически партии в България обявиха своите предизборни платформи, като и двете обещаха да увеличат заплатите, да се борят с корупцията и подобрят стандарта на живот на всички българи, съобщава Business New Europe. 

Платформите на Българската социалистическа партия (БСП) и на дясноцентристката „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) са подобни на тези от предишните кампании. Тогава те също дадоха много обещания, които не успяха да изпълнят, когато дойдоха на власт.

Проучванията показват, че разликата в подкрепата, която двете партии получават, е много малка. 

ГЕРБ, която спечели предишните избори, на 3 февруари обеща да поддържа ниски нива на корпоративния и подоходния данък и да увеличи средните заплати с 50%. 

От БСП също обещаха да подобрят икономическия статус на българите, поставяйки като своя основна цел увеличаването на населението на страната до 8 млн. души, като никой от тях да не живее под линията на бедността. Лидерът на партията Корнелия Нинова обаче подчерта, че тази програма е дългосрочна и трябва да бъде изпълнена в следващите 20 г. - 30 г. ГЕРБ също планира да подобри демографската ситуация в страната, чието население намалява основно заради емиграция. 

Двете партии освен това заявиха, че ще се фокусират върху борбата с корупцията и реформите в съдебната система.

***

В неделя Българската социалистическа партия (БСП) представи програмата си за предсрочните парламентарни избори през март, като обеща да ускори икономическия ръст и борбата с корупцията, предава Reuters

Предизборната програма на БСП включва амбициозната цел да се постигне икономически ръст поне 12% за четири години. Българската икономика отбеляза растеж от 3,4% през третото тримесечие на 2016 г. 

Социалистите също така обещаха значително да подобрят стандарта на живот. Повече от една четвърт от населението на страната живее под линията на бедността и през последните години много българи напускаха България. 

„Мафията, корупцията и сгрешения модел на прехода са създали отделна паралелна държава“ заяви Корнелия Нинова, която е първата жена лидер на партията. „Ние ще закрием тази паралелна държава“, допълни Нинова.

 

Още по темата
ИЗВЪНРЕДНО! Политолог прогнозира: На предстоящите парламентарни избори купуването на гласове ще е мащабно
Часовник
16:55
На предстоящите парламентарни избори купуването на гласове ще е мащабно. Това каза за Фокус д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“. По...
Напиши коментар »
(1)
1
на троянското магаре на путлер в ЕС.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?