Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
Бинев съди България, прагът за влизане в Европарламента бил незаконен
Бинев съди България, прагът за влизане в Европарламента бил незаконен
Автор: ПИК
Дата
Дата
11576
Коментари
3
Бинев съди България, прагът за влизане в Европарламента бил незаконен

Представителят на НФСБ в ЕП Слави Бинев пренесе темата за проблемите с новия изборен кодекс в България в Европейския парламент, като поиска санкции от Съда на ЕС заради редица несъответствия на кодекса с европейските изисквания.

„Европейският парламент е единственият пряко избран орган на европейските институции, той е и най-демократичният. За съжаление новият Изборен кодекс в България е всичко друго, но не и такъв” – заяви Бинев. Той обясни, че според Лисабонският договор ЕП има правомощия да определи правилата за европейските избори, като в тях изрично се забранява праг над 5% за допускане на партия в разпределението на мандатите за ЕП. В България тази граница е 5,9%!

Евродепутатът сигнализира, че е нарушена и препоръката на Венецианската комисия, според която минималният срок за приемане на ИК преди избори, трябва да бъде поне 1 г., а в България това се случва 2 месеца преди изборите.

Бинев запозна европейските си колеги и с факта, че най-голямата извънпарламентарно представена партия - Национален фронт за спасение на България, умишлено е отстранена от избирателните комисии с изричен текст в закона, който се отнася единствено и само за НФСБ. „Беше приета поправка в закона, според която опозицията не може да има свой член в избирателните комисии. Настоявам Съдът на ЕС да санкционира тези нарушения на европейското право и на фундаментални демократични принципи” – допълни Бинев.

Напиши коментар »
(3)
1
Така е, Славчо. Нищо не е вечно в тоя живот!!! Ти помисли ли за отвъдното, или реши, че ще живееш вечно? М? Ха ха ха ха ха ха ха ха ха!!!
2
ТАЯ СВИНСКА МУТРА ИСКА ДА ВЕКУВА У ЕВРОПАТА.ЕПА НЕМА,,,,,
3
Ето фалшивия националист си показа зъбките ще съди държавата, демек ще взима пари от данъкоплатците понеже няма как да накаже главния виновник!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?