Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
БСП+ДПС = хаос, безработица и безвластие
БСП+ДПС = хаос, безработица и безвластие
Дата
Дата
40519
Коментари
32
БСП+ДПС = хаос, безработица и безвластие

През последните седмици БСП и ДПС се обединиха под лозунга „Оставка на правителството и свикване на предсрочни парламентарни избори”. По принцип всяка опозиция има право да иска избори и оставка на правителството. Не всяка опозиция обаче може да каже какво следва после. БСП и ДПС са точно в такава ситуация, което до голяма степен е безотговорно поведение. Защото ако желанията на тези две партии се сбъднат, единственото, което ще се случи, е хаос, безвластие и непредвидимост. От там нататък следва спад на икономическия растеж, ръст на безработицата и замразяване на доходите и на политиките, които държавата провежда в образованието, здравеопазването и не на последно място - в социалната политика по отношение на децата и хората с увреждания.

Защо ще се случи това? На първо място, защото БСП и ДПС не са способни да се обединят в нищо друго, освен в желанието си да свалят правителството на ГЕРБ и „Обединените патриоти“. Те непрестанно твърдят, че не желаят да управляват заедно, защото нямат допирни точки по основни въпроси. Освен това двете партии имаха печален общ опит в управлението само преди четири години, когато управляваха в продължение на една година и се самосвалиха зрелищно. Затова въпросът как биха управлявали две партии, които са на коренно различни позиции по най-важните въпроси и в същото време имат историческа антипатия помежду си, е много резонен.

На второ място, двете партии имат съвсем реални вътрешни проблеми. От няколко месеца насам в БСП тече процес на разделение и групата на вътрешнопартийната опозиция става все по-голяма. Наскоро петдесет видни членове на БСП директно и публично атакуваха Корнелия Нинова, като я обвиниха в еднолична власт и опит да превърне партията в лидерска. Самата Нинова пък обвини тези си съпартийци, между които Велислава Дърева, Анжел Вагенщайн и Румен Овачров, че са получили пари от ГЕРБ, за да работят срещу нея. Сама по себе си тази ситуация показва какво би се случило, ако в този момент властта бъде поета от БСП. Би се случило това, което се случва винаги, когато социалистите вземат властта, а именно - вътрешните лобита на партията да пренесат битките си на държавно ниво и в крайна сметка да се самосвалят, като оставят държавата в батак и разруха. Така се случи и през 1995 – 1997 г., когато лобитата на Андрей Луканов и Александър Лилов водиха кървава война с премиера Жан Виденов и през 2013 – 2014 г., когато, докато течеше войната в БСП, излъченият за премиер от социалистите Пламен Орешарски премина в лагера на по-малкия коалиционен партньор ДПС заедно с няколко ключови министри. В първия случай БСП остави държавата във фалит, а във втория - с една фалирала банка и бюджетен дефицит от 6%.

В идейно отношение БСП разчита на сравнително слаб пиар. Документът „Визия за България”, който е превърнат във вид мантра, така и не дава отговор на един от основните въпроси в политиката – откъде ще дойдат парите за обещаните големи харчове. Точно затова този документ се обсъжда най-вече по партийните събрания на БСП, а интересът извън тях е доста слаб. Просто извън БСП „Визия за България” се възприема като поредното кухо обещание, което социалистите ще забравят, след като поемат властта. Впрочем това е много вероятно да се случи, защото още отсега в БСП има среди, които директно оспорват документа и го наричат глупав и нереалистичен. Като се има предвид и това, че дори и най-големите оптимисти не могат да си представят БСП да спечели пълно мнозинство в следващия парламент и да управлява сама, то едва ли дори и Корнелия Нинова е сред тези, които вярват в осъществяването на „Визия за България”.

Ситуацията при ДПС е по-различна от тази в БСП. Партията е обединена и преодолява сравнително успешно кризата след предизвиканото от Лютви Местан разцепление. Въпреки това на последните избори ДПС загуби сериозно количество гласове и за пръв път от 2005 г. беше изместена от третото място. В същото време ДПС продължава да има негативни имиджови натрупвания от предишни участия в управлението, които не му позволяват да бъде припознато като подходящ коалиционен партньор от останалите формации. Очевидно самото ръководство на партията разбира това. Може би по тази причина от ДПС предлагат ГЕРБ да създаде програмно правителство на малцинството, като обещават подкрепа за такава формула. Предложението е доста конкретно, но и доста опасно. Защото през последните 30 години правителства на малцинствата бяха тези на Филип Димитров, Любен Беров и Пламен Орешарски. И трите кабинета не успяха да довършат мандатите си и ги приключиха предсрочно. Освен това тези три правителства далеч не могат да бъдат наречени успешни, дори и от тези, които ги подкрепяха. В момента ГЕРБ има 95-има депутати, а подкрепата на ДПС би осигурила още 26 гласа. Това означава, че едно евентуално правителство на малцинството ще се ползва с подкрепата на точно 121 депутати, което е на ръба на санитарния минимум. По-големият проблем е, че ГЕРБ ще поемат цялата отговорност за управлението, без да са получили мандат от избирателите. Със сигурност подобна конфигурация ще породи сериозно политическо напрежение и цената за това изкривяване ще бъде платена само и единствено от ГЕРБ. В този смисъл сценарият на ДПС също изглежда доста нереалистичен.

Истината е, че опозицията ще има възможност да провери доколко посланията и действията ѝ се оценяват от избирателите още през следващата година. През 2019 г. със сигурност ще има два вида избори – европейски и местни, и там политическите сили ще могат да премерят силите си. Исканията на опозицията за предсрочен вот преди европейските избори издава страх от резултатите. Защото ако ГЕРБ и „Обединените патриоти“ се представят добре на изборите за Европейски парламент, то предсрочните парламентарни избори ще се окажат напълно излишни. А тогава най-вече Корнелия Нинова ще трябва да дава дълги обяснения не само пред широкото ръководство на партията си, но и пред своите избиратели.

Напиши коментар »
(32)
1
................ТВА ГУ ЗНАИЕМЕ !....А С ГЕРБ УИ НА ШЕС !.....ПЛУЗ ПРАСЕ С КАСКА !......ПЛУЗ ХЕРНИА........ПЛУЗ ЛИГА ЦАЛУФКА УТ БАЦО......ПЛУЗ ТЕШКА ДИАРИА НА ТАНТЕ МУТА......ПЛУЗ ЛУД ДЕДО УНКЕР !......А ?.....
2
Много ви е страх.Да бе си мислите че ще векувате?
3
ПИК моля ви не ги давайте тези на снимките че ми се втръснаха! По добре давайте роми----------
4
ЗАГЛАВИЕТО Е СЪВСЕМ ТОЧНО. САМО НА КРАДЦИТЕ ОТ БСП И ДПС НЕ ИМ ХАРЕСВА, ЗАЩОТО СА ПОТЕНЦИАЛНИ КЛИЕНТИ НА ПРОКУРАТУРАТА.
5
Е какво е рназличното при герб?????????????????????? Няма никаква разлика!
6
вече е ДПС+БСП с "царисти" и каквото дойде от Тройната ламя за цвят, ако случайно не сте обърнали внимание на статистиката по избирателни секции в селата и маалите
7
Бомба... атомна ли, водородна ли, конвенционална ли е Недьо? Айде бегай, с копанката... днес е петък и отвисоко сребърници ще получиш за помията, мазна!!!
8
БСП+ДПС=РЯЗАНА КАРАБИНА В ЧЕРВЕНА ГАЗИНА!
9
БСП+ДПС = мафия, крадци и унищожители на България
10
TИKBA 3=ГЕРБ+ОП=ГЛАД, МИЗЕРИЯ, ЕМИГРАЦИЯ, ДЕМОГРАФСКИ СРИВ, ДЪНО НА ЕС и т.н, и т.н. ......
11
............СА ЗУПЕР СУРГЕРИ ЗА БУЛГАРИКЯТА КОЯ Е КОТУ ГВАТЕМАЛА ЗА ЦРУ КОИЕ СА СЕ ЧУДИТ ШО ДА ПРАИ С ЕДИН МИЛЬОН БАЦЕТА !.......КУРНЕЛЕИЦИ ПЕШТЕРАНАЦИ 300 000 И 80 ИЛЯДИ ПРАСЕТА С КАСКА !......И НЕМА ЕДИН !.....ЕДИН БЕ НОРМАЛ ДЕПУТАТ У МАНДРАТА КОЧИНА И РЕЛИГИОЗ ГЕРБ КЕНЕФ !......МИ ТВА Е ТРАГЕДИА !......ОРЕШКО ДУГАН И КУРНЕЛЕИ СА НАПАДАТЕЛНА ГРАНЕИТА У РАКАТА НА ЛУДИЯ ЦЕЦКО БЕ !......НАЧИ.....ЧАСОФНИКО ЦЪКА !......ЦЪК ЦЪК !.....А ПАЛИЦЯТА СПИ !.....И......МИГРАНТИ ВЕЧИ СА СИ АРЕСАЛИ ЖОНИТЕ И ДАШТЕРИТЕ ВИ ГОВЕДА УТ МОЛЛА БАНКЯ !.....ОПА ОП ОП !.....КООЛКУ СА У ЗОФИЯ ?.....МИ СИЧКИ !......И ШО ПРАИТЕ У ЗОФИЯ ?......МИ МИЯТ КОЛИ.....ПРААТ ДУНЕРИ.....И СА ОХРАНИТЕЛИ ИЛИ ПРУДАВАЧКИ !......Е ТВА ЛИ СТЕ ВИЕ ?.....
12
По-голям хаос и безвластие от този, който гербавите направиха, няма как да стане.
13
Министерство.Масивна мека мебел.Михаил Миков мляска мазен мин'ет на Местан.Местан мърка:Машала мандат,машала!.......Ей тва са БСП+ДПС!!!
14
Съвсем като да си плащаш всеки път на една и съща проститутка и тръгвайки си всеки път да ѝ казваш,че просто си плащаш защото е проститутка всъщност...и,че не е единствена.
15
LGBT ?? >> https://www.pornhub.com/view_video.php?viewkey=ph5bbfd65699b80
16
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
КОЙ ЩЕ ТИ ОПРАВИ ДЕМОГРАФСКАТА КАРТИНА БЕ ДЕБИЛ ? НА КОМУНЯГИТЕ ДЕЧИЦАТА ХАРЧАТ ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИЧКИ В САЩ И АНГЛИЯ. ДА СИ СТОЯТ ТУКА - АМА ТЕХНИТЕ ПРИКАЗКИ СА ЗА ДЕБИЛИ КАТО БАЙ ИВАН.
18
При ГЕРБ + ОП всички са радостни ,щастливи!Моята комшийка/Бог да я прости/радостна въжето си окачи!Имах пък един познат от тежка болест си отиде ,но с благословия на уста за грижовните наши управници!С песен на уста пък друг съгражданин ,с пистолета дупка в главата си направи!Напускащите кораба"България" и те ,жизнерадостни ,щастливи обещават :пак ще дойде ред при управляващите да се върнем...ама друг път!
19
Пик ние не сме кретени. Дпс управлява заедно с герб. Защо нито един представител на дпс не е обвинен. Там са кристално чисти - и пеевски и доган и обръчите от фирми. Тези които гласуват за герб са пълни кретени- вярват на цецовата пропаганда, но не могат да съберат две и две.
20
Е.БАН РОШКО- Е.БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
21
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
22
КОНСТИТУЦИЯ на РБ чл.1) ГЕЙберастката ПАРТИЯ Е НЕЗАМЕНИМА. чл.2) НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА,ОСВЕН ГЕЙберастите, начело с ТИКВАТА.....останалото не е важно. :-)
23
Прав си ПУМИ. На КОМУНЯГИТЕ ЧАВЕТАТА ХАРЧАТ КРАДЕНОТО В ЛОНДОН....СПРАВКА: ЧАВЕТО НА Цецо КРАДЕЦО-ПЪПЕША, което вече е във Фашингтон, под топлото крило на Сталинка Георгиева.....И на Боко ТИКВАТА родата е във ФАЩ. На всички КОМУНЯГИ ЧАВЕТАТА СА НА ЗАПАД С КРАДЕНОТО ОТ МАМА И ТАТЕ....Ясен ли съм, или да, бе еВан ГЕЙберастки ПЕЕЕЕЕРАСИНО?
24
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
25
Бopиcoв не е диктатор. Той е карикатура на диктатор. Второто не е по-малко вредно от първото. Този човек дотолкова си е повярвал, че е забравил кой е и от къде идва. По-лошото е, че сякаш и ние започваме да забравяме … Обещавам ви, че ще направя каквото зависи от мен Бойко Борисов, никога повече да не седне в креслото на министър-председателя. Борисов няма изход – или още един мандат премиер, или да бъде силно разследван. Има шанс той да бъде първият премиер, който ще лежи в затвора.По честен път няма как ГЕРБ да спечелят втори мандат. Ако това се получи, то изборът ще бъде с фалшификация, а това ще доведе до една същинска революция.
26
БСП и ДБС са основните грабители на страната
27
А вие се оказахте ПЛАШИЛА все пак мека китка на партиите ви не подхожда.
28
А управлението на ГЕРБ е всичко това на квадрат.Така,че не плашете и не говорете глупости.Спорно е кой е управлявал досега по добре.Ако гледаме пезултатите обективно и комплексно управленията на БСП и ДПС са по успешни,но са белязани и обругавани с лъжи и омраза от ГЕРБ и десните.
29
До 113. Това да не е телефона за спешна помощ на Курило или 4-и километър? Верно им бяха успешни управленията, за тях самите. За народа бяха фалитите, безработицата и мизерията. За дрОгарите и рязаните им ортаци беше време за разпределение на спестяванията на няколко поколения българи, в собствените им джобове. Заменки кон за кокошка и кражби на еврофондове.
30
Чалмата, дали е опънала жартиерите на Импексовата барсала.
31
По голямо крадене и корупция, каквато има в момента, никога не е имало в България. Тиквите ни оглозгана.
32
31- Много мъдри мисли, много умни са хората. Най Иване, които и да дойдат, няма да ви дават, а ще вземат. Това е целта, в хазната има пари, а те не могат да грабят. Царят без царство ви даваше, БКП/БСП ви даваше. Що за хора сте. Вечно чакате някой да ви оправя и да ви дава. Само при робите го е имало, вие искате да сте роби ли? За себе си, деца, внуци не искам комунизъм. Не си взехте поука от миналото, не искате да се развивате, да вървите напред. Заслужавате си съдбата. Стачкуващите пред руския Лукойл, там са цените на бензин, газ, а не пред МС. Но БСП така е казало и ви води на синджир под строй. За децата и внуците си искам да се развиват, а не да затъпяват и да ги крадат комунисти. С това мислене, все ще чакате да ви дават и все няма да ви стигат. От вас нищо не става. Досега бяхме плодовете на БКП, тръгнахме напред, не ви харесва. Комунистите докато не погубят тази държава, няма да мирясат. И нямало свобода на словото. Има и още как, толкова мъдри слова пишете.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?